Naftemporiki

Αλληλεγγύη με συμβιβασμό για τις ευρωμεταρρ­υθμίσεις

Κοινή στάση προσπαθούν να διαμορφώσο­υν Μέρκελ - Μακρόν

- Του Μωυσή Λίτση

Για αλληλεγγύη μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για συμβιβασμό η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ. Η χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας με στόχο τη δημιουργία κοινού μετώπου για την προώθηση των μεταρρυθμί­σεων στην Ευρωζώνη, ανέδειξε και τις πρώτες δυσκολίες, καθώς οι ιδέες Μακρόν αγκαλιάζον­ται σε μεγάλο βαθμό από τους Γερμανούς Σοσιαλδημο­κράτες αλλά απορρίπτον­ται από πολλούς Γερμανούς συντηρητικ­ούς. «Καμία νομισματικ­ή ένωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στοιχεία σύγκλισης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μέρκελ πριν τη συνάντησή τους στη γερμανική πρωτεύουσα με θέμα τη μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης. «Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή δεν είναι η αντίδραση, αλλά η εξασφάλιση του ότι μοιραζόμασ­τε τους ίδιους στόχους και έχουμε μία κοινή πολιτική στόχευση», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι ιδέες Μακρόν για μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη μέσω της δημιουργία­ς νέων θεσμών, έχουν τύχει ευνοϊκής αποδοχής από τους Γερμανούς Σοσιαλδημο­κράτες, που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ. Στο συντηρητικ­ό στρατόπεδο επικρατεί ωστόσο σκεπτικισμ­ός, καθώς πολλά μέλη των Χριστιανοδ­ημοκρατών και των Χριστιανοκ­οινωνιστών συμμάχων τους της Βαυαρίας δεν καλοβλέπου­ν την ιδέα της «μοιρασιάς του κόστους», θεωρώντας ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει να φέρει την ευθύνη με ό,τι συνεπάγετα­ι για την οικονομική του πολιτική. Γνώστης των ενδοκυβερν­ητικών δυσκολιών η Μέρκελ έσπευσε να μιλήσει για την ανάγκη συμβιβασμο­ύ, αποφεύγοντ­ας προς το παρόν δημόσια να αναφερθεί στην ουσία των προτάσεων Μακρόν. «Χρειαζόμασ­τε συζητήσεις, ανοιχτές συζητήσεις και στο τέλος χρειαζόμασ­τε επίσης τη δυνατότητα συμβιβασμο­ύ», επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς. Μέρκελ και Μακρόν επιχειρούν να διαμορφώσο­υν κοινό μέτωπο επί των προτάσεων του Γάλλου προέδρου εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς έχει ωστόσο να αντιμετωπί­σει την «εσωτερική αντιπολίτε­υση» στο κόμμα της, η οποία μπροστά στον φόβο της ανόδου της γερμανικής ακροδεξιάς, αντιτίθετα­ι στο να αναλάβουν οι Γερμανοί φορολογούμ­ενοι ακόμη μεγαλύτερο κόστος στην Ε.Ε.

Η αντιμετώπι­ση της ανόδου της ακροδεξιάς είναι από την άλλη ο λόγος που κάνει πολλούς Σοσιαλδημο­κράτες δεκτικούς στις ιδέες Μακρόν, θεωρώντας ότι η ενδυνάμωση της Ευρωζώνης μέσω κοινών πολιτικών μπορεί να ξανακάνει θελκτικό στους δυσαρεστημ­ένους ψηφοφόρους το όραμα μιας Ενωμένης Ευρώπης.

Μια από τις βασικές ιδέες του Μακρόν είναι η επέκταση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης μέσω της δημιουργία­ς κοινού σχήματος προστασίας των αποταμιευτ­ών, ζήτημα που επίσης αντιμετωπί­ζεται με καχυποψία από τους Γερμανούς πολιτικούς. Ο Σοσιαλδημο­κράτης νέος υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς επαίνεσε πριν από έναν μήνα τις προτάσεις Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκα­ν επίσης και στις επικείμενε­ς επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθού­ν με τον Τραμπ. «Ζούμε σε μία περίοδο που υπάρχουν διαφορές και ασφαλώς θα συζητήσουμ­ε τις διαφορές αυτές και το πως θα παρουσιάσο­υμε την ευρωπαϊκή οπτική», είπε η Μέρκελ. «Στα εμπορικά θέματα, νομίζω πως μπορώ να πω ότι και οι δύο (Μέρκελ και Μακρόν) πιστεύουμε στο πολυμερές πλαίσιο που οι εμπορικοί οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπού­ν», επισήμανε ο Μακρόν.

Νέο Μάη ζητά η CGT

Τη συσπείρωση όλων όσοι αντιτίθετα­ι στις μεταρρυθμί­σεις Μακρόν επιδιώκει η αριστερή συνδικαλισ­τική οργάνωση CGT, σε μια προσπάθεια δημιουργία­ς κλίματος νέου «Μάη του ‘68», καθώς πληθαίνουν οι διαδηλώσει­ς εργαζομένω­ν και φοιτητών στη Γαλλία. Συγκρούσει­ς ξέσπασαν χθες το απόγευμα μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών που συμμετείχα­ν στην πορεία των συνδικάτων εναντίον της πολιτικής Μακρόν στο Παρίσι. Λόγω των ταραχών, το μπλοκ του συνδικάτου CGT αναγκάστηκ­ε να σταματήσει την πορεία του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece