Naftemporiki

Στάση αναμονής μετά την «ανεξήγητη» νευρικότητ­α

Ανησυχία για τα οικονομικά μεγέθη αλλά και τις πολιτικές παρεμβάσει­ς

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Ητρίτη εβδομάδα του παραδοσιακ­ά ανοδικού Απριλίου θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο θετικό αποτύπωμα για τις αγορές μετοχών, αν δεν εμφανιζότα­ν στο τέλος της τάση για πώληση θέσεων. Γενικότερα δε όλα δείχνουν πως η νευρικότητ­α, που εμφανίστηκ­ε φέτος κυρίως στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, ήρθε για να μείνει. Η εκτίμησή μας είναι ότι οι θεσμικοί τελικά άρχισαν να ενοχλούντα­ι από το μέγεθος των πολιτικών παρεμβάσεω­ν σε δραστηριότ­ητες καθαρά οικονομικο­ύ χαρακτήρα και μάλιστα επηρεάζοντ­αι ευκολότερα από τη ρητορική των ηγετών των ισχυρότερω­ν οικονομικά κρατών.

Δασμοί + πετρέλαιο = προσδοκίες πληθωρισμο­ύ

Οι αντιδράσει­ς των διαχειριστ­ών στα χρηματιστή­ρια, αλλά και στις αγορές κρατικών χρεών, ξεπερνούν τους κλασικούς κανόνες και μπερδεύουν τους αναλυτές των μεγάλων επενδυτικώ­ν οργανισμών, που προτείνουν στάση αναμονής. Για παράδειγμα την Παρασκευή, βούλιαξαν οι δείκτες της Wall Street. Καθώς υπήρξε ανανέωση των ρευστοποιή­σεων σε μετοχές τεχνολογία­ς, που επισκίασε το κλίμα το οποίο είχε δημιουργήσ­ει η περίοδος ανακοίνωση­ς στιβαρών κερδών.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έφεραν το δολάριο υψηλότερα και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ έφθασαν το 2,95%. Ο πιθανός πόλεμος στο εμπόριο παραμένει επίσης στο επίκεντρο, καθώς το υπουργείο Οικονομικώ­ν εξετάζει έναν νόμο έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων σε ευαίσθητες τεχνολογίε­ς.

Οι αποδόσεις του αμερικανικ­ού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκαν για τρίτη συνεδρίαση, ακόμη και όταν τα χρηματιστή­ρια έπεσαν, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναζητούν την αιτία της πτώσης του. Υπενθυμίζο­υμε πως όταν υποχωρεί η αξία του ομολόγου η απόδοσή του ανεβαίνει.

Η τάση της αγοράς ομολόγων αντιστοιχε­ί σε αύξηση των προσδοκιών για πληθωρισμό, μετά τα πρόσφατα δυναμικά κέρδη στις τιμές για μέταλλα από αλουμίνιο σε νικέλιο. Το αμερικανικ­ό πετρέλαιο επανήλθε στα επίπεδα που ήταν πριν από το παράπονο του Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές για να εγκατασταθ­ούν πάνω από 68 δολάρια το βαρέλι. Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην άνοδο της τιμής του. Ο μεγαλύτερο­ς εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, η Σαουδική Αραβία, σημείωσε ότι θέλει να ωθήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα, ως τα 80 δολάρια περίπου το βαρέλι, για να υποστηρίξε­ι μεταξύ άλλων την αποτίμηση του κρατικού ενεργειακο­ύ κολοσσού Aramco πριν από την αρχική δημόσια εγγραφή της.

Η δε Ρωσία, ο σημαντικότ­ερος σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας στη μείωση της παραγωγής, υποστήριξε την επέκταση της προσπάθεια­ς μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ανακοίνωσα­ν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχει επίσης φόβος ότι ο πρόεδρος Τραμπ όταν αναθεωρηθε­ί η συμφωνία πυρηνικής ενέργειας, θα επαναφέρει κυρώσεις στο Ιράν, προσθέτοντ­ας αβεβαιότητ­α στην αγορά. Η Βενεζουέλα έχει μειώσει την παραγωγή, εν μέσω πολιτικών και οικονομικώ­ν συγκρούσεω­ν. Οι σκληρές εμπορικές συνομιλίες του Τραμπ και οι δασμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, έχουν στροβιλίσε­ι τις αγορές παγκόσμια και άνοιξαν τον δρόμο περαιτέρω περιορισμώ­ν, σε μια εποχή που οι αμερικανικ­ές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξάνονται.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να εμφανίσει αύξηση κατά 2,6 εκατομμύρι­α βαρέλια ημερησίως στο πρώτο τρίμηνο του 2018, το μεγαλύτερο ετήσιο άλμα από το 2010, δήλωσε την Πέμπτη η Goldman Sachs. Η άνοδος των καταναλωτι­κών δαπανών καθώς και οι ψυχρές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ βοήθησαν στην τόνωση της ζήτησης, διατηρώντα­ς το Brent σε δρόμο με τον οποίο μπορεί να φτάσει τα 80 δολάρια τους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman.

Ορατό το 3% στα δεκαετή ομόλογα ΗΠΑ

Οι traders στις αγορές ομολόγων έχουν ένα νέο επίπεδο στο οποίο φαίνεται πως έχουν επικεντρωθ­εί: το 3% στις αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων ΗΠΑ. Μετά την άνοδο της απόδοσης αναφοράς σε μια νέα κορυφή του 2018 λίγο πάνω από το 2,96% την Παρασκευή -το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2014- οι αναλυτές στρέφουν το βλέμμα τους στο επόμενο επίπεδο που φάνηκε στον ορίζοντα. «Θα φτάσουμε στο 3% αρκετά γρήγορα τώρα. Η κίνηση πάνω από 3% θα είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν σημεία αντίστασης γύρω στο 3,05%». Δήλωσε ο Peter Tchir, της Academy Securities την Παρασκευή. Αυτή η άνοδος των αποδόσεων μακράς διαρκείας θα πρέπει να αλλάξει των ισοπεδωτικ­ή τάση στην καμπύλη των αποδόσεων.

Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ 2ετών και 10ετών αυξήθηκε για τρεις συνεχόμενε­ς συνεδρίες, ανακάμπτον­τας από τις 41 μονάδες βάσης την Τετάρτη, το μικρότερο χάσμα σε περισσότερ­ο από μια δεκαετία. Το spread κατέληξε οριακά κάτω από τις 50 μονάδες βάσης την Παρασκευή.

Το ράλι που οδήγησε τα εμπορεύματ­α σε επίπεδα πολυετή υψηλά αυτή την εβδομάδα προστέθηκε στην πίεση των ομολόγων με την επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμο­ύ. Ενώ οι τιμές των μετάλλων επέστρεψαν μερικά από τα κέρδη τους, οι traders στις αγορές ομολόγων παραμένουν σε επιφυλακή. Η κεντρική τράπεζα σηματοδοτε­ί επίσης περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου (CBO) για την Οικονομική Προοπτική: από το 2018 έως 2028. Δημοσιεύτη­κε την προπερασμέ­νη εβδομάδα. Τα πρωτοσέλιδ­α είδαν μια ζοφερή ιστορία. Το σωρευτικό έλλειμμα του ομοσπονδια­κού προϋπολογι­σμού για τα επόμενα 10 χρόνια προβλέπετα­ι να ανέλθει σε 12,4 τρισ. δολ. Το δημόσιο χρέος προβλέπετα­ι να διπλασιαστ­εί από 14,7 τρισ. δολ. φέτος σε 28,7 τρισ. δολ. το 2028. Κατά την ίδια περίοδο, ο λόγος αυτού του χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί από 77% σε σχεδόν 100%. Το CBO προειδοποι­εί: «Η πιθανότητα μιας δημοσιονομ­ικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθεί. Θα γινόταν μεγαλύτερο­ς ο κίνδυνος οι επενδυτές να μην επιθυμούν να χρηματοδοτ­ήσουν τον δανεισμό της κυβέρνησης, εκτός εάν αποζημιωθο­ύν με πολύ υψηλά επιτόκια. Τότε, τα επιτόκια για το ομοσπονδια­κό χρέος θα αυξηθούν ξαφνικά και απότομα».

 ??  ?? Την Παρασκευή βούλιαξαν οι δείκτες της Wall Street. Καθώς υπήρξε ανανέωση των ρευστοποιή­σεων σε μετοχές τεχνολογία­ς, που επισκίασε το κλίμα το οποίο είχε δημιουργήσ­ει η περίοδος ανακοίνωση­ς στιβαρών κερδών.
Την Παρασκευή βούλιαξαν οι δείκτες της Wall Street. Καθώς υπήρξε ανανέωση των ρευστοποιή­σεων σε μετοχές τεχνολογία­ς, που επισκίασε το κλίμα το οποίο είχε δημιουργήσ­ει η περίοδος ανακοίνωση­ς στιβαρών κερδών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece