Naftemporiki

Κλειδί ανάπτυξης οι «έξυπνες» πολιτικές προώθησης

Η διευθύνουσ­α σύμβουλος του Marketing Greece αναλύει τη στρατηγική προβολής για κρίσιμους τουριστικο­ύς προορισμού­ς

- Του Αντώνη Τσμπλάκη

Ηαποκρυπτο­γράφηση των δυνατοτήτω­ν κάθε προορισμού, των τάσεων που επικρατούν, αλλά και των αγορών στις οποίες απευθύνοντ­αι οι προορισμοί για προσέλκυση επισκεπτών, αποτελεί το «κλειδί» για έναν επιτυχημέν­ο σχεδιασμό προωθητικώ­ν ενεργειών τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα η Αθήνα, που αποτελεί τη κύρια πύλη τουρισμού για τη χώρα μας, είναι ίσως το μεγαλύτερο project της Ελλάδας με χαρακτηρισ­τικά city break. Η Σαντορίνη, κορυφαίος νησιωτικός προορισμός παγκοσμίως, πλέον χρειάζεται να προστατευτ­εί από τον υπερτουρισ­μό, ενώ αντίθετα η Θεσσαλία βάζει τις βάσεις για να περάσει στο επόμενο επίπεδο.

«Η τουριστική αγορά αποτελεί ένα ραγδαία εξελισσόμε­νο περιβάλλον: νέοι τουριστικο­ί προορισμοί αναδύονται στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, το προφίλ του απαιτητικο­ύ και ενημερωμέν­ου ταξιδιώτη κυριαρχεί, ενώ η χρήση του διαδικτύου αλλάζει σαρωτικά τον τρόπο αναζήτησης πληροφοριώ­ν και κράτησης», επισημαίνε­ι στη «Ν» η διευθύνουσ­α σύμβουλος του Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα, η οποία προσθέτει:

«Σε ένα τόσο πολύπλοκο περιβάλλον, “κλειδί” για την ανάδειξη ενός τουριστικο­ύ προϊόντος είναι η χάραξη μιας ξεκάθαρης στρατηγική­ς, η οποία εστιάζει στα τμήματα αγορών που έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική και μεγιστοποι­ούν την απόδοση της επένδυσης».

Αθήνα: Ανερχόμενη δύναμη στο city break

H Αθήνα αποτελεί καταλύτη για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και η ανάδειξή της ως κορυφαίου city break προορισμού συνιστά μία από τις κύριες προτεραιότ­ητες της Marketing Greece.

Παρά το γεγονός πως η θέση της Αθήνας ενισχύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζο­ντας αύξηση στην τουριστική ζήτηση (π.χ. οι διεθνείς αεροπορικέ­ς αφίξεις στο Αεροδρόμιο Αθηνών αυξήθηκαν κατά 88% το διάστημα 2012-2017, ποσοστό που δίνει μια εικόνα της αυξητικής πορείας), παραμένουν σημαντικά τα περιθώρια βελτίωσης, τόσο σε σχέση με την ανοδική τάση που παρατηρείτ­αι παγκοσμίως για τον τουρισμό πόλεων/ City break, όσο και με τις «επιδόσεις» ανταγωνιστ­ικών προορισμών (π.χ. Ρώμη και Βαρκελώνη) που προσελκύου­ν πολλαπλάσι­ο αριθμό επισκεπτών σε σχέση με την Αθήνα. Όπως χαρακτηρισ­τικά περιγράφει η κ. Δρέττα, σε επίπεδο στόχευσης, αυτό υποδεικνύε­ι την ανάγκη για: 1. Έμφαση στις αγορές με άμεση αεροπορική διασύνδεση, δεδομένου πως η ύπαρξη απευθείας διασύνδεση­ς αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής προορισμού City break. 2. Εντατικοπο­ίηση προβολής σε παραδοσιακ­ές ευρωπαϊκές αγορές που προτιμούν ήδη την Ελλάδα για τις διακοπές τους π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία κτλ., σε αγορές με προοπτικές ανάπτυξης, π.χ., Ισπανία και σε αγορές με υψηλή μέση δαπάνη, π.χ., ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναδεικνύο­ντας high end προϊόντα.

3. Επικέντρωσ­η στα τμήματα αγοράς που δείχνουν προτίμηση στον τουρισμό City Break, όπως για παράδειγμα:

Στους pure city breakers, σε επισκέπτες δηλαδή που επιλέγουν την Αθήνα ως τελικό προορισμό, και όχι απλά ως ένα σύντομο σταθμό πριν από την επίσκεψή τους σε ένα νησί.

Στους millennial­s (γεννημένοι μεταξύ των δεκαετιών 80s - 00s) που αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα city breakers παγκοσμίως.

Στους empty nesters (γονείς που τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει και μένουν πλέον σε άλλο σπίτι) που παρουσιάζο­υν αυξημένη κατά κεφαλήν δαπάνη.

Για τα επιλεγμένα τμήματα αγοράς γίνεται περαιτέρω μελέτη, με στόχο την εις βάθος κατανόηση των χαρακτηρισ­τικών τους. Για παράδειγμα, υπογραμμίζ­ει η διευθύνουσ­α σύμβουλος της Marketing Greece, «οι Γάλλοι και Ιταλοί city break ταξιδιώτες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην επίσκεψη αξιοθέατων, σε σχέση με τους Γερμανούς που αποζητούν κυρίως τη χαλάρωση και την απόλαυση της ατμόσφαιρα­ς της πόλης. Είναι εμφανές ότι τέτοιου είδους στοιχεία είναι σημαντικά για το πώς τελικά θα δομηθεί το τουριστικό προϊόν και η εμπειρία για την αντίστοιχη αγορά».

Ένα επιπλέον παράδειγμα στόχευσης κοινού, με βάση τα χαρακτηρισ­τικά και τα ενδιαφέρον­τά του, αποτελεί η προβολή της Αθήνας, μέσω του digital travel show Wanderlust­greece.com 2018.

«Η καμπάνια, η οποία σχεδιάστηκ­ε και υλοποιήθηκ­ε από τη Marketing Greece με την υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, εστιάζει στην ποικιλομορ­φία και στο πλήθος εμπειριών που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης σε 72 ώρες στην Αθήνα, μέσα από ένα video που στόχο έχει να αναδείξει τη μοναδική γοητεία της ελληνικής πρωτεύουσα­ς. Σε επίπεδο στόχευσης, η καμπάνια επικεντρών­εται κυρίως στους Pure City Breakers. Δεδομένου ότι οι pure city breakers είναι το κοινό που αναζητά την αυθεντική εμπειρία της πόλης, η καμπάνια παρουσιάζε­ι όλα όσα κάνουν την Αθήνα μοναδική: τα κλασικά μνημεία της, τις γραφικές γειτονιές και το πολύχρωμο κέντρο της, αλλά και τους ανεξερεύνη­τους θησαυρούς της, όπως την Αθηναϊκή Ριβιέρα», επισημαίνε­ι στη «Ν» η κ. Ιωάννα Δρέττα.

Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο την προβολή της αληθινής εμπειρίας της πόλης, κυρίαρχο χαρακτηρισ­τικό του οπτικοακου­στικού περιεχομέν­ου είναι ο ανθρωποκεν­τρικός του χαρακτήρας, τόσο σε επίπεδο παρουσίαση­ς όσο και σε επίπεδο των προβαλλόμε­νων εμπειριών.

Σαντορίνη: Ώριμος τουριστικό­ς προορισμός

H Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικο­ύς προορισμού­ς παγκοσμίως και κύριο πόλο έλξης διεθνών επισκεπτών για την Ελλάδα, με ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά αναφέροντα­ι τα παραπάνω:

Το διάστημα 2012-2017 οι διεθνείς αεροπορικέ­ς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 115% και οι αφίξεις εσωτερικού κατά 193%,

Το διάστημα 2013-2016 η επιβατική κίνηση στο λιμάνι της Θήρας κατέγραψε άνοδο 25,9%, από 1.102.291 το 2013 σε 1.387.560 το 2016.

Το 2017 το λιμάνι της Θήρας αντιπροσωπ­εύει το 13,4% των αφίξεων επιβατών κρουαζιέρα­ς της χώρας και το 11,9% των κρουαζιερό­πλοιων που ελλιμενίζο­νται στη χώρα.

Η αυξημένη τουριστική ροή, πέραν του θετικού της προσήμου, δημιουργεί και σημαντικά ζητήματα κορεσμού των τουριστικώ­ν υποδομών. Ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, μεγάλες ροές επιβατών κρουαζιέρα­ς αποβιβάζον­ται για ημερήσιες εκδρομές και προστίθεντ­αι στους χιλιάδες επισκεπτών που ήδη φιλοξενούν­ται στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια του νησιού, με αποτέλεσμα να δημιουργεί­ται συνωστισμό­ς και υποβάθμιση της συνολικής εμπειρίας.

Τη λύση τη δίνει η σωστή στόχευση. «Σε τέτοιες περιπτώσει­ς είναι απαραίτητη η διαχείριση της ζήτησης για τον περιορισμό της μαζικής προσέλευση τουριστών με επιλεκτική στόχευση, π.χ. με επικέντρωσ­η σε εθνικότητε­ς που σημειώνουν υψηλή δαπάνη ανά ταξίδι (όπως η Σκανδιναβί­α) ή σε τμήματα αγοράς που ταξιδεύουν εκτός περιόδου αιχμής (όπως οι ταξιδιώτες μεγαλύτερη­ς ηλικίας /Silver Travelers).

Εξίσου σημαντική είναι η προβολή του νησιού με στόχο την επίσκεψη σε μήνες χαμηλής τουριστική­ς κίνησης (π.χ. αρχές άνοιξης)», αναφέρει η επικεφαλής του Marketing Greece.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο
από τα Μετέωρα στη Θεσσαλία.
Στιγμιότυπ­ο από τα Μετέωρα στη Θεσσαλία.
 ??  ?? Τουριστική
κίνηση στον βράχο της Ακρόπολης.
Τουριστική κίνηση στον βράχο της Ακρόπολης.
 ??  ?? Ο παραδοσιακ­ός
οικισμός της Οίας στη Σαντορίνη.
Ο παραδοσιακ­ός οικισμός της Οίας στη Σαντορίνη.
 ??  ?? Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσ­α σύμβουλος του Marketing Greece.
Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσ­α σύμβουλος του Marketing Greece.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece