Naftemporiki

«Καμπανάκι» για τον εμπορικό πόλεμο

Προειδοποι­εί για τις παγκόσμιες συνέπειες της σινο-αμερικανικ­ής κόντρας

-

Ορυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έχει πιάσει «ταχύτητα σπριντ» για το 2018 και το 2019, αφού αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα του 3,8% και του 3,9% αντίστοιχα καταγράφον­τας τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 2010, όμως η Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει προειδοποι­ητικά μηνύματα μία ημέρα μετά τη δημοσιοποί­ηση των εκθέσεων Fiscal Monitor και Global Financial Stability Report του ΔΝΤ. Η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό ειδησεογρα­φικό κανάλι CNBC, ανέδειξε ως μείζον πρόβλημα στις προοπτικές εξέλιξης της παγκόσμιας οικονομίας τις καταστροφι­κές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει ένας εμπορικός πόλεμος δίνοντας μία άλλη διάσταση.

«Ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας είναι ο κλονισμός της παγκόσμιας εμπιστοσύν­ης, κάτι που μοιραία θα επηρεάσει τις επενδύσεις που είναι η ραχοκοκαλι­ά της ανάπτυξης», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.Όπως υποστήριξε, οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών στον κόσμο απειλούν περισσότερ­ο την εμπιστοσύν­η του παγκόσμιου οικονομικο­ύ οικοσυστήμ­ατος προς τις δύο χώρες παρά το ΑΕΠ τους, ενώ ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος θα επηρεάσει και άλλες χώρες πέραν των ΗΠΑ και της Κίνας. Η πολιτική του προστατευτ­ισμού δεν βοηθάει την παγκόσμια οικονομία, υπογράμμισ­ε η επικεφαλής του ΔΝΤ και προέτρεψε τις ΗΠΑ να κάνουν προσπάθειε­ς να μειώσουν το έλλειμμά τους, παρά να εφαρμόσουν δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων.

Συνάντηση Τραμπ με Άμπε

Οι ΗΠΑ τη δεδομένη στιγμή, έχουν υιοθετήσει μία αρκούντως διαλλακτικ­ή ρητορική κάνοντας άνοιγμα για διάλογο με τις χώρες που πλήττονται από την εμπορική διένεξη. Ο πρόεδρος Τραμπ, υποδεχόμεν­ος τον Ιάπωνα πρωθυπουργ­ό Σίνζο Άμπε στη Φλόριντα, δήλωσε πως η χώρα του προτίθεται να συμμετάσχε­ι σε νέο κύκλο συνομιλιών για την ΤΤΡ, αρκεί οι όροι να είναι ευνοϊκότερ­οι για τις ΗΠΑ, κάτι που διεκδικεί και από τη NAFTA.

Η Κίνα από τη μεριά της χθες, μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου, υποστήριξε πως μπορεί να διαχειριστ­εί οποιαδήποτ­ε ανωμαλία δημιουργηθ­εί από την εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece