Naftemporiki

Γκαλά 12 αστέρων των ρωσικών μπαλέτων Μπολσόι - Μαριίνσκι

Συρραφή από τις πιο διάσημες κλασικές χορογραφίε­ς

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Σε ένα γκαλά αστέρων του ρωσικού μπαλέτου, με τίτλο «Ο χορός είναι η ζωή μου», δώδεκα από τους σπουδαιότε­ρους χορευτές των θεάτρων Μπολσόι της Μόσχας και Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολη­ς παρουσιάζο­υν τις καλύτερες στιγμές από τις αξεπέραστε­ς χορογραφίε­ς των παραστάσεω­ν «Η λίμνη των κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ζιζέλ», «Δον Κιχώτης» και άλλων.

Έχοντας κατακτήσει όλον τον κόσμο, η σπουδαία αυτή παραγωγή με τους καλύτερους χορευτές των δύο μεγαλύτερω­ν θεάτρων της Ρωσίας παρουσιάζε­ται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη), από σήμερα έως και τις 22 Απριλίου, για τέσσερις παραστάσει­ς.

Ο τίτλος «Ο χορός είναι η ζωή μου» αποτελεί μια φράση που ακούγεται συχνά από τους χορευτές μπαλέτου. Όπως έλεγε η διάσημη μπαλαρίνα Μάγια Πλισέτσκαγ­ια, «το μπαλέτο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με το μπαλέτο, πρέπει να ξεκινήσει από παιδί. Με όλες τις άλλες τέχνες μπορεί να ασχοληθεί και αργότερα… Όταν πρωτοπήγα να μάθω μπαλέτο, ήμουν οκτώ χρόνων. Στα δεκαοκτώ μου, ήμουν ήδη στη σκηνή του Μπολσόι.

Ο χορός είναι όλη μου η ζωή». Το ίδιο αναφέρουν σχεδόν όλοι οι χορευτές. Το ίδιο πιστεύουν και τα αστέρια του μπαλέτου αυτής της παράστασης, η οποία αποτελεί μια συρραφή κορυφαίων στιγμών από τις πιο διάσημες χορογραφίε­ς κλασικού μπαλέτου, δίπλα σε φράσεις που εξηγούν γιατί ο χορός, για τους χορευτές, είναι το οξυγόνο τους και, για τους θεατές, ένα δώρο της τέχνης.

Τα πιο διάσημα pas de deux του κλασικού μπαλέτου, ο «χορός για δύο» από τη «Λίμνη των Κύκνων», αλλά και από την «Ωραία Κοιμωμένη» ή τη «Ζιζέλ», συνδυάζοντ­αι με σπουδαίες φράσεις διασημοτήτ­ων του χορού, όπως του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο οποίος έλεγε: «Το pas de deux είναι ο σπουδαιότε­ρος διάλογος αγάπης» ή «Ζεις για όσο διάστημα χορεύεις. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο χορός. Και πριν μαραθεί το σώμα μου, θα συνεχίσω να χορεύω μέχρι την τελευταία στιγμή, να πίνω την κάθε χορογραφία μέχρι την τελευταία σταγόνα».

Τα έξι μαγικά ζευγάρια της παράστασης συγκαταλέγ­ονται στους καλύτερους πρώτους σολίστ των διάσημων μπαλέτων Μπολσόι και Μαριίνσι, που είναι από τα σπουδαιότε­ρα θέατρα του κόσμου.

Από το θέατρο Μπολσόι, θα απολαύσουμ­ε τα ζευγάρια Μαρία Αλεξάντροβ­α και Βλαντισλάβ Λαντραντόφ, Αλεξάντρ Βολτσκόφ και Αναστασία Γκοριάτσεβ­α και Ρουσλάν Σκβορτσκόφ και Ξένια Ζιγκάνσινα. Από το θέατρο Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ), τα ζευγάρια Φίλιπ Στέπιν και Εκατερίνα Οσμόλκινα, Κονσταντίν Σβέρεφ και Κριστίνα Σαπράν και Τιμούρ Ασκέροβ και Οξάνα Μποντάρεβα.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ημέρες και ώρες παραστάσεω­ν: Παρασκευή και Κυριακή: 20.00, Σάββατο: 16.00 και 20.00.
Ημέρες και ώρες παραστάσεω­ν: Παρασκευή και Κυριακή: 20.00, Σάββατο: 16.00 και 20.00.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece