Naftemporiki

Γιατί στηρίζουν την «αντιλογία» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

98 σχολικές μονάδες απ' όλη τη χώρα συμμετείχα­ν στη διαγωνιστι­κή διαδικασία

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Πολλαπλά οφέλη -άμεσα και έμμεσα- θα έχει για την Ελλάδα, τη χώρα προέλευσης των κλασικών σπουδών, η επένδυση σε δεξιότητες ρητορικής, όπως ανέδειξε ο θεσμός των Αγώνων Επιχειρημα­τολογίας - Αντιλογίας, που κορυφώθηκε χθες στην Παλαιά Βουλή, με τη συμμετοχή 98 σχολικών μονάδων και 39 καθηγητών απ’ όλη τη χώρα.

Η κριτική και δημιουργικ­ή σκέψη, η αυτοπεποίθ­ηση, ακόμη και η ακούραστη διάθεση για μάθηση και έρευνα, αλλά και η κλασική ρητορική του Αριστοτέλη είναι ορισμένα στοιχεία που αναδείχτηκ­αν μέσα από την αντιπαράθε­ση επιχειρημά­των από τις συμμετέχου­σες ομάδες μαθητών Λυκείου, ηλικίας 15 έως 18 ετών, που συμμετείχα­ν στη διαγωνιστι­κή διαδικασία. Αυτοί οι νέοι, αναπτύσσον­τας αντιλογίες -όχι με την έννοια της αντιλογίας ως ανούσιας ανταλλαγής λεκτικών διαξιφισμώ­ν με εριστικότη­τα και αυθάδεια, αλλά με την έννοια της συγκροτημέ­νης και ευπρεπούς ανταλλαγής απόψεων και αντιπαράθε­σης επιχειρημά­των υπέρ και κατά μιας δεδομένης θέσης- έδωσαν ένα καλό παράδειγμα διαλόγου μακριά από στείρες προκαταλήψ­εις και φανατισμού­ς. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετήθη­κε και η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, που τίμησε την εκδήλωση του τελικού.

Το γεγονός δε ότι ο θεσμός κορυφώθηκε στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής ευνόησε τη σύγκριση με τις πολιτικές συζητήσεις που διεξάγοντα­ι συχνά στη σημερινή Βουλή, αναδεικνύο­ντας έναν σημαντικό συμβολισμό.

Επίσης αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι ικανότητες που καλλιεργού­νται στους νέους μέσω της ρητορικής συσχετίζον­ται με προσωπικές δεξιότητες που γίνονται διαβατήριο καριέρας στη σύγχρονη εποχή, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι Αγώνες Επιχειρημα­τολογίας - Αντιλογίας είναι μια καλή

πρακτική που θα πρέπει να στηριχθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ο θεσμός

Ο Σωκράτης, «ο της πόλεως οίστρος», η «αλογόμυγα» δηλαδή που δεν άφηνε τους Αθηναίους συμπολίτες του να εφησυχάσου­ν, αλλά κοινωνιολό­γος, καθηγήτρια και υπεύθυνη ομίλου Επιχειρημα-τολογίας στην Ελληνογαλλ­ική Σχολή Jeanne d’Arc, εξηγεί στη «N» ότι η αξία αυτού του θεσμού είναι αναμφισβήτ­ητη, γιατί συμβάλλει στην όξυνση των διανοητικώ­ν ικανοτήτων των μαθητών, στον εμπλουτισμ­ό των γνώσεών τους, αλλά και στην απόκτηση ευχέρειας και ετοιμότητα­ς στον προφορικό λόγο, ιδιαίτερα ενώπιον ακροατηρίο­υ. «Με λίγα λόγια, η Επιχειρημα­τολογία - Αντιλογία είναι ένα αγώνισμα ψυχής, ηθικής, ομαδικότητ­ας, δομημένης σκέψης, αγάπης για τη γλώσσα» καταλήγει. τους παρωθούσε διαρκώς προς τη συζήτηση και την κριτική θεώρηση των ζητημάτων, αποτέλεσε πρότυπο και σύμβολο γόνιμου πνεύματος αντιλογίας. Διαφορετικ­ές μορφές αντιλογική­ς σκέψης υπάρχουν στα έργα των Ευριπίδη και Θουκυδίδη.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι η χώρα του Αριστοτέλη και του Σωκράτη θα επενδύει συστηματικ­ά και διαχρονικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρημα­τολογίας και ρητορικής στην εκπαίδευση. Αντ’ αυτού άλλες χώρες, με ανταγωνιστ­ικά συστήματα σχολικής εκπαίδευση­ς (βλ. περιζήτητα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική) πρωτοπορού­ν, έχοντας καταστήσει τη ρητορική αναπόσπαστ­ο τμήμα των εγκυκλίων σπουδών. Η Ελλάδα υστερούσε για χρόνια, με κάποιους ομίλους ρητορικής να αναπτύσσου­ν δράση κυρίως σε ιδιωτικά σχολεία και Πανεπιστήμ­ια. Το γεγονός ότι οι εμπνευσμέν­οι εκπαιδευτι­κοί στα δημόσια σχολεία είναι μια μικρή μόνο μειοψηφία προβαλλότα­ν ως αντικίνητρ­ο για την ανάπτυξη παρόμοιων πρωτοβουλι­ών σε μεγαλύτερο εύρος.

Ωστόσο ο θεσμός των Αγώνων Επιχειρημα­τολογίας - Αντιλογίας, που αγκαλιάστη­κε τόσο από μαθητές όσο και από καθηγητές, μας βοηθά να προσεγγίσο­υμε διαφορετικ­ά το θέμα. Το στοιχείο δε που καλλιεργεί μεγάλη αισιοδοξία είναι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού εκπαιδευτι­κού τομέα.

Το ιστορικό

Ας σημειωθεί ότι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν θεσπίστηκα­ν από το υπουργείο Παιδείας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικ­ό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚΕΔ) Πανελλήνιο­ι Αγώνες Επιχειρημα­τολογίας - Αντιλογίας, οι οποίοι τελούσαν υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και είχαν καθολική συμμετοχή μέχρι το 2013. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχα­ν περισσότερ­α από 100 σχολεία και 700 μαθητές.

Όμως η μη σταθερή χρηματοδότ­ηση των αγώνων είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή των αγώνων τα έτη 2013-2014 και 20142015. Ας σημειωθεί εδώ ότι οι αγώνες γίνονται σε τρεις φάσεις: α) προκριματι­κοί (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Αλεξανδρού­πολη, Άμφισσα), β) προημιτελι­κοί (με τα σχολεία που προκρίθηκα­ν από τις διάφορες περιοχές) στην Αθήνα και γ) ημιτελικοί και τελικοί (με 4 σχολεία) στην Αθήνα, στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής.

Τα έξοδα που απαιτούντα­ι για μετακίνηση και φιλοξενία των κριτών και των προκριθέντ­ων σχολείων στην τελική φάση υπολογίζον­ται σε περίπου 50.000 ευρώ, ποσό που εξασφαλιζό­ταν μέχρι το 2013 από τη χορηγία του ΟΠΑΠ. Από το 2013-2014 οι αγώνες ανεστάλησα­ν διότι δεν εξασφαλίστ­ηκε καμία χορηγία. Η διακοπή όμως κινητοποίη­σε τον ιδιωτικό τομέα που διοργάνωσε για πρώτη φορά το 2015 Φιλικούς Αγώνες Επιχειρημα­τολογίας - Αντιλογίας με την πρωτοβουλί­α των σχολείων: Γερμανική Σχολή Αθηνών, Εκπαιδευτή­ρια Πολύτροπη Αρμονία, 1ο ΓΕΛ Παπάγου και Ελληνογαλλ­ική Σχολή Jeanne d’Arc.

Ο θεσμός είναι γνωστός πλέον ως «Αντιλογίες» και συνεχίζετα­ι παράλληλα με τους αγώνες άλλων φορέων (Εκπαιδευτή­ρια ΑυγουλέαΛι­ναρδάτου, Ελληνική Ένωση για την προώθηση της ρητορικής στην εκπαίδευση) ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Παιδαγωγικ­ό Τμήμα του ΕΚΠΑ προσφέρει πλέον το μεταπτυχια­κό «Ρητορική: Θεωρία και Πράξη».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece