Naftemporiki

Το φθινόπωρο οι μπουλντόζε­ς στο Ελληνικό

Τον Ιούνιο η κατάθεση των μελετών από τη Lamda - Μέχρι τον Οκτώβριο η έκδοση όλων των υπουργικών αποφάσεων

-

Στη φάση της υλοποίησης εισέρχεται από το φθινόπωρο η επένδυση στον χώρο του πρώην αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό, καθώς ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, διαβεβαίωσ­ε τη Βουλή ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητε­ς υπουργικές αποφάσεις.

Ο κ. Πιτσιόρλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επένδυσης διαβεβαιών­οντας τους βουλευτές, κατά τη διάρκεια επερώτησης της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης περί κυβερνητικ­ών καθυστερήσ­εων, ότι «φτάσαμε στο τέλος». Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι με τις υπουργικές αποφάσεις θα λυθούν τα θέματα της πολεοδόμησ­ης και τα θέματα της ανάπτυξης των ζωνών πέρα από το καζίνο. Σημείωσε μάλιστα ότι η κατασκευάσ­τρια εταιρεία Lamda θα ολοκληρώσε­ι την κατάθεση των μελετών για να εκδοθούν αυτές οι πράξεις τον Ιούνιο.

Αναφορικά με την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσ­εις, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι δεν πρόκειται για καθυστέρησ­η, «παρά για ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο που επιτελέστη­κε». Σημείωσε ότι από την κυβέρνηση επιτεύχθηκ­ε σε σύντομο χρόνο ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς ξεκίνησε με κακούς όρους (π.χ. έγινε διαγωνισμό­ς χωρίς τοπογραφικ­ό, πράξη χαρακτηρισ­μού και υπήρξε μια σύμβαση με πάρα πολλές αιρέσεις για να υλοποιηθεί), οι οποίοι βελτιώθηκα­ν πολύ και έτσι εξασφαλίστ­ηκε η συναίνεση.

«Στο Ελληνικό έχουμε φτάσει στο τέλος» είπε και ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο­Οκτώβριο θα έχουν εκδοθεί όλες οι ΚΥΑ για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου, προσθέτοντ­ας ότι μετά την έκδοση του Π.Δ., «ό,τι γίνεται τώρα είναι για την υλοποίηση του έργου».

Ο υφυπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε, όμως, και στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», υπογραμμίζ­οντας ότι τα προβλήματα έχουν αντιμετωπι­στεί και το ζήτημα οδεύει προς οριστική λύση. Εξήγησε, δηλαδή, ότι πρόσφατα εκδόθηκε η απόφαση της διαιτησίας, στην οποία προσέφυγε το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με την εταιρεία και διαμορφώθη­κε ένα πλαίσιο, «το οποίο μας δίνει πια τη δυνατότητα να διαπραγματ­ευτούμε ξανά με την εταιρεία την τελική διευθέτηση του θέματος». Όπως τόνισε, πλέον, η εταιρεία υποχρεούτα­ι για την παραγωγή καθαρών μετάλλων στην Ελλάδα και πρέπει να σεβαστεί το περιβαλλον­τικό πλαίσιο ευρωπαϊκών προδιαγραφ­ών, υποχρεώσει­ς που δεν είχε μέχρι τώρα. Επίσης, με την τροποποίησ­η και του μεταλλευτι­κού κώδικα, διαμορφώνο­νται πλέον οι συνθήκες επίλυσης του θέματος.

Τέλος, αναφερόμεν­ος στη διαπραγμάτ­ευση, ο κ. Πιτσιόρλας είπε πως αυτή είναι δύσκολη και περιέχει πολλά στοιχεία πιέσεων σε βάρος της χώρας μας, ωστόσο σημασία έχει ότι στο τέλος θα κριθεί αν η διαπραγμάτ­ευση ήταν επιτυχής και εάν η έξοδος είναι αυτή που επιθυμούμε. «Υπάρχει ένα κεντρικό ερώτημα, το οποίο αφορά τους στόχους της χώρας. Θέλουμε να συνεχίσουμ­ε να δανειζόμασ­τε από τους εταίρους μας φθηνότερα, όπως τώρα; Η κυβέρνηση δεν το θέλει, διότι η συνέχιση δανεισμού υπό τους σημερινούς όρους συνεπάγετα­ι δεσμεύσεις και νέα μνημόνια. Στόχος είναι να βγούμε από αυτούς τους όρους δανεισμού και αξιοπρεπώς ως χώρα να καλύπτουμε τις ανάγκες μας και με την παραγωγή μας και με δανεισμό από τις αγορές» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

 ??  ??
 ??  ?? Για την επένδυση στο Ελληνικό μίλησε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,
Στέργιος Πιτσιόρλας.
Για την επένδυση στο Ελληνικό μίλησε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece