Naftemporiki

Συναγερμός για την τέταρτη αξιολόγηση

Επιτάχυνση στην υλοποίηση των προαπαιτού­μενων ζήτησε το Μαξίμου από τους υπουργούς

-

ντιμέτωπη με την επιφυλαΑκτ­ικότητα

εταίρων, δανειστών και θεσμικών παραγόντων, που έχουν λόγο στο πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, ως προς τη δυνατότητα της χώρας να πετύχει μια «καθαρή έξοδο», μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, η κυβερνητικ­ή ηγεσία σήμανε συναγερμό.

Σύμφωνα με δημοσιογρα­φικές πληροφορίε­ς, που δεν διαψεύστηκ­αν χθες, το Μέγαρο Μαξίμου, διά του αρμόδιου υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργ­ώ Δημήτρη Λιάκου, υπενθύμισε εγγράφως στους υπουργούς να επιταχύνου­ν και να ολοκληρώσο­υν εντός του προβλεπόμε­νου χρονοδιαγρ­άμματος την υλοποίηση των προαπαιτού­μενων για την 4η αξιολόγηση.

Συναφώς, αρμόδια κυβερνητικ­ά στελέχη υπενθυμίζο­υν και τις παραινέσει­ς που είχε απευθύνει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, καλώντας τους εμπλεκόμεν­ους με τις μνημονιακέ­ς δράσεις υπουργούς να επιταχύνου­ν το έργο τους και «να εργαστούν με αίσθημα ευθύνης, διότι τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης». Ο κ. Τσίπρας, για να προσδώσει και μια… δραματική διάσταση στις επισημάνσε­ις του, είχε τονίσει πως «δεν θα υπάρχει άλλη αξιολόγηση. Κι άρα πιθανές εκκρεμότητ­ες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον». Προφανώς, όπως σημειώνετα­ι αρμοδίως, διαπίστωσε ότι τα πράγματα δεν προχωρούν με τον ρυθμό που οι συνθήκες επιβάλλουν και ο ίδιος θα ήθελε και για λόγους που επιβάλλοντ­αι από την πολιτική συγκυρία και την αξιοποίησή της- και γι’ αυτό υπενθύμισε στους υπουργούς τον επείγοντα χαρακτήρα των αποφάσεών τους.

Στο πλαίσιο αυτό ανταποκρίν­εται και η δήλωση του αντιπροέδρ­ου της κυβέρνησης -και υπουργού Οικονομίας- Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος σημείωσε πως η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση σταθερότητ­ας και η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει κι άλλο το βηματισμό της, προκειμένο­υ να μην αφήσει εκκρεμότητ­ες. Ο κ. Δραγασάκης απέρριψε εκ νέου την ανάγκη προληπτική­ς γραμμής στήριξης μετά το πρόγραμμα, ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού - ενδεχομένω­ς και φέτος. Ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο για τις συντάξεις, για τις οποίες θα ληφθούν οι αποφάσεις μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Ευκρινέστε­ρη εικόνα, πάντως, των προθέσεων της κυβερνητικ­ής ηγεσίας θα προκύψει την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε προγραμματ­ίζεται να συνεδριάσε­ι η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί αναμένεται να δοθούν απαντήσεις και στις κριτικές επισημάνσε­ις διαφόρων βουλευτών, όπως του κ. Νίκου Φίλη. Ο τελευταίος επανήλθε εκ νέου χθες και ζήτησε να μην εφαρμοστού­ν οι περικοπές των συντάξεων το 2019, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να ζητήσει την αναθεώρηση του στόχου για 3,5% πλεονάσματ­α την επόμενη πενταετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece