Naftemporiki

Εκρηκτικό μίγμα βάζει φωτιά στην τιμή του αργού

Στον ρυθμό γεωπολιτικ­ών εξελίξεων, παρεμβάσεω­ν και αυξημένης ζήτησης

- Των Έφη Τριήρη και Γιάννη Παγκαλιά

«Φωτιά» φαίνεται να παίρνει ξανά η διεθνής αγορά πετρελαίου, σε ένα εκρηκτικό μίγμα γεγονότων γεωπολιτικ­ών, πολιτικών παρεμβάσεω­ν αλλά και αυξημένης ζήτησης, που ώθησε τις τιμές πετρελαίου σε υψηλά τριών ετών. Έτσι, ο ορίζοντας των 100 δολαρίων το βαρέλι γίνεται πάλι ορατός εάν η Σαουδική Αραβία «πιάσει τους στόχους της». Πριν από μία εβδομάδα, αξιωματούχ­οι της Σαουδικής Αραβίας τάσσονταν σιωπηρώς υπέρ μιας τιμής πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι, εξέλιξη που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερ­ο την αποτίμηση του κρατικού πετρελαϊκο­ύ κολοσσού της Saudi Aramco κατά την επικείμενη αρχική δημόσια εγγραφή της. Αναλυτές θεωρούν ότι το Ριάντ θα ήταν απόλυτα ικανοποιημ­ένο εάν οι τιμές αυξάνονταν, θέση που φαίνεται να δίδει βαρύτητα και στην άποψη ότι ο ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις περικοπές στην παραγωγή του ακόμη και όταν η αποστολή του -που είναι η μείωση της υπερβολική­ς προσφοράς- ολοκληρωθε­ί κατά μεγάλο βαθμό.

Τώρα, με τα αποθέματα να επιστρέφου­ν στον μέσο όρο και να αναμένεται μάλιστα να μειωθούν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον, τα όρια στην παραγωγή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσουν την αγορά σε έλλειμμα, εξέλιξη που θα ωθούσε στα ύψη τις τιμές πετρελαίου την κατάλληλη ακριβώς στιγμή για τη Σαουδική Αραβία και την αρχική δημόσια εγγραφή της Amamco. Το Ριάντ επιθυμεί να αντλήσει περί τα 100 δισ. δολ. από την ΙΡΟ αλλά και να επιτύχει μία αποτίμηση της Aramco γύρω στα 2 τρισ. δολ., στόχος καθόλου ευκαταφρόν­ητος.

Θα πρέπει επίσης να προστεθεί ότι η συμμόρφωση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής ανήλθε στο ρεκόρ του 164% τον Μάρτιο, με την παραγωγή της Βενεζουέλα­ς να υποχωρεί και τη Σαουδική Αραβία να προχωρά σε περαιτέρω μειώσεις.

Πηγές από την πετρελαϊκή βιομηχανία, που θέλησαν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους, αποκάλυψαν πρόσφατα ότι το Ριάντ εξετάζει ως ανεπίσημο στόχο

μία τιμή γύρω στα 80 δολάρια, ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι, παρά την πρόσφατη λεκτική παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η άνοδος των τιμών πετρελαίου είναι τεχνητά ενορχηστρω­μένη από τον ΟΠΕΚ. «Η Σαουδική Αραβία θέλει υψηλότερες τιμές πιθανόν για την αρχική δημόσια εγγραφή, όχι όμως μόνο γι’ αυτό. Ακόμη και μετά την IPO θα συνεχίσει να επιθυμεί τις υψηλές τιμές, καθώς αυτές θα ενίσχυαν τα αναγκαία έσοδα για τη χρηματοδότ­ηση της μεταρρύθμι­σης της οικονομίας της, έτσι ώστε να πάψει να είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο» είπε μία από τις πηγές.

Η Σαουδική Αραβία εξακολουθε­ί επίσης να παρουσιάζε­ι μεγάλα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα, τα οποία, εάν δεν αντιμετωπι­στούν, συνιστούν μακροπρόθε­σμη απειλή. Τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα έχουν υποχωρήσει στα 488 δισ. δολ., χαμηλότερα κατά ένα τρίτο από το ζενίθ των 737 δισ. δολ. που είχαν φθάσει τον Αύγουστο του 2014. Έτσι λοιπόν μία τιμή πετρελαίου στα 85 δολάρια το βαρέλι, θα τη βοηθούσε να ισοσκελίσε­ι τον προϋπολογι­σμό της, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Ωστόσο, μία ξαφνική περαιτέρω ανοδική πορεία των τιμών πετρελαίου θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι την επόμενη κρίση στην αγορά ενέργειας, προειδοποι­εί ο Ντανιέλ Λακάλ, οικονομολό­γος της Tressis Gestion, και να επιφέρει νέο πλήγμα στις καταναλώτρ­ιες χώρες τη στιγμή που η κεκτημένη ταχύτητα της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να κατεβάζει ρυθμούς. H Goldman Sachs προβλέπει αύξηση των τιμών πετρελαίου γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι, επικαλούμε­νη το γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2018 τη μεγαλύτερη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece