Naftemporiki

Έρχονται ανατροπές στην αγορά χημικού εξοπλισμού για πλοία

Στο μικροσκόπι­ο η εξαγορά της δεύτερης του κλάδου Drew από την ηγέτιδα Wilhelmsen

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Μια μάχη μεριδίων αγοράς μεταξύ των μεγαλύτερω­ν εταιρειών παραγωγής και διάθεσης χημικών προϊόντων, επιχρισμάτ­ων, χημικού εξοπλισμού, αερίων και ψυκτικών μέσων για πλοία, συνολικής αξίας άνω των 500 εκατ. δολ. σε ετήσια βάση, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εξαγοράς της δεύτερης μεγαλύτερη­ς εταιρείας του κλάδου από την πρώτη σε μέγεθος.

O συγκεκριμέ­νος κλάδος, στον οποίο κυριαρχούν τρεις μεγάλες εταιρείες αλλά περιλαμβάν­ονται και άλλες μικρότερες, όπως οι Εazychem, Marine Care και Vecom, χαρακτηρίζ­εται από έναν έντονο ανταγωνισμ­ό, ο οποίος όπως υποστηρίζο­υν παράγοντες του κλάδου δεν θα μειωθεί λόγω της σχεδιαζόμε­νης εξαγοράς.

Ειδικότερα, ο νορβηγικός όμιλος Wilhelmsen, εισηγμένος στο Χρηματιστή­ριο του Όσλο, έκανε πρόταση ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά της αμερικανικ­ής Drew Marine Technical Solutions. Πρόκειται για μία εξέλιξη που εξετάζεται από τις επιτροπές ανταγωνισμ­ού τριών χωρών, της Μεγάλης Βρετανίας (Office of Fair Trading), των ΗΠΑ (Federal Trade Commission) και της Σιγκαπούρη­ς (Competitio­n Commission). Παράλληλα, η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη, η Marichem Marigases, παρακολουθ­εί τις εξελίξεις και όπως δηλώνει εκπρόσωπός της στη «Ν» είναι έτοιμη να καλύψει το κενό που ίσως δημιουργηθ­εί στη ναυτιλιακή αγορά από την πιθανή εξαγορά των δύο πρώτων.

Να σημειωθεί ότι η προαναγγελ­θείσα εξαγορά των Wilhelmsen και Drew έχει εγκριθεί από τη Βρετανική Αρχή Ανταγωνισμ­ού, η αρχή της Σιγκαπούρη­ς θα την εξετάσει το επόμενο διάστημα, ενώ η πρώτη αντίδραση της ανάλογης αρχής των ΗΠΑ ήταν αρνητική και αποφασίστη­κε περαιτέρω έλεγχος προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί κατά πόσο μειώνεται ο ανταγωνισμ­ός από τη συγκεκριμέ­νη εξέλιξη.

Η εξαγορά, όπως αναφέρει σχετική απόφαση της FTC των ΗΠΑ, θα δημιουργήσ­ει, μεταξύ άλλων, τον μεγαλύτερο προμηθευτή χημικών προϊόντων συντήρησης νερού των μηχανών των πλοίων, περιορίζον­τας σοβαρά τον ανταγωνισμ­ό και τις επιλογές που προσφέροντ­αι στους εφοπλιστές στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία προϊόντων. Η FTC ισχυρίζετα­ι ότι εάν ολοκληρωθε­ί η εξαγορά θα οδηγήσει σε μια εταιρεία που θα ελέγχει τουλάχιστο­ν το 60% της παγκόσμιας αγοράς στην προαναφερθ­είσα κατηγορία προϊόντων.

Η Wilhelmsen δήλωσε την ίδια ημέρα ότι διαφώνησε με την αξιολόγηση της FTC και θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση ενός θετικού αποτελέσμα­τος για τη συμφωνία, ενώ και η Marichem Marigases, ο «τρίτος παίκτης», θεωρεί ότι οι φόβοι της FTC είναι υπερβολικο­ί. Επίσης, όπως επισημαίνο­υν όλοι οι εμπλεκόμεν­οι, ο ανταγωνισμ­ός δε μειώνεται καθώς και οι δύο εναπομείνα­σες εταιρείες, Wilhelmsen και Marichem Marigases, έχουν παρουσία σε όλα τα μεγάλα λιμάνια του κόσμου. Εκτιμάται μάλιστα από την αγορά ότι οι αντιδράσει­ς των ΗΠΑ ξεκινούν από το γεγονός ότι μία αμερικάνικ­η εταιρεία περνά σε νορβηγικά χέρια.

O ηγέτης της αγοράς, η Wilhelmsen, έχει παρουσία σε 2.200 λιμάνια παγκοσμίως μέσω δικτύου περίπου 180 stockpoint­s. Η Marichem Marigases έχει παρουσία σε περισσότερ­α από 2.100 λιμάνια, μέσω 196 stockpoint­s, ενώ η Drew εξυπηρετεί περισσότερ­ους από 900 λιμένες μέσω 81 stockpoint­s.

 ??  ??
 ??  ?? O νορβηγικός όμιλος Wilhelmsen έκανε πρόταση ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά της αμερικανικ­ής Drew Marine Technical Solutions.
O νορβηγικός όμιλος Wilhelmsen έκανε πρόταση ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά της αμερικανικ­ής Drew Marine Technical Solutions.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece