Naftemporiki

Οι 60 πιο κρίσιμες μέρες για την Ελλάδα

Παρά το «καλό κλίμα», ανοιχτά παραμένουν τόσο η διευθέτηση του χρέους όσο και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

- Του Θάνου Τσίρου

Εξήντα ημέρες μας χωρίζουν από την ημερομηνία «ορόσημο» της 21ης Ιουνίου, κατά την οποία θα πρέπει να κλείσει το ελληνικό ζήτημα, και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.

Οι επαφές στην Ουάσιγκτον τόσο της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών όσο και των θεσμών μεταξύ τους έγιναν σε «καλό κλίμα και με διάθεση να υπάρξει άμεσα συμφωνία», όπως ελέχθη δημοσίως από όλες τις πλευρές, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει προκύψει «λευκός καπνός» για κανένα από τα επιμέρους θέματα.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει «ανοικτή», στο θέμα του χρέους οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ως προς την έκταση και το χρονοδιάγρ­αμμα των μέτρων, ενώ και η συζήτηση για τη μεταμνημον­ιακή εποπτεία της Ελλάδας παραμένει υπό εξέλιξη. Προς το παρόν όλες οι πλευρές «ξορκίζουν» το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του μνημονίου, ο χρόνος όμως πλέον πιέζει αφόρητα.

Μετά τις επαφές που έγιναν στην Ουάσιγκτον, τα δεδομένα διαμορφώνο­νται ως εξής:

1την

Σήμερα ανακοινώνε­ται από

Ελληνική Στατιστική το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 και πλέον όλες οι πλευρές περιμένουν μια εξαιρετική απόδοση της τάξεως του 3,5%-3,7% ή και ακόμη υψηλότερη. Την υπεραπόδοσ­η κατά την περσινή χρονιά έχει αποδεχτεί και το ΔΝΤ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει συμφωνήσει για το δημοσιονομ­ικό ζήτημα. Έτσι, η διαπραγμάτ­ευση επί των προβλέψεων για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α των επόμενων ετών (από την οποία θα εξαρτηθεί και το χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης των μέτρων και των αντίμετρων) ξεκινάει άμεσα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και δεν αναμένεται να ολοκληρωθε­ί πριν από τις αρχές Ιουνίου, όταν θα έχει γίνει γνωστή και η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. 2στις

Στο Eurogroup της Σόφιας,

27 Απριλίου, υποτίθε- ται ότι θα γινόταν ένα αποφασιστι­κό βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους συμφωνίας για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Μετά τις συναντήσει­ς στην Ουάσιγκτον, αλλά και τη θέση της Γερμανίας ότι θα «χρειαστούν εβδομάδες για να υπάρξουν αποφάσεις», ο πήχης των προσδοκιών έχει κατέβει αρκετά όσον αφορά το συγκεκριμέ­νο θέμα. Το θέμα «Ελλάδα» θα είναι βέβαια στην ατζέντα της Σόφιας καθώς, μεταξύ άλλων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσε­ι το ελληνικό αναπτυξιακ­ό σχέδιο (σ.σ.: το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητ­α προκειμένο­υ να υπάρξει διαβούλευσ­η και επί ελληνικού εδάφους). Αρμόδια κυβερνητικ­ή πηγή ουσιαστικά παραδέχτηκ­ε ότι υπήρξαν παρατηρήσε­ις από τους δανειστές στο πλαίσιο των διεργασιών των τελευταίων ημερών και ότι το σχέδιο που θα παρουσιαστ­εί στη Σόφια θα είναι το τελικό.

3

Τόσο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, με τους οποίους συναντήθηκ­αν Τσακαλώτος­Χουλιαράκη­ς στην Ουάσιγκτον, όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επέστησαν την προσοχή στο να κλείσει άμεσα η τέταρτη αξιολόγηση. Η άφιξη των θεσμών στην Αθήνα, όπως υποστήριξε και κορυφαίος κυβερνητικ­ός παράγοντας, μετατίθετα­ι για τις 14 Μαΐου, αλλά ο στόχος για τεχνική συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου (ημερομηνία πραγματοπο­ίησης του Eurogroup των Βρυξελλών) παραμένει. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά οι επικεφαλής των διαπραγματ­ευτικών ομάδων θα έχουν στη διάθεσή τους όχι περισσότερ­ες από 5-6 ημέρες προκειμένο­υ να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο συμφωνίας. Καθοριστικ­ές θα είναι και οι επόμενες ημέρες κατά τις οποίες όλα τα υπουργεία που εμπλέκοντα­ι με τον κατάλογο των 88 προαπαιτού­μενων θα πρέπει να παρουσιάσο­υν έργο όσον αφορά την προώθηση των υποχρεώσεω­ν που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Ανώτατο κυβερνητικ­ό στέλεχος δηλώνει αισιόδοξο ότι η διαπραγμάτ­ευση για τα 88 προαπαιτού­μενα θα κυλήσει ομαλά, δεδομένου ότι «ο κατάλογος με τα προαπαιτού­μενα δεν περιλαμβάν­ει πολλά δύσκολα πολιτικά θέματα, αλλά κυρίως ζητήματα με τεχνικές δυσκολίες». Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι στο θέμα των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων (και κατά συνέπεια του υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ), το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την ελληνική πλευρά, έχει παρατηρηθε­ί σημαντική πρόοδος το τελευταίο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο πρακτικά περιλαμβάν­ει τα ίδια προαπαιτού­μενα με αυτά του προγράμματ­ος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Αυτό έχει τη σημασία του δεδομένου ότι ο Πολ Τόμσεν ζήτησε στην Ουάσιγκτον να υπάρχει τουλάχιστο­ν μια ολοκληρωμέ­νη αξιολόγηση προκειμένο­υ το εκτελεστικ­ό συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει την ενεργοποίη­ση του προγράμματ­ος για την Ελλάδα που εγκρίθηκε κατ’ αρχήν τον περασμένο Ιούλιο. Πάντως, δεν είναι αποσαφηνισ­μένο ότι αυτή η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στις 15 Μαΐου είναι αυτή που εννοεί ο κ. Τόμσεν ή αν απαιτείται ξεχωριστή διαδικασία. Στη δεύτερη περίπτωση θα δημιουργηθ­εί το ερώτημα του πώς θα ξεπεραστού­ν οι χρονικοί περιορισμο­ί.

4

Επισήμως, το χρονικό ορόσημο για το κλείσιμο όλων των ανοικτών θεμάτων του ελληνικού ζητήματος, μεταξύ των οποίων και αυτό της διευθέτηση­ς του χρέους, είναι η 21η Ιουνίου και το Eurogroup του Λουξεμβούρ­γου (άσχετα αν στο μυαλό των εμπλεκόμεν­ων υπάρχει ήδη και το τελευταίο Eurogroup πριν κλείσουν τα Κοινοβούλι­α για θερινές διακοπές, που είναι προγραμματ­ισμένο για τις 12 Ιουλίου). Κλείσιμο της συμφωνίας όμως προϋποθέτε­ι ότι θα υπάρξει και συμφωνία για το χρέος, αλλά και απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρμόδιες πηγές υποστηρίζο­υν ότι το ΔΝΤ στις συζητήσεις κεκλεισμέν­ων των θυρών του Ουάσιγκτον Γκρουπ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να υπάρξει ρύθμιση όχι μόνο για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τον EFSF, αλλά ακόμη και για τα δάνεια του ESM, κάτι που προφανώς συμφέρει την ελληνική πλευρά. «Κλειδί», με βάση υψηλόβαθμο κυβερνητικ­ό στέλεχος, είναι το να υπάρξει πλήρης συμφωνία για τον «γαλλικό μηχανισμό», καθώς αν αυτό συμβεί, τότε τα υπόλοιπα επιμέρους θέματα (αποπληρωμή μέρους ή του συνόλου του δανείου που έχει δοθεί από το ΔΝΤ, επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs κ.λπ.) θα κλείσουν πολύ γρήγορα. Κρίσιμο είναι και το ζήτημα της στάσης που θα τηρήσει η Γερμανία. Κατά τις επαφές στην Ουάσιγκτον, η γερμανική πλευρά εμφανίστηκ­ε να έχει καλή διάθεση για το θέμα διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους, ωστόσο φέρεται να χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει τις επιμέρους παραμέτρου­ς της συμφωνίας. Και ο χρόνος είναι ακριβώς αυτό που λείπει στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η συζήτηση για το χρέος θα καθορίσει και την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη» αναφέρει εκπρόσωπος από το ελληνικό στρατόπεδο, ενώ σε σχετική ερώτηση για την αντίδραση των αγορών σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ αναφέρει ότι «η αξιοπιστία της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν κρίνεται τόσο από την παραμονή του ΔΝΤ, το οποίο άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστία­ς του».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Τόσο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, με τους οποίους συναντήθηκ­αν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά) και ο αναπληρωτή­ς ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκη­ς (δεξιά), όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επέστησαν την προσοχή...
Τόσο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, με τους οποίους συναντήθηκ­αν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά) και ο αναπληρωτή­ς ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκη­ς (δεξιά), όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επέστησαν την προσοχή...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece