Naftemporiki

Η απόφαση του ΣτΕ ανησυχεί τις Βρυξέλλες

-

Αστις νησυχία έχει προκαλέσει

Βρυξέλλες και τον κοινοτικό βορρά, η απόφαση του ΣτΕ, η οποία επιτρέπει στους υποψήφιους πρόσφυγες να μετακινούν­ται ελεύθερα από τα ελληνικά νησιά στην υπόλοιπη επικράτεια εν αναμονή της εξέτασης του αιτήματος ασύλου.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι Βρυξέλλες γνωρίζουν την απόφαση, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη από την Αθήνα, προσθέτοντ­ας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να μελετήσουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της απόφασης.

Το όλο θέμα έχει λάβει διαστάσεις στις χώρες του βορρά και αυτό φαίνεται από την έκταση που δίνουν τα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου. Όπως τονίζουν, η απόφαση του ΣτΕ στην ουσία ακυρώνει τη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Ελλάδας για τη διαχείριση των προσφυγικώ­ν ροών, η οποία προβλέπει ότι οι υποψήφιοι πρόσφυγες θα παραμένουν στα νησιά μέχρι την εξέταση του αιτήματός τους και τη λήψη απόφασης.

Επιπλέον, οι εταίροι φοβούνται ότι μόλις γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ θα αυξηθεί ακόμη περισσότερ­ο και ο αριθμός των προσφύγων που θα επιχειρήσο­υν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα γνωρίζοντα­ς ότι στη συνέχεια θα μεταβούν στην ενδοχώρα και από εκεί στο βορρά.

Πάντως, χαρακτηρίζ­ουν θετικό το γεγονός ότι το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφαση.

Ένταση στη Μυτιλήνη

Ένταση σημειώθηκε στην πλατεία Σαπφούς χθες το μεσημέρι στη Μυτιλήνη, όταν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με στελέχη της δημοτικής αρχής και συνεργεία καθαριότητ­ας ζήτησαν από τους Αφγανούς κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν για τρίτη μέρα στην πλατεία, να αποχωρήσου­ν προκειμένο­υ να καθαριστεί ο χώρος και στη συνέχεια να επιστρέψου­ν σε αυτήν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece