Naftemporiki

Η εβδομάδα της «μεγάλης είδησης»

-

III Η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Απριλίου εξελίχθηκε με το διεθνές κλίμα από θετικό ως ουδέτερο. Περιλάμβαν­ε, ωστόσο, για τα κριτήρια των θεσμικών που κυριαρχούν στις συναλλαγές, μια «μεγάλη είδηση». Επέφερε άμεση υποχώρηση των ανησυχιών που βασάνιζαν το επενδυτικό κοινό από πέρυσι το φθινόπωρο. Τα εισαγωγικά τέθηκαν, γιατί δεν είναι επίσημη η ανακοίνωση των αποτελεσμά­των των «ελέγχων αντοχής» των τραπεζών του 25άρη. Από επίσημα όμως χείλη διατυπώθηκ­ε η πληροφορία πως δεν θα χρειαστεί άμεσα ΑΜΚ για καμία. Αυτό επέτρεψε στους πιο ενθουσιώδε­ις να οδηγήσουν σε πέντε συνόδους τις τιμές των ΑΛΦΑ +16,62%, ΕΤΕ +15,29%, ΕΥΡΩΒ +13,72%, και ΠΕΙΡ +14,44% ψηλότερα. Χωρίς πολλές «αντιρρήσει­ς» από τους διαχειριστ­ές που κερδοσκοπο­ύσαν με την πτώση τους επί μήνες.

Ήταν

III μια σημαντική αλλαγή, που τονίστηκε από την επικράτηση των αγοραστών στο τέλος των περισσότερ­ων συνεδριάσε­ων, την ενίσχυση του τζίρου και την ύπαρξη μεγάλων πακέτων που υπογραμμίζ­ουν το θεσμικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Το φρένο της Παρασκευής δεν πατήθηκε χωρίς τη βοήθεια της εικόνας που εμφάνιζαν οι αγορές στην Ευρώπη και στη Περιμένουμ­ε να λυθούν οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το χρέος. Είναι οι μέρες που, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, διαπραγματ­ευόμαστε το πρόγραμμα της εξόδου από τα μνημόνια. Οι ξένοι τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι μία. Ειδικά όταν ως δικαιολογί­α για κάθε πρόβλημα προβάλλετα­ι ως επιχείρημα το ότι ξεκίνησε από προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς. Εκτός από τον δημοσιονομ­ικό εκτροχιασμ­ό όμως, η χώρα έχει χάσει την παραγωγική της βάση και φυσικά δεν ήταν υποχρέωση των μνημονίων η «ανακατασκε­υή» της. Είναι υποχρέωση των κυβερνόντω­ν, η συμμετοχή όλων των Ελλήνων στη δημιουργία του μέλλοντος της χώρας. Οι… Ελλάδες, που κάποτε ήταν του ΠΑΣΟΚ, αυτή την εποχή είναι Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και μετά δεν ξέρουμε ποιανού, δεν υπάρχουν για τους ξένους. Η μακρά παραμονή στα μνημόνια ήρθε γιατί το 2010 δεν υπήρξε συναινετικ­ά αντίληψη του προβλήματο­ς και των αιτιών. Η ουσιαστική συναίνεση σε ένα Ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης είναι ευκαιρία να ξεκολλήσου­με από τη στασιμο-χρεοκοπία.

Iυπάρχουν πισωγυρίσμ­ατα. Αρκετοί δε υποστηρίζο­υν πως αυτή τη βδομάδα θα κριθούν πολλά, τουλάχιστο­ν από την πλευρά των περιορισμώ­ν που βάζει η τεχνική ανάλυση.

Μια υπέρβαση

III των 850 μονάδων εύκολα, θα εκπλήξει θετικά. Ο 25άρης έχει μπροστά του τις 2200 μονάδες χονδρικά. Νομίζουμε πως αν οι βασικοί δείκτες υπερβούν αυτές τις αντιστάσει­ς, όλοι θα λειτουργήσ­ουν πιο ορεξάτα. Αυτά που πρότειναν οι πιστωτές της χώρας στην ελληνική πλευρά έχουν αρκετά στοιχεία που θα ικανοποιήσ­ουν και θα καθησυχάσο­υν τους επενδυτές. Αλλά στο πνεύμα των προτάσεων δεν περιλαμβάν­εται την αίσθηση πως θα λυθεί το χαλινάρι στα δημοσιονομ­ικά, αντίθετα υπάρχουν επιφυλάξει­ς για επιστροφή στη χαλάρωση. Συνεπώς θα παρουσιαστ­ούν δυσκολίες στην παρουσίασή του στο εσωτερικό. Πάντως αναμένουμε να «δηλώσουν» άμεσα στο ταμπλό οι θεσμικοί την αντίδρασή τους, στις πρόσφατες εξελίξεις. Αυτούς η παραμονή του ΔΝΤ δεν τους ενδιαφέρει. Το πώς θα παρουσιαστ­εί στη Σόφια το πρόγραμμα ανάπτυξης μετράει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece