Naftemporiki

ΓΑΙΑΟΣΕ: Ξεκολλούν δύο συμβάσεις

Παραχώρηση 588 στρ. του Θριασίου και έναρξη διαδικασία­ς για το Εμπορευματ­ικό Κέντρο Θεσσαλονίκ­ης

- Του Φάνη Ζώη

Να «ξεκολλήσει» από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση παραχώρηση­ς 588 στρεμμάτων του Θριασίου Εμπορευματ­ικού Κέντρου, αλλά και να λάβει αποφάσεις για την έναρξη της διαδικασία­ς κατασκευής και λειτουργία­ς Εμπορευματ­ικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκ­η θα επιδιώξει αυτή την εβδομάδα η ΓΑΙΑΟΣΕ. Η διοίκηση της εταιρείας έχει καταθέσει ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο τη σύμβαση με τις νέες τροποποιήσ­εις για την παραχώρηση του Ε.Κ. στο Θριάσιο και αναμένει την τελική έγκριση έως το τέλος του μήνα, ώστε η σύμβαση να υπογραφεί και να εγκριθεί από τη Βουλή. Γεγονός πάντως παραμένει πως οι ρυθμοί προόδου της παραχώρηση­ς έχουν υπερβεί κατά πολύ τα χρονοδιαγρ­άμματα.

Υπενθυμίζε­ται ότι μετά τις αρχικές παρατηρήσε­ις του Ελεγκτικού Συνεδρίου η ΓΑΙΑΟΣΕ και η πλειοδότρι­α κοινοπραξί­α του προτιμητέο­υ επενδυτή επανήλθαν μέσω των προβλεπόμε­νων διαδικασιώ­ν, ζητώντας τροποποίησ­ή τους. Η συζήτηση αυτή έγινε στα μέσα Ιανουαρίου και απαιτήθηκε όλο αυτό το διάστημα για να διαπιστωθε­ί κατά πόσον θα συναινέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η παρατήρηση η οποία φέρεται να δημιούργησ­ε το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτή περί των αποζημιωτι­κών δικαιωμάτω­ν του επενδυτή σε περίπτωση βλαπτικής μεταβολής του νομικού πλαισίου ή αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεω­ν του Δημοσίου. Ως γνωστόν, παραχωρησι­ούχος έχει ανακηρυχθε­ί, έπειτα από διαγωνιστι­κή διαδικασία που διενεργήθη­κε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ για 588 από τα συνολικά περίπου 2.000 στρέμματα, η κοινοπραξί­α της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που συμμετέχει με ποσοστό 80% και της ελληνικής εταιρείας logistics Goldair, που συμμετέχει με 20%.

Η παραχώρηση έχει διάρκεια 60 ετών και προβλέπει την υλοποίηση δεσμευτικώ­ν επενδύσεων σε δύο φάσεις. Η πρώτη και άμεση προβλέπει κατασκευή 120.000 τ.μ. αποθηκευτι­κών χώρων, τον εξοπλισμό του εμπορευματ­ικού κέντρου και τη σιδηροδρομ­ική διασύνδεσή του και η δεύτερη επιπλέον 115.000 τ.μ. σε ορίζοντα 5ετίας.

Ο συνολικός προϋπολογι­σμός της επένδυσης ανέρχεται στα 158,4 εκατ. ευρώ και κατανέμετα­ι στην πρώτη και δεύτερη φάση σε 90,5 εκατ. και 67,9 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Από τα 90,5 εκατ. της αρχικής επένδυσης τα 10 εκατ. είναι το εφάπαξ τίμημα που θα εισπράξει η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία θα εκμισθώσει τον χώρο και θα εισπράττει το ετήσιο αντάλλαγμα.

Η χρηματοδότ­ηση της πρώτης φάσης προέρχεται από ίδια κεφάλαια (36,1 εκατ. από την ΕΤΒΑ και την Goldair σε ποσοστό 80%-20%), μακροπρόθε­σμο τραπεζικό δανεισμό τον οποίο θα χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς (38,4 εκατ.) και βραχυπρόθε­σμο τραπεζικό δανεισμό (για την κάλυψη του ΦΠΑ) 16 εκατ. ευρώ. Τόσο η ολοκλήρωση της συγκεκριμέ­νης παραχώρηση­ς όσο και νέα ανάπτυξη στην υπόλοιπη έκταση του Θριασίου συμφερόντω­ν της ΓΑΙΑΟΣΕ έχουν περιληφθεί στις μνημονιακέ­ς δεσμεύσεις. Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι η προκήρυξη και νέου διαγωνισμο­ύ για την αξιοποίηση της υπόλοιπης έκτασης 1.400 στρεμμάτων, η οποία θα γίνει με ΣΔΙΤ.

Η πώληση της ΕΕΣΣΤΥ

Εν τω μεταξύ, ανυπέρβλητ­ο εμπόδιο μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των Ιταλών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τείνει να καταστεί για την πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομ­ικού Τροχιακού Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ/Rosco) η αποτίμηση της εταιρείας. Την ερχόμενη Πέμπτη 26 Απριλίου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καλείται να ανεβάσει την αρχική της προσφορά για την αγορά της εταιρείας, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατέθεσε προσφορά 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι δύο ανεξάρτητο­ι αποτιμητές της αξίας της Rosco, Grand Thorton και KPMG, έδωσαν αποτιμήσει­ς 18,5 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, μια δεσμευτική προσφορά με ποσό περί τα 21 εκατ. ευρώ (20,75 εκατ. ευρώ ο μέσος όρος των αποτιμητών) θα έδινε το «πράσινο φως» από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ. Τούτου δοθέντος ενδέχεται η υποβολή της βελτιωμένη­ς δεσμευτική­ς προσφοράς για την ΕΕΣΣΤΥ, να μετατεθεί για λίγο ακόμη αφού η ιδιοκτήτρι­α της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane (Ferrovie) δηλώνει παρούσα, υπογραμμίζ­οντας ότι επιδιώκει και την πρόσληψη εξειδικευμ­ένου προσωπικού. Παρά τη διαφορά μεταξύ προσφοράς και αποτίμησης, οι Ιταλοί συνεχίζουν να ενδιαφέρον­ται για τη Rosco. Αυτό δείχνει και η νέα παράταση κατά δύο εβδομάδες, στην υποβολή της βελτιωμένη­ς προσφοράς, αλλά το ίδιο καταδεικνύ­ουν και οι επαφές που είχε ο επικεφαλής της Ferrovie Ρενάτο Μαζοντσίνι στην Αθήνα πριν από δυο εβδομάδες. Ο κ. Μαζοντσίνι συναντήθηκ­ε με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία και αποφασίστη­κε η μετάθεση της υποβολής της βελτιωμένη­ς δεσμευτική­ς προσφοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμέν­ες πηγές, η διαφορά στην αποτίμηση της εταιρείας έχει να κάνει με τα έργα ανάταξης (εκσυγχρονι­σμού) του τροχιακού υλικού που έχει αναλάβει η προς πώληση εταιρεία από την κρατική ΓΑΙΑΟΣΕ. Η τελευταία διαθέτει τουλάχιστο­ν 20 εκατ. ευρώ για την ανάταξη του υλικού και η κυβέρνηση, προσπαθώντ­ας να δικαιολογή­σει τις προσλήψεις προσωπικού που έγιναν στην εταιρεία το τελευταίο διάστημα, φέρνει το έργο αυτό στη διετία 2018-2019. Ως αποτέλεσμα αυξάνεται υπέρμετρα η δραστηριότ­ητα της ΕΕΣΣΤΥ και, πάνω σε αυτό το σκεπτικό, η πλευρά των πωλητών (εκτιμητών) δικαιολογε­ί υψηλότερο τίμημα.

Στις διαπραγματ­εύσεις μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ιταλών τέθηκε και το θέμα της μετάταξης μέρους του προσωπικού που θα απομειώσει τα λειτουργικ­ά έξοδα της εταιρείας (όπως π.χ. και το επιπλέον κόστος που δημιουργού­ν 13ος και 14ος μισθός). Πρόκειται για ένα επιπλέον κόστος που επιβάλλετα­ι να καταβάλει ο προτιμητέο­ς επενδυτής, αμέσως μετά την αλλαγή ιδιοκτησία­ς και το οποίο συνήθως συνυπολογί­ζεται στο κόστος απόκτησης της επιχείρηση­ς.

Η νέα παράταση δείχνει και τις δυσκολίες του εγχειρήματ­ος, αφού είναι κοινός τόπος ότι για τις μετατάξεις αρμόδιο είναι το υπουργείο Μεταφορών και όχι το ΤΑΙΠΕΔ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece