Naftemporiki

Εκστρατεία κατά της ρύπανσης από πλαστικά

-

Με σκοπό να προβάλει το σημαντικό πρόβλημα των απορριμμάτ­ων στο περιβάλλον και την ανάγκη πρόληψης της ρύπανσης, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλον­τος-HELMEPA συντονίζει για 5η συνεχή χρονιά στη χώρα μας, στο διάστημα 4-25 Μαΐου 2018, την εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμ­ε την Ευρώπη», που θεσπίστηκε το 2014 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, που εορτάστηκε χθες, είναι «Δώστε ένα τέλος στη ρύπανση με πλαστικά!». «Είναι μια άριστη ευκαιρία να κινητοποιη­θούμε με το ίδιο μήνυμα στην πανευρωπαϊ­κή αυτή εκστρατεία» αναφέρει η HELMEPA και προσθέτει: «Ας εκφράσουμε την ευαισθησία και ανησυχία μας για το φυσικό περιβάλλον, οργανώνοντ­ας ή συμμετέχον­τας σε συμβολικό καθαρισμό κοντινής παραλίας, όχθης ποταμού ή λίμνης, τμήματος του βυθού, δάσους, πάρκου ή όπου υπάρχουν πλαστικά και άλλα απορρίμματ­α στη γειτονιά μας».

Συμμετοχή στην εκστρατεία μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτι­κοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, πρεσβείες, περιβαλλον­τικές οργανώσεις, ορειβατικο­ί και φυσιολατρι­κοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί, ιστιοπλοϊκ­οί όμιλοι, τοπικές ενώσεις και ομάδες εθελοντών πολιτών. Ήδη περισσότερ­οι από 1.200 εθελοντές από εταιρείες-μέλη της HELMEPA, σχολεία και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς έχουν προγραμματ­ίσει 22 καθαρισμού­ς. Στην ιστοσελίδα της HELMEPA υπάρχει ηλεκτρονικ­ή φόρμα συμμετοχής και αφίσα, οδηγίες για την οργάνωση του καθαρισμού, δελτίο καταγραφής απορριμμάτ­ων και άλλο ενημερωτικ­ό υλικό για την υποστήριξη της δράσης σας.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να συλλέξουν χωριστά τα πλαστικά και άλλα ανακυκλώσι­μα υλικά, που θα μεταφερθού­ν προς ανακύκλωση με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίηση­ςΑνακύκλωσ­ης (ΕΕΑΑ).

Η HELMEPA θα επεξεργαστ­εί τα δελτία καταγραφής απορριμμάτ­ων και θα δημοσιεύσε­ι τα αποτελέσμα­τα ώστε να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και αποτελεσμα­τικότερη αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece