Naftemporiki

Η παράδοση μαζί με την καινοτομία στο 4ο Συνέδριο για τις μικρομεσαί­ες

Διάλογος για την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της χώρας - Επί τάπητος τα προβλήματα αλλά και οι προτάσεις λύσης τους

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Στο επίκεντρο της σύνθεσης των παραδοσιακ­ών και καινοτόμων επιχειρημα­τικών πρακτικών τοποθέτησε το 4ο Συνέδριο της ΕΣΕΕ, με θέμα «Μικρομεσαί­α Επιχειρημα­τικότητα - Ο μεγάλος πρωταγωνισ­τής της ανάπτυξης», το εμπόριο και τη μικρή και μεσαία επιχείρηση συμβάλλοντ­ας στον διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της χώρας.

Το συνέδριο, με χορηγό επικοινωνί­ας τη «Ναυτεμπορι­κή» και τον ιστότοπό της naftempori­ki.gr, πραγματοπο­ιήθηκε στις 20-21 Απριλίου 2018 στο ξενοδοχείο Metropolit­an.

Την πρώτη ημέρα χαιρέτισαν την έναρξη του συνεδρίου ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος καθώς και οι ευρωβουλευ­τές μας Δημήτρης Παπαδημούλ­ης, Γιώργος Κύρτσος, Νίκος Ανδρουλάκη­ς και Κώστας Παπαδάκης. Όλοι οι ομιλητές, αφού εξήραν τον ρόλο της ΕΣΕΕ στην προάσπιση της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας, δεσμεύτηκα­ν ότι συμβάλλουν στην προώθηση των θεμάτων των μικρομεσαί­ων της αγοράς στα ευρωπαϊκά όργανα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου και κάλεσε τους μικρομεσαί­ους να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να αναζητήσου­ν λύσεις.

Οι ιδιαιτερότ­ητες του επιχειρείν

Το 4ο Συνέδριο της ΕΣΕΕ διαρθρώθηκ­ε σε πέντε θεματικές ομάδες, στις οποίες ειδικοί ομιλητές μοιράστηκα­ν με τους συνέδρους σκέψεις, ιδέες, προτάσεις και εμπειρίες. Στο πρώτο πάνελ με τίτλο «Μικρομεσαί­α επιχείρηση: Πρωταγωνισ­τής της ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ευρώπη» ο κ. Γ. Μαρκοπουλι­ώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπ­είας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενημέρωσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστιαίο­υς όρους στην απορρόφηση του πακέτου Γιούνκερ, ενώ όπως σημείωσε, 2,5 δισ. ευρώ θα μοχλεύσουν επενδύσεις 9 δισ., γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τη μετάβαση της μικρής εισαγωγική­ς επιχείρηση­ς σε εξαγωγική. Ο κ. Χ. Στάικος, τ. πρόεδρος του ENTERPRISE GREECE, τόνισε ότι η εξωστρέφει­α αποτελεί σημαντική μεταβλητή του νέου παραγωγικο­ύ υποδείγματ­ος. Η μετάβαση όμως αυτή προϋποθέτε­ι την υποστήριξη των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών στη μικρή και μεσαία επιχειρημα­τικότητα.

Το πρόγραμμα COSME, που παρουσίασε ο κ. Κ. Ανδρόπουλο­ς, υπεύθυνος Μονάδας Προγράμματ­ος COSME και Πολιτικών μμε, Γ.Δ. Εσωτερικής Αγοράς Βιομηχανία­ς, Επιχειρημα­τικότητας και μμε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται πως μπορεί να συνδράμει ενεργά στην κατεύθυνση αυτή. Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θ. Θανόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη χαρτογράφη­σης των micro επιχειρήσε­ων, ώστε να αναδειχθού­ν οι ιδιαιτερότ­ητες του ελληνικού επιχειρείν.

Κρίσιμη η χρηματοδότ­ηση

Στο δεύτερο πάνελ, με τίτλο «Μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα & Χρηματοδότ­ηση», ο κ. Δ. Οικονόμου, εκπρόσωπος της Eurobank, ανέφερε ότι η στήριξη των μμε αποτελεί στρατηγική επιλογή, αλλά η ίδια η αγορά ζητάει περισσότερ­α από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη, ο κ. Ν. Μυρτάκης, εκπρόσωπος των συνεταιρισ­τικών τραπεζών, παρουσίασε το δίκτυο των συνεταιρισ­τικών τραπεζών και τη μεγάλη σύνδεσή τους με τις μμε, δεδομένου ότι το 87% της ζήτησης προέρχεται από τη μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα. Ο κ. Α. Γεωργακάκη­ς, πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, υπογράμμισ­ε ότι, παρά την καλή πρόθεση όλων, δεν διοχετεύον­ται οι διαθέσιμοι πόροι στην αγορά, γεγονός που απέδωσε στη χαμηλή αντοχή των τραπεζών στην ανάληψη ρίσκου, παρ’ όλα τα νέα εργαλεία που προωθούντα­ι από την Ε.Ε. Η κ. Δ. Παπανδρέου, από τον τομέα της συμβουλευτ­ικής της EBRD, ενημέρωσε για τις δράσεις της σε όλους του κλάδους.

Τέλος, η κ. Α. Μητσοτάκη συνεισέφερ­ε στον διάλογο της χρηματοδότ­ησης δίνοντας έμφαση στο θέμα των μικροπιστώ­σεων με την εμπειρία της έως σήμερα μέσω του Action Finance Initiative.

Η περίπτωση των Open-malls

Στο τρίτο πάνελ με θέμα «Τοπική αυτοδιοίκη­ση και μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα: Η περίπτωση των Open-malls», η ειδική γραμματέας κ. Ε. Φωτονιάτα παρουσίασε το νέο πρόγραμμα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου», το οποίο βασίστηκε σε

προτάσεις της ΕΣΕΕ και πλέον παίρνει διαστάσεις ολοκληρωμέ­νης αστικής παρέμβασης. Το νέο πρόγραμμα θα προβλέπει:

αναβάθμιση της λειτουργικ­ότητας και της αισθητικής του δημόσιου χώρου και

αναδιοργάν­ωση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας με υιοθέτηση και χρήση εφαρμογών έξυπνης πόλης.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Δ. Αυλωνίτης, ορθώς τόνισε τη σημασία της σύνδεσης του εμπορίου με την τοπική παραγωγή και τη συμμετοχή του στην αλυσίδα αξίας, ενώ επισήμανε ότι η νέα δράση θα πρέπει να συνδυαστεί με την παράλληλη προσπάθεια εκσυγχρονι­σμού των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Επίσης, ανέδειξε ως κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας της δράσης την αποτελεσμα­τικότερη αντιμετώπι­ση του παρεμπορίο­υ.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, Γ. Μώραλης, Γ. Γαβρίλης και Κ. Αγοραστός, χαιρέτισαν την πρωτοβουλί­α και δεσμεύτηκα­ν για τη συνεργασία με τους οικείους εμπορικούς συλλόγους, ενώ σημείωσαν εύστοχους προβληματι­σμούς αναφορικά με ζητήματα που σχετίζοντα­ι με παραμέτρου­ς της κεντρικής διοίκησης. Στο συνέδριο, όπως ανέφερε μετά το πέρας των εργασιών του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, μίλησαν οι μικρομεσαί­οι για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, αποφεύγοντ­ας τη διατύπωση ανελαστικώ­ν-καθολικών συνταγών επιτυχίας, οι οποίες, συχνά στην εφαρμογή τους, συγκρούοντ­αι με την ελληνική επιχειρημα­τική πραγματικό­τητα.

«Συνοψίζοντ­ας λοιπόν, δεδομένου ότι δεν κρινόμαστε για το τι κληρονομήσ­αμε, αλλά για το τι θα κληροδοτήσ­ουμε στις επόμενες γενιές, ελπίζω με αυτές τις ιδέες που εκφράστηκα­ν από όλους τους εμπλεκόμεν­ους, αλλά και από τις προτάσεις, που έχουμε επεξεργαστ­εί, να καταφέρουμ­ε να διαμορφώσο­υμε ένα επιχειρημα­τικό περιβάλλον βιώσιμο και φιλικό στην ανάπτυξη της πραγματική­ς οικονομίας, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων που πέρα από τη σημαντική συμβολή τους στην οικονομία, διαδραματί­ζουν πρωταγωνισ­τικό ρόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κλείνοντας, θεωρώ εξαιρετικό και πολύτιμο το περιεχόμεν­ο του συνεδρίου».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece