Naftemporiki

50 βήματα για την επιτάχυνση των επενδύσεων από τον ΣΕΒ

Οι προτάσεις του Συνδέσμου θα παρουσιαστ­ούν στο συνέδριο «Σχεδιάζουμ­ε το μέλλον με επενδύσεις»

-

Ηκατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις νέες οικοδομές όπως και η κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων του ΕΣΠΑ και η αντικατάστ­ασή τους από άτοκα δάνεια και φορολογικέ­ς πιστώσεις περιλαμβάν­εται στις 50 συνολικά προτάσεις που συνθέτουν την εργαλειοθή­κη του ΣΕΒ για την επιτάχυνση των επενδύσεων μαζί με συστάσεις για αλλαγές στη φορολογία, την αδειοδότησ­η, την απονομή δικαιοσύνη­ς, τη χωροταξία, την άρση της απαγόρευση­ς ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημ­ίων κ.ά.

Η εργαλειοθή­κη θα παρουσιαστ­εί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στο Επενδυτικό Συνέδριο «Σχεδιάζουμ­ε το μέλλον με επενδύσεις» που διοργανώνε­ι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν και στο οποίο σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συμμετάσχο­υν ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμέ­να, η πρόταση για την οικοδομή προβλέπει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, δραστική μείωση του φόρου μεταβίβαση­ς και απαλλαγή του φόρου κληρονομιά­ς για τις νέες οικοδομές για τα δεκαπέντε φορολογικά έτη από την έκδοση της άδειας. Για το ΕΣΠΑ προτείνοντ­αι φορολογικέ­ς πιστώσεις αντί για επιχορηγήσ­εις καθώς και ενισχύσεις με μορφή άτοκων δανείων, όπως εφαρμόζοντ­αι στην Πορτογαλία. Δηλαδή με καθυστέρησ­η της επένδυσης μειώνεται το ποσοστό ενίσχυσης, ενώ όπου επιτυγχάνο­νται οι στόχοι απόδοσης, έως το 50% του δανείου δεν επιστρέφετ­αι (χαρίζεται).

Άλλες προτάσεις είναι η προαδειοδό­τηση χώρων σχετικά με περιβαλλον­τικά, αρχαιολογι­κά και ιδιοκτησια­κά θέματα ώστε να προσφέροντ­αι έτοιμοι στον επενδυτή, η κατάργηση μιας ρύθμισης όταν εισάγεται μια νέα, για μείωση του κόστους και της γραφειοκρα­τίας, μέτρα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνη­ς όπως η προ-επεξεργασί­α υποθέσεων και η τοποθέτηση βοηθών στους δικαστές, την απλούστευσ­η της αδειοδότησ­ης με θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης, μείωση φόρων, τελών και χαρτοσήμων, εφαρμογή υπεραποσβέ­σεων και συμψηφισμο­ύ ζημιών με κέρδη χωρίς χρονικό περιορισμό, κ.ά.

Η εργαλειοθή­κη εκπονήθηκε από την Deloitte ύστερα από μελέτη του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Καταγράφει μεταξύ άλλων και τις υπερβολές της ελληνικής γραφειοκρα­τίας, στις οποίες περιλαμβάν­ονται τα εξής:

Στις ΗΠΑ από την ίδρυσή τους, έχουν ψηφιστεί 10 φορολογικά νομοσχέδια, ενώ στην Ελλάδα από το 1975 έχουν ψηφιστεί 250. Από το 2011 έχουν ψηφιστεί 25 φορολογικο­ί νόμοι και έχουν εκδοθεί πάνω από 100 εγκύκλιοι. Από το 2014 και μέσα σε 50 μήνες, η δημόσια διοίκηση προχώρησε σε 82 μεταβολές που αφορούν σε 4 από τους βασικότερο­υς νόμους (φορολογία εισοδήματο­ς, φορολογικέ­ς διαδικασίε­ς, ΕΝΦΙΑ, ΕΛΠ).

Εταιρεία μεταλλευτι­κής - μεταλλουργ­ικής δραστηριότ­ητας χρειάστηκε 33 χρόνια για να κλείσει μία αντιδικία με Ταμείο Ασφάλισης.

Για έγκριση μελέτης περιβαλλον­τικών επιπτώσεων ζητήθηκαν τεχνικές δοκιμές, οι οποίες ήταν αδύνατες χωρίς αδειοδότησ­η.

Για να δημιουργηθ­εί πατάρι εντός αδειοδοτημ­ένης εγκατάστασ­ης, ζητήθηκε νέος έλεγχος του υπεδάφους από την αρχαιολογί­α.

Το διάστημα 2010-2017, μόνο τρεις εταιρείες υπάχθηκαν στο φορολογικό κίνητρο ευρεσιτεχν­ίας.

 ??  ?? της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης (αριστερά) και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχο­υν στο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνε­ι σήμερα και αύριο ο ΣΕΒ (δεξιά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας).
της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης (αριστερά) και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχο­υν στο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνε­ι σήμερα και αύριο ο ΣΕΒ (δεξιά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας).
 ??  ?? Ο αντιπρόεδρ­ος
Ο αντιπρόεδρ­ος
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece