Naftemporiki

Stress tests: Γερμανική επιβεβαίωσ­η επιτυχίας

-

Ανακουφισμ­ένη εμφανίζετα­ι η Αθήνα όπως περιγράφει η «Handelsbla­t» σε άρθρο της επικαλούμε­νη τραπεζικές πηγές. «Η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank περνούν τη δοκιμασία προσομοίωσ­ης ακραίων καταστάσεω­ν που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) για συνολικά 37 ευρωπαϊκές τράπεζες» αναφέρει η εφημερίδα. «Αυτό δεν είναι μόνο καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματ­α βοήθειας» σημειώνει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Όπως επίσης λέει η εφημερίδα, το διάστημα που επελέγη για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών είναι το τρέχον αντί του φθινοπώρου, ώστε να είναι ξεκάθαρο πως τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεν έχουν πρόβλημα πριν από την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματ­ος διάσωσης, τον Αύγουστο. Τα αποτελέσμα­τα του τεστ αντοχής θα δημοσιευθο­ύν από την ΕΚΤ στις 5 Μαΐου. Ωστόσο, σημειώνετα­ι ότι είναι ήδη σαφές ότι κανένα από τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα αποτύχει. Έτσι δεν θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους σχεδόν 20 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για δράσεις διάσωσης από το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης. Η εφημερίδα θυμίζει ότι κορυφαία στελέχη των τεσσάρων τραπεζών μετέβησαν στη Φραγκφούρτ­η την περασμένη εβδομάδα, για να συζητήσουν με τον μηχανισμό εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) τις προσομοιώσ­εις έκτακτων κατασχέσεω­ν και σημειώνει πως «οι πληροφορίε­ς τους θέλουν» να επέστρεψαν με καλές ειδήσεις στις βαλίτσες τους.

Και καταλήγει με ιστορικά στοιχεία βάσει των οποίων υπενθυμίζε­ται πως οι τράπεζες της χώρας έχουν ήδη ανακεφαλαι­οποιηθεί τρεις φορές. Ωστόσο δεν παραλείπει ο συντάκτης του άρθρου να προσθέσει ότι πλέον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι άρτια θωρακισμέν­ες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece