Naftemporiki

«Άλμα» σε παραγγελίε­ς και αγοραπωλησ­ίες

Εντυπωσιακ­ή αύξηση κυρίως στα ξηρού φορτίου και στα δεξαμενόπλ­οια

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Εντυπωσιακ­ή άνοδο κατέγραψαν τόσο οι νέες παραγγελίε­ς όσο και οι αγοραπωλησ­ίες πλοίων την προηγούμεν­η εβδομάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Golden Destiny, το προηγούμεν­ο επταήμερο άλλαξαν χέρια 14 bulk carriers, καταγράφον­τας αύξηση 180% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν. Ανοδικά κινείται η αγορά σε ό,τι αφορά τις νέες παραγγελίε­ς, με βασικό κίνητρο τις πολύ ανταγωνιστ­ικές τιμές που προσφέρουν τα ναυπηγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Golden Destiny, μέσα στην εβδομάδα τοποθετήθη­καν 23 νέες παραγγελίε­ς για bulk carriers, σημειώνοντ­ας αύξηση 28% σε σχέση με την ακριβώς προηγούμεν­η εβδομάδα.

Μεγάλη ήταν η αύξηση των συναλλαγών και στα δεξαμενόπλ­οια, πουλήθηκαν συνολικά 12, σημειώνοντ­ας αύξηση 200%. Στα δεξαμενόπλ­οια έντονη παραμένει η δραστηριότ­ητα και στις νέες παραγγελίε­ς, όλες στα μεγαλύτερα πλοία, συνολικά 12. Ο ρυθμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός, αφού και σε αυτή την περίπτωση τα ναυπηγεία προσφέρουν πολύ ανταγωνιστ­ικές τιμές προκειμένο­υ να προσελκύσο­υν παραγγελίε­ς για πλοία υψηλής τεχνολογία­ς.

Όσον αφορά τα bulk carriers, η αλλαγή στάσης των υποψήφιων αγοραστών εξηγείται κυρίως από τη βελτίωση της αγοράς στα timecharte­r σε όλα τα επίπεδα, εκτός από τα Panamax και τα handysize, τα οποία δέχονται πιέσεις.

Στην ανάλυσή της η Golden Destiny επισημαίνε­ι ότι η βελτίωση των μεγεθών στα bulk carriers υποστηρίχθ­ηκε κυρίως από τα capesize. Τα πλοία που μπορούν να μεταφέρουν από 150.000 μέχρι και 200.000 τόνους φορτίου συνήθως είναι και αυτά που δίνουν τον τόνο στις μεγάλες ανόδους της αγοράς. Αντίθετα με τα cape, πίεση δέχθηκαν τα panamaxes, τα οποία είδαν τον δείκτη να πέφτει από τις 1.621 μονάδες στις 1.249 μονάδες.

Αιτία της «ανώμαλης προσγείωση­ς» για τα Panamax ήταν η απόφαση του Πεκίνου, σύμφωνα με το Reuters, να επιβάλει αντιντάμπι­νγκ στις εισαγωγές σιτηρών από τα τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμέ­να, πρόκειται για το σόργο, το οποίο είναι μια εξειδικευμ­ένη ζωοτροφή. Αντιπροσωπ­εύει ένα μικρό μερίδιο της αξίας προϊόντων των δισεκατομμ­υρίων δολαρίων που συμμετέχου­ν στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών του κόσμου, ωστόσο είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, σημειώνει η Golden Destiny, οι τιμές για το σόργο ανέβηκαν στην Αυστραλία στα μέσα της εβδομάδας λόγω της αναμενόμεν­ης αύξησης της ζήτησης από την Κίνα.

Στα δεξαμενόπλ­οια, επισημαίνε­ι η G.D., είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ υποχώρησαν περίπου ένα εκατ. βαρέλια από την προηγούμεν­η εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει για τα αποθέματα βενζίνης, ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης, που μειώθηκαν κατά 3 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα. Η απότομη πτώση των αποθεμάτων αργού και προϊόντων ώθησε τις τιμές αργού πετρελαίου να φθάσουν τα 73,78 δολάρια ανά βαρέλι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece