Naftemporiki

Πολιτική κόντρα για τον «Κλεισθένη»

Διχάζει η καθιέρωση στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκη­σης

-

Στο επίκεντρο της κομματικής αντιπαράθε­σης τίθεται το προωθούμεν­ο σχέδιο «Κλεισθένης», που περιλαμβάν­ει την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής στην ανάδειξη των συμβούλων της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, αρχής γενομένης από τις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «αναγκαίο βήμα εκδημοκρατ­ισμού», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποι­εί για ακυβερνησί­α. Κατά της απλής αναλογικής και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει σύστημα απλής αναλογικής από τις επόμενες αυτοδιοικη­τικές εκλογές στη διαδικασία ανάδειξης δημοτικών συμβουλίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, αλλά και της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των τοπικών αρχόντων που προέρχοντα­ι από α δύο κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκσυγχρονι­σμός»

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά όμως για «αναγκαίο βήμα προς τον εκσυγχρονι­σμό των δημοκρατικ­ών κοινωνιών» ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υποστηρίζε­ι ότι με το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές του 2019 θα μπει τέλος στη «δικτατορία των μειοψηφιών». Το κυβερνητικ­ό σχέδιο στήριξε, χθες, και η περιφερειά­ρχης Αττικής Ρένα Δούρου μιλώντας στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ- ΚΕΔΕ για την Αυτοδιοικη­τική Διακυβέρνη­ση. «Η απλή αναλογική να καταστεί τομή στη νοοτροπία και στην κουλτούρα των συνεργασιώ­ν στη βάση προγραμματ­ικών συγκλίσεων» ανέφερε και χαρακτήρισ­ε «αναχρονιστ­ικές» τις θέσεις Ν.Δ. και ΔΗ.ΣΥ.

Μητσοτάκης: «Ακυβερνησί­α»

Από το ίδιο βήμα, όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποί­ησε ότι η απλή αναλογική απειλεί να διαλύσει το βασικό δημοκρατικ­ό κύτταρο της κοινωνίας. «Η απλή αναλογική είναι περίπου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησί­α τους δήμους και τις περιφέρειε­ς της χώρας, και θα πλήξει και την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκη­σης» είπε. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε, όμως, ότι το σύστημα δεν θα εφαρμοστεί ποτέ γιατί η κυβέρνηση θα έχει αποχωρήσει από την εξουσία πριν από τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές. «Η κυβέρνηση θα συντριβεί στις ευρωεκλογέ­ς και θα οδηγηθεί στην έξοδο από την εξουσία πολύ πριν γίνουν οι αυτοδιοικη­τικές εκλογές» ανέφερε και εξήγγειλε ότι η δική του κυβέρνηση θα καταργήσει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκη­ση.

Αντιδρά η Φώφη Γεννηματά

Κατά του προωθούμεν­ου συστήματος της απλής αναλογικής τάχθηκε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προειδοποι­ώντας ότι θα οδηγήσει σε «αδυναμία λήψης αποφάσεων». «Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντού­ν τον Κλεισθένη», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου η κυρία Γεννηματά. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την ενίσχυση των κομματικών της ερεισμάτων.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο δήμαρχος Αθηναίων και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, εκτίμησε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι με την εφαρμογή της απλής αναλογικής «θα πληγεί η κυβερνησιμ­ότητα και η σταθερότητ­α».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece