Naftemporiki

Νέα επένδυση από τη Star Bulk για την εξαγορά 16 πλοίων bulkers

Αγορά από την Augustea Atlantica SpA και την York Capital Management, με αντάλλαγμα μετοχές

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σε μια νέα εξαγορά, που πρόσθεσε 16 πλοία στον ήδη μεγάλο στόλο της, προχώρησε η Star Bulk Carriers, η εισηγμένη στον Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα.

Η Star Bulk, που διευθύνετα­ι από τον κ. Πέτρο Παππά, συμφώνησε να αποκτήσει 16 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου που ανήκουν στην Augustea Atlantica SpA και την York Capital Management, με αντάλλαγμα μετοχές. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Star Bulk θα εκδώσει περίπου 10,5 εκατομμύρι­α κοινές μετοχές στους πωλητές των 16 πλοίων, μία ποσότητα μετοχών ίση με το 14,1% περίπου των κοινών μετοχών που θα έχει η Star Bulk μετά την ολοκλήρωση της αγοράς των πλοίων. Επίσης στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Star Bulk θα αναλάβει και χρέος ύψους 310,0 εκατ. δολαρίων, που συνδέεται με τα πλοία. Η αγορά των πλοίων αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και εξακολουθε­ί να υπόκειται στην εκτέλεση οριστικών συμφωνιών χρηματοδότ­ησης και συνήθων όρων κλεισίματο­ς.

Επιπλέον η όλη συναλλαγή θα γίνει με την αξία των πλοίων να υπολογίζετ­αι με βάση τα ισχύοντα στην αγορά, ενώ τρία από τα 16 πλοία που αγοράστηκα­ν ανήκουν σε εταιρείες που συνδέονται με μέλη της οικογένεια­ς του κ. Πέτρου Παππά, διευθύνοντ­ος συμβούλου της Star Bulk. Η τεχνική διαχείριση των 16 πλοίων θα παραμείνει σε εταιρεία συγγενή με την Augustea Atlantica SpA, ενώ την εμπορική διαχείριση θα αναλάβει η Star Bulk.

Ο κ. Πέτρος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι η Star Bulk αποκτά ένα υψηλής ποιότητας, σύγχρονο στόλο, και εκτίμησε ότι σε συνδυασμό με την ελκυστική τραπεζική χρηματοδότ­ηση, η συναλλαγή θα είναι ικανοποιητ­ική για τους μετόχους μας. Η Star Bulk αποκτά έναν στόλο από πέντε πλοία Newcastlem­axes / Capesize, δυο πλοία Mini Capesize, οκτώ πλοία Post Panamax / Kamsarmax και ένα Ultramax, με μέση ηλικία τα 4,5 έτη, ενώ τα πλοία έχουν κατασκευασ­τεί σε Ιαπωνία και Κορέα. Τα πλοία, πρόσθεσε ο κ. Παππάς, θα αποκτηθούν από θυγατρική της Star Bulk και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται ότι ο κ. Raffaele Zagari, διευθύνων σύμβουλος της Augustea Atlantica Spa, θα συμμετάσχε­ι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Star Bulk.

Σημειώνετα­ι ότι η Star Bulk Carriers επέστρεψε στην κερδοφορία στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 έπειτα από τρία ζημιογόνα χρόνια. Ειδικότερα, ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 έσοδα ύψους 107,7 εκατ. δολ., έναντι μόλις 63,2 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και καθαρά κέρδη ύψους 23,8 εκατ. δολ., έναντι ζημιών 33,1 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν. Τα προσαρμοσμ­ένα EBITDA αυξήθηκαν στα 56,7 εκατ. δολ. έναντι 15,4 δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και τα προσαρμοσμ­ένα κέρδη ξεπέρασαν τα 21,5 εκατ. δολ., έναντι ζημιών 16,5 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν. Στο σύνολο της χρήσης του 2017 η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα αυξημένα στα 331,9 εκατ. δολ., έναντι 221,9 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν και ζημίες ύψους 9,7 εκατ. δολ., έναντι ζημιών 154,2 εκατ. δολ. το 2016. Η ουσιαστική βελτίωση της αγοράς χύδην ξηρού χύμα με την άνοδο των ναύλων συνέβαλε στην παραγωγή ισχυρών ταμειακών ροών για τη Star Bulk, η οποία επικεντρώθ­ηκε στην εξόφληση του χρέους της. Η εταιρεία Star Bulk μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ελέγχει έναν στόλο από 90 πλοία, συνολικής χωρητικότη­τας 10,2 εκατομμυρί­ων dwt, που θα αποτελείτα­ι από 14 Newcastlem­ax, 15 Capesize, 2 Μίνι Capesize, 7 Post Panamax, 25 Kamsarmax, 2 Panamax, 15 Ultramax και 10 Supramax με χωρητικότη­τα μεταφοράς μεταξύ 52,055 dwt και 209,537 dwt.

 ??  ?? Η εταιρεία Star Bulk, που διευθύνετα­ι από τον κ. Πέτρο Παππά, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ελέγχει έναν στόλο από 90 πλοία, συνολικής χωρητικότη­τας 10,2 εκατ. dwt.
Η εταιρεία Star Bulk, που διευθύνετα­ι από τον κ. Πέτρο Παππά, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ελέγχει έναν στόλο από 90 πλοία, συνολικής χωρητικότη­τας 10,2 εκατ. dwt.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece