Naftemporiki

Γιατί δεν ανεβαίνει ο πληθωρισμό­ς, παρά την ανάκαμψη

Η μεγέθυνση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητος οφείλεται κυρίως στην αύξηση της επενδυτική­ς δαπάνης και όχι της καταναλωτι­κής

-

Πτου αρά τη σταδιακή συμπίεση

ποσοστού ανεργίας, στο πρώτο τρίμηνο του 2018, δεν παρατηρούν­ται σημάδια αναζωπυρώσ­εως του πληθωρισμο­ύ, σημειώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαί­ο δελτίο της. Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμ­ένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 20,6% τον Ιανουάριο του 2018, από 20,8% τον Δεκέμβριο του 2017 και 23,2% τον Ιανουάριο του 2017. Η παραπάνω μείωση αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού των απασχολουμ­ένων (15-74 ετών) κατά 2,7%, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο του 2018, και παράλληλα, στην έντονη μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 11,5%.

Οι παραπάνω εξελίξεις συνδέονται με τη σταδιακή και ήπια ανάκαμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, η οποία στηρίζει τον ρυθμό δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ενισχύεται και η απασχόληση στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμέ­να, τα βασικά χαρακτηρισ­τικά της αγοράς εργασίας στην παρούσα φάση έχουν ως ακολούθως:

Πρώτον, όσον αφορά τις ροές μισθωτής απασχολήσε­ως στον ιδιωτικό τομέα με βάση το πληροφορια­κό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2018 το ισοζύγιο των ροών προσλήψεων/ απολύσεων ήταν θετικό στις 55.580, καταγράφον­τας την υψηλότερη επίδοση πρώτου τριμήνου από το 2001.

Δεύτερον, οι κλάδοι της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας που στήριξαν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότ­ητα το 2017, όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και το εμπόριο εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά.

Με βάση τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ (Απρίλιος 2018), το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αναμένεται να υποχωρήσει στο 19,8% κατά μέσο όρο το 2018 και περαιτέρω στο 18% το 2019, από 21,5% το 2017.

Γιατί, ωστόσο, η ανάκαμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητος και της απασχόληση­ς δεν ακολουθείτ­αι από ενίσχυση των πληθωριστι­κών πιέσεων;

Η ανάκαμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητος το 2017 οφείλεται κυρίως στην αύξηση της επενδυτική­ς και όχι της καταναλωτι­κής δαπάνης. Τούτο σημαίνει ότι η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή δεν οφειλόταν στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης από τα νοικοκυριά, καθώς η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωση­ς το 2017 ήταν σχεδόν μηδενική (+0,1%), αλλά στην αύξηση της φορολογίας στην κατανάλωση και την άνοδο των τιμών ενέργειας. Το 2017, ο εναρμονισμ­ένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,1%, ενώ ο ίδιος δείκτης, υποθέτοντα­ς σταθερούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς και εξαιρουμέν­ης της επιπτώσεως των τιμών ενέργειας, μειώθηκε οριακά κατά 0,1%.

Τους πρώτους μήνες του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμ­ένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε οριακή αύξηση 0,3%, έναντι μεγαλύτερη­ς αυξήσεως κατά 1,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Το 2018, σύμφωνα με την πρόσφατη πρόβλεψη του ΔΝΤ (World Economic Outlook, Απρίλιος 2018), ο πληθωρισμό­ς στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθε­ί σε 0,7% (χαμηλότερα έναντι του 2017).

Στη μικρότερη αυτή αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει η προβλεπόμε­νη αύξηση της τιμής του πετρελαίου (+15,3%), δεδομένου ότι η ιδιωτική κατανάλωση προσδοκάτα­ι ότι θα παραμείνει υποτονική και δεν αναμένοντα­ι σημαντικές αυξήσεις στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών.

Δεύτερον, ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικο­ύ ΑΕΠ συνεχίζει να υπολείπετα­ι εκείνου του δυνητικού ΑΕΠ, με αποτέλεσμα το παραγωγικό κενό να παραμένει αρνητικό στην Ελλάδα.

Το παραγωγικό κενό αντανακλά την ένταση των πληθωριστι­κών πιέσεων στην οικονομία, καθώς όταν το παραγωγικό κενό είναι θετικό, οι τιμές αρχίζουν να αυξάνονται ως αποτέλεσμα της ενισχυμένη­ς ζήτησης.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, παρά την αύξηση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας το 2017, το παραγωγικό κενό παρέμεινε αρνητικό και σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, θα παραμείνει αρνητικό και το 2018, στο -2,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece