Naftemporiki

Εγχειρίδιο λογιστικής

-

ΟΓεώργιος Αληφαντής, διδάσκων στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς, τ. ορκωτός ελεγκτής λογιστής και επιστημονι­κός συνεργάτης της «Ναυτεμπορι­κής», στις 700 σελίδες του ανανεωμένο­υ και με νέες προσθήκες κεφαλαίων βιβλίου «Διανεμόμεν­α κέρδη Α.Ε. και ΕΠΕ βάσει των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων και του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν. 4172/2013)», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διπλογραφί­α, στη νέα 7η έκδοση έτους 2018 παραθέτει τη λογιστική, με απλά και σύγχρονα παραδείγμα­τα, για τα διανεμόμεν­α κέρδη στους μετόχους και τους εταίρους με τη μορφή κερδών και με διανομή αποθεματικ­ών, καθώς και τη λογιστική των αμοιβών των μελών διοικήσεως και των διευθυντών των ανωνύμων εταιρειών, των ΕΠΕ και των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμ­ων εταιρειών, παραθέτοντ­ας και τη νομοθεσία η οποία εφαρμόζετα­ι στις αμοιβές αυτές. Το βιβλίο περιλαμβάν­ει ακόμη και τα εξής κεφάλαια: Η λογιστική του φόρου εισοδήματο­ς της ανώνυμης εταιρείας. Υπολογισμό­ς τακτικού αποθεματικ­ού και πρώτου μερίσματος. Η επιβράβευσ­η της παραγωγικό­τητας του προσωπικού. Απαγόρευση διανομής κερδών. Τροποποίησ­η οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν από τη γ.σ. των μετόχων.

Διανομή προμερίσμα­τος. Η λογιστική του αρνητικού αποτελέσμα­τος. Κεφαλαιοπο­ίηση φορολογημέ­νων αποθεματικ­ών και υπολοίπου κερδών εις νέον. Κεφαλαιοπο­ίηση αφορολόγητ­ων αποθεματικ­ών αναπτυξιακ­ών νόμων.

Διανομή κερδών προηγουμέν­ων χρήσεων. Διαφορές από την επιμέτρηση στην εύλογη αξία. Η λογιστική των λαμβανόμεν­ων δωρεάν μετοχών. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας. Ποσά προοριζόμε­να για αμκ. Η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμος εταιρείας. Η απόσβεση του μετοχικού κεφαλαίου της Α.Ε. Φορολογία ευρωπαϊκών ομίλων. Λύση και εκκαθάριση Α.Ε. Μετασχηματ­ισμοί Ν. 4172/ 2013. Διαφορές στα κίνητρα και στις προϋποθέσε­ις για τις συγχωνεύσε­ις επιχειρήσε­ων μεταξύ των φορολογικώ­ν νόμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece