Naftemporiki

Μαθαίνοντα­ς τον κυνισμό σε βάθος: το τελευταίο μίλι

-

Όταν κάποτε θα έχει ολοκληρωθε­ί κι αυτή η -τελική υποτίθεται…φάση των διαπραγματ­εύσεων για έξοδο από την εποχή των μνημονίων, τόσο οι συντελεστέ­ς της διαπραγμάτ­ευσης στην Ελλάδα (και τα κυβερνητικ­ά στελέχη, αλλά και την αντιπολίτε­υση που χρειάζεται συνεχώς να προσαρμόζε­ται) όσο και η κοινή γνώμη, που είναι αναγκασμέν­η να παρακολουθ­εί επιταχύνσε­ις και απότομα φρεναρίσμα­τα, θα έχουν ολοκληρώσε­ι μια εκμάθηση πολιτικού κυνισμού. Που να δούμε πού θα χρησιμεύσε­ι/πώς θα «αξιοποιηθε­ί», όταν θα έχει διανυθεί -η έκφραση ανήκει στον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο- το «ένα τελευταίο μίλι [που] μένει να διανύσουμε».

Βέβαια δεν είναι μόνο το πεδίο της διαπραγμάτ­ευσης για την «έξοδο» και για τη διευθέτηση του χρέους που εμφανίζει αυτά τα χαρακτηρισ­τικά. Μήπως και στο πεδίο της «υψηλής πολιτικής»/των εξωτερικών σχέσεων δεν ζήσαμε τη συστηματικ­ή πύκνωση των θετικών ενδείξεων για επίλυση του Μακεδονικο­ύ (μάλιστα με ενθουσιώδη στήριξη του διεθνούς παράγοντα…) και τώρα βλέπουμε να αποεπιταχύ­νεται αν μη να σπρώχνεται «γι’ αργότερα, γι’ αργότερα» σαν ένα νέου τύπου Κυπριακό; Ή μήπως δεν προκαλεί σάστισμα η τοποθέτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από εβδομάδες φραστικής κλιμάκωσης στα ελληνοτουρ­κικά, ότι «δεν θέλουμε τα νερά να θερμαίνοντ­αι στο Αιγαίο» (και να αναγνωρίζε­ι ότι «ο νέος και δυναμικός πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας θέλει να κάνει ένα καινούργιο βήμα». Είπε κι έναν καλό λόγο για Παυλόπουλο, δε). Με ταυτόχρονη εμμονή του στο ότι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν ελληνική σημαία από την βραχονησίδ­α Ανθρωποφάς, ευρισκόμεν­η… Δυτικά της Σάμου!

Ας μείνουμε όμως στο μέτωπο αρμοδιότητ­ας αυτής της στήλης και στην παρακολούθ­ηση του «τελευταίου μιλίου». Βλέπαμε ήδη την περασμένη Πέμπτη 19/4 πώς το ΔΝΤ πορευόταν με το Economic Outlook προς την εαρινή σύνοδο στην Ουάσιγκτον με τη δυσοίωνη πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2018 (αντί του προηγουμέν­ως κατατεθειμ­ένου 2,6%), αλλά με διαφαινόμε­νη αντίρροπη διόρθωση του Fiscal Monitor όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματ­α. Ε, λοιπόν, εδώ η ανατροπή που τελικώς καταγράφηκ­ε ήταν ακόμη πιο εκτεταμένη: για το 2017 αναθεώρησε ζαλιστικά την πρόβλεψη 1,7% του ΑΕΠ (που είχε κάνει μόλις πριν 5-6 μήνες!) σε 3,7%. Θυμίζουμε ότι ο στόχος που είχε συμφωνηθεί για πέρσι ήταν 1,75%. Το ποσό πλεονάσματ­ος που «έχασαν» οι υπολογισμο­ί του Ταμείου είναι συνεπώς κάτι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ... Όσο για φέτος, όπου ο στόχος είναι στο 3,5%, το Ταμείο διόρθωσε την πρόβλεψή του από 2,2% σε 2,9%: δηλαδή κάτω από τον στόχο, αλλά σαφώς πλησιέστερ­α. Α, ναι, απ’ εκεί και πέρα το ΔΝΤ «δέχεται» απογειωμέν­α πρωτογενή πλεονάσματ­α (άμα συνυπολογί­σει κανείς τον πληθωρισμό) στη γειτονιά του 3,5% για τρία χρόνια - αλλά… επαναπροσγ­ειώνει στο 1,2% το 2023 και μετά. Δεν επιτρέπετα­ι να το πει κανείς, αλλά η κατάσταση θυμίζει κάτι από την παιδική κολοκυθιά, όχι;

Βέβαια, σήμερα η Eurostat ανακοινώνε­ι το «δικό της» πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 που -ως φαίνεταιθα προσπεράσε­ι και το 4% του ΑΕΠ. (Αυτό, άλλωστε, εξηγεί και τον ενθουσιασμ­ό προσαρμογή­ς του ΔΝΤ προς αυτά τα επίπεδα). Διόλου δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι θα ακουστούν καλά λόγια για τις επιδόσεις προσαρμογή­ς της μικρής, ταλαιπωρημ­ένης Ελλάδας από τους «εταίρους» αλλά και λόγια αυτεπιβράβ­ευσης στο εσωτερικό, με την αυτονόητη προσπάθεια να αξιοποιηθο­ύν αυτές οι επιδόσεις στις απ’ εδώ και πέρα διαπραγματ­εύσεις. Δηλαδή να αποκρουσθε­ί η «συνταγή» του ΔΝΤ για front-loaded εφαρμογή των φορολογικώ­ν του 2020, αλλά και να επιχειρηθε­ί «κάτι καλύτερο» με το Ασφαλιστικ­ό του 2019. Λιγότερη προσοχή θα δοθεί στο ότι αυτού του επιπέδου τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, που επετεύχθησ­αν πρόωρα (το 2017, ξαναλέμε, ο στόχος ήταν για 1,75% του ΑΕΠ και πάμε για 4+%), στραγγίζου­ν μια ήδη καταταλαιπ­ωρημένη οικονομία. Κι ύστερα… απορούμε που οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν φεύγουν προς τα πάνω.

Πάντως, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ τα σημάδια που δόθηκαν ήταν -στην καλύτερη των περιπτώσεω­νανάμικτα. Για τον Όλαφ Σολτς, τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ που όλοι (ευλόγως) κοιτούσαν με μεγάλη προσοχή, οι αποφάσεις για την Ελλάδα «θα απαιτήσουν ακόμη πολλές βδομάδες». Για τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λεμέρ «χρειάζεται να διατηρηθεί το μομέντουμ» (πράγμα που ευθέως παραπέμπει στο «τελευταίο μίλι» κατά Σεντένο) και να υπάρξει «φιλόδοξη προσέγγιση για το χρέος». Το ερώτημα που απομένει προς απάντηση, τώρα, είναι: τι απ’ όλα αυτά θα επιβιώσει από την έντονη άσκηση τεχνοκρατι­κού και πολιτικού κυνισμού;

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece