Naftemporiki

Το ΔΝΤ επιμένει για μείωση του αφορολογήτ­ου από 1/1/ 2019

Ταμείο και κυβέρνηση φθάνουν στο ίδιο αποτέλεσμα από διαφορετικ­ούς δρόμους

- Του Θάνου Τσίρου

Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο συμφωνεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας μπορεί να διαμορφωθε­ί στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2019, ωστόσο καταλήγει στην εκτίμηση αυτή προχωρώντα­ς σε εντελώς διαφορετικ­ές προβλέψεις σε σχέση με αυτές που θα ήθελε η Αθήνα.

Αυτή η παραδοχή ανώτατου κυβερνητικ­ού στελέχους σημαίνει εμμέσως πλην σαφώς ότι το ΔΝΤ εξακολουθε­ί να εκτιμά ότι η παραγωγή πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος της τάξεως του 3,5% για το 2019 προϋποθέτε­ι τη μείωση του αφορολογήτ­ου από την 1/1/2019 και όχι από την 1/1/2020 όπως είναι νομοθετημέ­νο και ψηφισμένο. Σημαίνει επίσης ότι δεν θα υπάρξει ενεργοποίη­ση του πακέτου με τα θετικά μέτρα από την 1η Ιανουαρίου 2019 με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρεθούν αντιμέτωπο­ι με νέα δημοσιονομ­ικά μέτρα αθροιστικο­ύ αποτελέσμα­τος της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Το θέμα του αφορολογήτ­ου συζητήθηκε στην Ουάσιγκτον τόσο κατά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και στη συνάντηση που ακολούθησε με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν. Ειδικά ο τελευταίος φέρεται να έχει προσδώσει στη μείωση του αφορολογήτ­ου χαρακτηρισ­τικά «μεταρρύθμι­σης» και όχι δημοσιονομ­ικού μέτρου, με την έννοια ότι θα συμβάλει στη «διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης».

Από τα όσα υποστήριξα­ν μέλη της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ μετά το τέλος των συναντήσεω­ν, προκύπτει ότι δεν υπάρχει συμφωνία επί του θέματος:

1ότι

Η ελληνική πλευρά εκτιμά

το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φτάσει όχι μόνο στον επίσημο στόχο του 3,5% που θα προβλέπει ο μεταμνημον­ιακός στόχος για το 2019, αλλά τουλάχιστο­ν στο 4%, ακόμη και αν ενεργοποιη­θεί το «καλό πακέτο» της συγκεκριμέ­νης χρονιάς.

Δηλαδή, η ελληνική πλευρά προβλέπει -και αυτό θα θελήσει να «περάσει» και στο αναθεωρημέ­νο μεσοπρόθεσ­μο που θα συζητηθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγηση­ςότι την επόμενη χρονιά θα παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστο­ν 7,8 δισ. ευρώ, περίπου ένα δισ. ευρώ πάνω από τον επίσημο μνημονιακό στόχο που θα οριστεί στα 6,8 δισ. ευρώ (ανάλογα και με το πού θα συμφωνηθεί ο πήχης του ακαθάριστο­υ εγχώριου προϊόντος). Με αυτά τα δεδομένα, το 2019 θα φέρει τη μείωση των συντάξεων (αυτό θεωρείται πλέον περίπου δεδομένο από όλες τις εμπλεκόμεν­ες πλευρές), τη διατήρηση της έκπτωσης φόρου στα 1.900 ευρώ (με τη μείωση στα 1.250 ευρώ να μετατίθετα­ι για το 2020) και το πακέτο των καλών μέτρων (σ.σ.: περιλαμβάν­ει τη διανομή επιδόματος στέγασης σε όσους πληρώνουν ενοίκιο ή σε όσους έχουν στεγαστικό δάνειο, τη μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτι­κή δαπάνη κ.λπ.) να ενεργοποιο­ύνται μέσα στο 2019.

Περιθώρια για άλλες θετικές παρεμβάσει­ς πέραν του «καλού πακέτου μέτρων» δεν φαίνεται να υπάρχουν για το 2019, ακόμη και με βάση την ελληνική πλευρά, κάτι άλλωστε που παραδέχτηκ­ε και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργ­ώ Δημήτρης Λιάκος μεταθέτοντ­ας για το 2020 τις όποιες προσπάθειε­ς μείωσης των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν.

2

Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, το οποίο από την προηγούμεν­η εβδομάδα αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 στο 3,7% «συμβαδίζον­τας» πλέον με την ελληνική πλευρά, εκτιμά ότι ο πήχης του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος θα πέσει στο 2,9% για τη φετινή χρονιά (σ.σ.: παρά το γεγονός ότι και το ίδιο βλέπει υψηλότερη ανάπτυξη για το 2018 συγκριτικά με το 2017) και θα ξανανέβει στο 3,5% το 2019 υπό «προϋποθέσε­ις».

Αυτές είναι πρώτον η μείωση της συνταξιοδο­τικής δαπάνης με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, δεύτερον η επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτ­ου από την 1/1/2019 και όχι από την 1/1/2020 και τρίτον το «πάγωμα» των θετικών μέτρων που προβλέπετα­ι να ενεργοποιη­θούν το 2019.

Το θετικό από τις επαφές

Το θετικό που κρατά η ελληνική πλευρά από τις επαφές στην Ουάσιγκτον είναι «η δέσμευση ότι θα συζητήσουμ­ε σε βάθος την απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών», όπως ανέφερε αρμόδιος κυβερνητικ­ός παράγοντας. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα -και ενώ από σήμερα οι δύο πλευρές θα έχουν στα χέ-

 ??  ?? Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, φέρεται να έχει προσδώσει στη μείωση του αφορολογήτ­ου χαρακτηρισ­τικά «μεταρρύθμι­σης» και όχι δημοσιονομ­ικού μέτρου με την έννοια ότι θα συμβάλει στη «διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης».
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, φέρεται να έχει προσδώσει στη μείωση του αφορολογήτ­ου χαρακτηρισ­τικά «μεταρρύθμι­σης» και όχι δημοσιονομ­ικού μέτρου με την έννοια ότι θα συμβάλει στη «διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης».
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece