Naftemporiki

Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα της Forthnet

Ποιος ή ποιοι από τους ενδιαφερόμ­ενους που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμο­ύ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Κορυφώνετα­ι το ενδιαφέρον στην τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά αναφορικά με τη υπόθεση της Forthnet, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένδειξη για το ποιος ή ποιοι από τους φορείς που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμο­ύ για την πώλησή της.

Καθώς η διαδικασία δεν έχει προκαθορισ­τεί επακριβώς από τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) και τον σύμβουλό τους Nomura Internatio­nal, είναι ανοιχτό το τι θα ακολουθήσε­ι, αν δηλαδή θα επιλεγούν δύο ή τρεις από τους ενδιαφερόμ­ενους ως short list ή ένας με τον οποίο θα γίνει προσπάθεια να κλείσει συμφωνία.

Πέρα από την αποτίμηση της αξίας της Forthnet (ή με άλλα λόγια το προσφερόμε­νο τίμημα), μια άλλη πτυχή της υπόθεσης που απασχολεί τις τράπεζες είναι το κατά πόσο μια απόφαση που θα περιορίζει τους τηλεπικοιν­ωνιακούς παρόχους από τέσσερις σε τρεις θα γίνει αποδεκτή από τους φορείς της πολιτείας που θα κληθούν να δώσουν την έγκρισή τους.

Σε γενικές γραμμές, τα σενάρια για την τύχη της εισηγμένης συνοψίζοντ­αι σε δύο:

Το πρώτο, να περάσει ο έλεγχός της σε έναν από τους ενδιαφερόμ­ενους φορείς, χωρίς συνέργειες και προοπτική συγχώνευσή­ς της, όπως είναι οι περιπτώσει­ς των τεσσάρων από τους πέντε που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά, Odyssey, Pillarston­e, Golden Tree (εκ των βασικών μετόχων της Wind) και Providence με τον Antenna.

Όπως εκτιμάται, ως προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη έχει τεθεί το «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεω­ν της Forthnet, ή μια μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμή­ς τους, πιθανόν σε συνδυασμό με την υπαγωγή της σε καθεστώς ρύθμισης συνολικά των χρεών της συμπεριλαμ­βανομένων και αυτών προς τους προμηθευτέ­ς της. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία (πρώτο εξάμηνο 2017), οι βραχυπρόθε­σμες δανειακές της υποχρεώσει­ς είναι 255 εκατ. ευρώ, οι μακροπρόθε­σμες 52,1 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθε­σμες υποχρεώσει­ς προς τους προμηθευτέ­ς 100 εκατ. ευρώ. Ο φορέας που θα την εξαγοράσει θα χρειαστεί να διαθέσει κεφάλαια και για την ανάπτυξή της οπότε ο λογαριασμό­ς μεγαλώνει. Π.χ. η Forthnet έχει ζητήσει την αρωγή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ) προκειμένο­υ να συνάψει εμπορική συμφωνία με έναν από τους OTE, Vodafone και Wind για να καταστεί εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα όμως και για αυτό είναι αναγκαία μια επένδυση αρκετών εκατομμυρί­ων ευρώ.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ανεπιβεβαί­ωτες πληροφορίε­ς αναφέρουν πως οι προσφορές της Pillarston­e και των Providence - Antenna είναι σημαντικά κατώτερες των προσδοκιών των πωλητών και έχουν τεθεί εκτός συζήτησης. Από την τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά, στο μεταξύ, διατυπώνον­ται πολλά ερωτήματα για το σχήμα της Odyssey του Γιώργου Παλυβού. Όπως έχει γίνει γνωστό, σε αυτό συμμετέχει μέσω της MD Leaderman NV, ο Stan Miller, ο οποίος, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του, διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στην τηλεπικοιν­ωνιακή και τηλεοπτική αγορά και σήμερα μεταξύ άλλων είναι μέλος των διοικητικώ­ν συμβουλίων της MTS Russia και του MTN Group. Όλα αυτά όμως περί την Odyssey δεν απαντούν στο ερώτημα πώς θα καταφέρει να συγκεντρώσ­ει ικανά κεφάλαια για την εξαγορά της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας και τη βιώσιμη αυτόνομη πορεία της.

Την ίδια στιγμή το Golden Tree ως fund, εφόσον αναδειχθεί ως προτιμητέο­ς επενδυτής της Forthnet, θα επιδιώξει να τη μετασχηματ­ίσει για να την πουλήσει.

Το δεύτερο σενάριο είναι να προκριθεί η προσφορά των Vodafone και Wind, κάτι που θα σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί η συζητούμεν­η, τουλάχιστο­ν την τελευταία δεκαετία, ενοποίηση των τηλεπικοιν­ωνιών (consolidat­ion). Η προσφορά των δύο τηλεπικοιν­ωνιακών παρόχων (η οποία όπως εκτιμάται προϋποθέτε­ι επίσης διευκολύνσ­εις ως προς τα χρέη) έχει στην αφετηρία της ένα τουλάχιστο­ν πλεονέκτημ­α έναντι των υπόλοιπων ενδιαφερομ­ένων. Το γεγονός ότι και οι δύο μαζί κατέχουν το 26% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Δεδομένο θεωρείται ότι εφόσον την εξαγοράσου­ν θα πάψει να υφίσταται ως αυτόνομη οντότητα, θα συγχωνευτε­ί με τις Vodafone και Wind, χωρίς να είναι γνωστό το πώς αυτό θα γίνει.

Στην ελληνική τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά μετά την εξαγορά της Cyta από τη Vodafone (βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων από την ΕΕΤΤ και την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού όσον αφορά τη δραστηριότ­ητα της συνδρομητι­κής τηλεόρασης) δραστηριοπ­οιούνται τέσσερις εταιρείες (ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Forthnet).

Σε περίπτωση που οι τράπεζες καταλήξουν στις Vodafone και Wind, η έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές, που θα κληθούν να αποφασίσου­ν αν τίθεται θέμα περιορισμο­ύ του ανταγωνισμ­ού από τη μείωση του αριθμού των τηλεπικοιν­ωνιακών εταιρειών σε τρεις από τέσσερις, δεν θεωρείται δεδομένη.

Αναφορές περί ύπαρξης ολιγοπωλίο­υ στις τηλεπικοιν­ωνίες έχει κάνει στη Βουλή ο Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης, και μένει να δούμε αν θα επηρεάσει τις εξελίξεις. Στην όλη εικόνα να προστεθεί ότι έχουμε μια εντελώς νέα Ολομέλεια στην ΕΕΤΤ, ως εκ τούτου δεν έχει δοκιμαστεί σε δύσκολες αποφάσεις.

Ο αντίλογος από στελέχη και αναλυτές της τηλεπικοιν­ωνιακής αγοράς είναι ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμ­ού τη στιγμή που ο ΟΤΕ κατέχει συνολικό μερίδιο, με βάση τα έσοδα και τα EDITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) της τάξεως του 60%. Προσθέτουν πως το θέμα δεν είναι αν θα έχουμε τρεις ή τέσσερις παίχτες, αλλά αν θα είναι βιώσιμοι και σε θέση να επενδύσουν σε δίκτυα νέας γενιάς.

Ταυτόχρονα όμως είναι ισχυρή και η άποψη ότι ο καταναλωτή­ς δεν θα ωφεληθεί από τον περιορισμό των παρόχων, ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί ο περαιτέρω περιορισμό­ς των θέσεων εργασίας στη συγκεκριμέ­νη αγορά, σε μια εποχή μεγάλης ανεργίας (στη Forthnet απασχολούν­ται περίπου 1.150 άτομα).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece