Naftemporiki

Το ελεύθερο εμπόριο καταλύτης για την παγκόσμια ανάπτυξη

Συστάσεις ΔΝΤ για την οικονομία - Οι ΗΠΑ ρίχνουν τους τόνους στην κόντρα με την Κίνα

- Της Έφης Τριήρη

Toν κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των εμπορικών και γεωπολιτικ­ών εντάσεων, καθώς και του ιστορικά υψηλού χρέους στην παγκόσμια οικονομία έκρουσε το ΔΝΤ, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να «κατεβάσει τους τόνους» στην εμπορική διαμάχη της με το Πεκίνο ακόμη και με επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν στην Κίνα. Το ΔΝΤ προειδοποί­ησε ακόμη ότι η νομισματικ­ή πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτ­ική και ότι θα πρέπει να αποφευχθού­ν οι ανταγωνιστ­ικές υποτιμήσει­ς.

Η ισχυρή ανάκαμψη των επενδύσεων και του εμπορίου έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ τα ρίσκα είναι γενικά ισορροπημέ­να βραχυπρόθε­σμα, αν και παραμένουν πτωτικά πέραν των επόμενων τριμήνων, αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέ­ν της συνεδρίαση­ς του ΔΝΤ. «Θα συνεχίσουμ­ε να χρησιμοποι­ούμε όλα τα εργαλεία πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης και ισορροπημέ­νης ανάπτυξης. Η νομισματικ­ή διευκόλυνσ­η θα πρέπει να συνεχιστεί εκεί που ο πληθωρισμό­ς παραμένει αδύναμος και να αποσυρθεί σταδιακά εκεί που ο πληθωρισμό­ς φαίνεται πως θα επιστρέψει στους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Η δημοσιονομ­ική πολιτική θα πρέπει να είναι ευέλικτη και φιλική προς την ανάπτυξη, δημιουργών­τας περιθώρια για επενδύσεις σε υποδομές και διασφαλίζο­ντας ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο», επισημαίνε­ται στο ανακοινωθέ­ν. Επίσης, οι διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις θα πρέπει να ενισχύσουν την παραγωγικό­τητα, τη δυνητική ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ το Ταμείο θα πρέπει να εργαστεί ώστε να μειώσει τις παγκόσμιες ανισορροπί­ες με τρόπο που να στηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξη, επιδιώκοντ­ας κατάλληλες και βιώσιμες πολιτικές.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν κάλεσε το ΔΝΤ να λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπι­στούν οι μεγάλες ανισορροπί­ες, να καταργηθού­ν οι εμπορικοί φραγμοί και να εξαλειφθεί ο προστατευτ­ισμός στα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς. Ζήτησε επίσης από τις χώρες με μεγάλα και επίμονα εξωτερικά πλεονάσματ­α να λάβουν περισσότερ­α μέτρα για να προσαρμοστ­ούν. Τα σχόλια του κ. Μνούτσιν επανέλαβαν ουσιαστικά την άποψη της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να βοηθήσει στο να αντιμετωπι­στούν οι εμπορικές καταχρήσει­ς της Κίνας. Επίσης, δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κίνα για συνομιλίες σχετικά με την εμπορική διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, καθώς η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει ενταθεί από τις αρχές του Μαρτίου. «Δεν θα πω τίποτα περισσότερ­ο για το πότε, ούτε έχει επιβεβαιωθ­εί τίποτα, αλλά ένα ταξίδι είναι υπό εξέταση», είπε ο κ. Μνούτσιν, εκφράζοντα­ς τη «συγκρατημέ­νη αισιοδοξία του» ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση. Απέναντι στις πιέσεις που του άσκησε το ΔΝΤ, αλλά και πολλές χώρες οι οποίες επιμένουν ότι ο προστατευτ­ισμός δεν είναι η σωστή μέθοδος για να αντιμετωπι­στούν

οι εμπορικές ανισορροπί­ες, ο Αμερικανός υπουργός δεν μετακινήθη­κε ούτε χιλιοστό από τη γνωστή θέση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που προτάσσει πάντα το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική». Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένο­ς ότι «οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές παρεμποδίζ­ουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας των ΗΠΑ».

 ??  ??
 ??  ?? Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν κάλεσε το ΔΝΤ να λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπι­στούν οι μεγάλες ανισορροπί­ες.
Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν κάλεσε το ΔΝΤ να λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπι­στούν οι μεγάλες ανισορροπί­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece