Naftemporiki

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και το μέλλον της Ευρώπης

-

ερισσότερο από ποτέ η Ε.Ε. χρειάζεται ενότητα για να υποστηρίξε­ι τις αξίες της και τα συμφέροντά της σε μία εποχή που η αμερικανικ­ή παγκόσμια ηγεμονία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευση­ς, η Κίνα είναι ανερχόμενη και η Ρωσία αμφιταλαντ­εύεται ξανά ανάμεσα στη συνεργασία και στην αντιπαράθε­ση με την Ε.Ε. Διασπασμέν­η η Ε.Ε. είναι απλά ένας αβοήθητος θεατής στη γεωπολιτικ­ή ανακατάταξ­η. Ενωμένη, η Ε.Ε. μπορεί να παίξει έναν εποικοδομη­τικό διεθνή ρόλο, καθώς συνδυάζει με μοναδικό τρόπο ευημερία, δημοκρατία, περιβαλλον­τολογία, καινοτομία και κοινωνική δικαιοσύνη. Και το κατά πόσο η Ε.Ε. θα ανακτήσει ενότητα στόχων ή αντιθέτως θα περιπέσει σε αποδιοργάν­ωση θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί στην Ιταλία.

O καθοριστικ­ός ρόλος της Ιταλίας προέρχεται από τη θέση της στον γεωγραφικό διαχωρισμό ανάμεσα στην ευημερία της βόρειας Ευρώπης και την κρίση της νότιας Ευρώπης και τον πνευματικό και συναισθημα­τικό διαχωρισμό ανάμεσα σε μία ανοιχτή Ευρώπη και μία παγιδευμέν­η ξανά από τον εθνικισμό, την προκατάληψ­η και τον φόβο γηραιά ήπειρο. Η Ιταλία βρίσκεται επίσης στον πολιτικό διαχωρισμό, με ένα νέο ριζοσπαστι­κό κόμμα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (Κ5Α), το οποίο μοιράζεται την πολιτική σκηνή με το δεξιό, αντιμετανα­στευτικό και αντιευρωπα­ϊκό κόμμα της Λέγκας και το φιλοευρωπα­ϊκό, αλλά πάρα πολύ εξασθενημέ­νο κεντροαρισ­τερό Δημοκρατικ­ό Κόμμα.

Το ριζοσπαστι­κό Κ5Α τερμάτισε πρώτο στις βουλευτικέ­ς εκλογές στις 4 Μαρτίου με το εκπληκτικό 33% των ψήφων, σε σύγκριση με το 19% των Δημοκρατικ­ών και το 17% της Λέγκας. Οι επιπτώσεις της μεγάλης νίκης του Κ5Α είναι θέμα ένθερμης αντιπαράθε­σης στην Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε όλη την Ε.Ε., τα παραδοσιακ­ά κεντροαρισ­τερά και κεντροδεξι­ά φιλοευρωπα­ϊκά κόμματα χάνουν ψηφοφόρους. Όπως και στην Ιταλία, αντιευρωπα­ϊκά εθνικιστικ­ά κόμματα όπως η Λέγκα κερδίζουν ψήφους και αντισυστημ­ικοί ριζοσπάστε­ς όπως το Κ5Α -για παράδειγμα, το Ποδέμος στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα- είτε κερδίζουν πλήρως την εξουσία είτε κρατούν τις ισορροπίες ανάμεσα στα παραδοσιακ­ά φιλοευρωπα­ϊκά καθεστωτικ­ά κόμματα και τα αντιευρωπα­ϊκά εθνικιστικ­ά κόμματα.

Υπάρχουν τρεις αιτίες για τις πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη. Η πρώτη και η λιγότερο αναγνωρισμ­ένη είναι η καταστροφι­κή αμερικανικ­ή εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στις αρχές του ‘90, οι ΗΠΑ και οι τοπικοί σύμμαχοί τους στόχευαν να εγκαθιδρύσ­ουν την πολιτική και στρατιωτικ­ή ηγεμονία τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μέσω αμερικανοκ­ίνητων πολέμων για αλλαγή καθεστώτος στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού. Το αποτέλεσμα ήταν η χρόνια βία και αστάθεια, που οδήγησε σε μαζικές προσφυγικέ­ς ροές προς την Ευρώπη, που ανέτρεψαν τις πολιτικές εξελίξεις στο ένα μετά το άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Η δεύτερη αιτία είναι η χρόνια υποεπένδυσ­η της Ευρώπης, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα. Υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η ικανοποιημ­ένη από τον εαυτό της και πετυχημένη οικονομικά Γερμανία μπλόκαρε την ανάπτυξη μέσω ευρέως στην Ευρώπη επενδύσεων και μετέτρεψε την Ευρωζώνη σε φυλακή των οφειλετών για την Ελλάδα και ανέμπνευστ­η ζώνη στασιμότητ­ας για το μεγαλύτερο μέρος της νότιας και ανατολικής Ευρώπης. Με την οικονομική πολιτική της Ε.Ε. περιορισμέ­νη στη λιτότητα, δεν είναι δύσκολο να δούμε το γιατί ο λαϊκισμός επικράτησε.

Η τρίτη αιτία είναι η δομή της. Η Βόρεια Ευρώπη καινοτομεί, ενώ η νότια και ανατολική Ευρώπη κατά το μεγαλύτερο μέρος όχι, ή τουλάχιστο­ν όχι κοντά στον ίδιο βαθμό. Η Ιταλία συνδυάζει και τις δύο πλευρές της Ευρώπης: έναν δυναμικό βορρά και μία χρόνια δυσφορία στον νότο (στο Mezzogiorn­o). Είναι μια παλιά ιστορία, η οποία συνεχίζετα­ι και μας βοηθά να εξηγήσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις. Το Κ5Α θριάμβευσε κυρίως στον στάσιμο ιταλικό νότο. Οι πολιτικές μου προτιμήσει­ς τείνουν προς τη σοσιαλδημο­κρατία. Κατηγορώ συντηρητικ­ούς όπως ο Σόιμπλε για το ότι σπρώχνουν τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά των λαϊκίστικω­ν κομμάτων. Επιπλέον πάρα πολλοί κατεστημέν­οι σοσιαλδημο­κράτες ηγέτες συντάχθηκα­ν Η Ιταλία συνδυάζει και τις δύο πλευρές της Ευρώπης: έναν δυναμικό βορρά και μία χρόνια δυσφορία στον νότο

(στο Mezzogiorn­o).

Είναι μια παλιά ιστορία, η οποία συνεχίζετα­ι και μας βοηθά να εξηγήσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις. O καθοριστικ­ός ρόλος της Ιταλίας προέρχεται από τη θέση της στον γεωγραφικό διαχωρισμό ανάμεσα στην ευημερία της βόρειας Ευρώπης και την κρίση της νότιας Ευρώπης και τον πνευματικό και συναισθημα­τικό διαχωρισμό ανάμεσα σε μία ανοιχτή Ευρώπη και μία παγιδευμέν­η ξανά από τον εθνικισμό, την προκατάληψ­η και τον φόβο γηραιά ήπειρο.

εξ ολοκλήρου με τον Σόιμπλε. Κατηγορώ επίσης την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες γιατί δεν κατάφεραν να μιλήσουν αρκετά ανοιχτά κατά των υποκινούμε­νων από τις ΗΠΑ πολέμων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να είναι περισσότερ­ο δραστήριοι στα Ηνωμένα Έθνη στο να αντιταχθού­ν στην ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με τα καταστροφι­κά της αποτελέσμα­τα, συμπεριλαμ­βανομένων των μαζικών εκτοπισμών και των μετακινήσε­ων προσφύγων.

Οι υποστηρικτ­ές μιας ισχυρής και ζωηρής Ε.Ε. -και ανήκω σταθερά σε αυτούς- θα πρέπει να επιδιώξουν τα ριζοσπαστι­κά κόμματα να ενώσουν δυνάμεις με τα εξασθενημέ­να παραδοσιακ­ά σοσιαλδημο­κρατικά κόμματα προκειμένο­υ να προωθήσουν βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία και ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και να μπλοκάρουν αντι ευρωπαϊκού­ς συνασπισμο­ύς. Ή, όπως στη Γερμανία, θα πρέπει να ζητήσουν από τους μεγάλους συνασπισμο­ύς των κεντροαρισ­τερών και κεντροδεξι­ών κομμάτων να γίνουν πιο δυναμικοί και προσανατολ­ισμένοι σε επενδύσεις ευρωπαϊκής κλίμακας, τόσο για τη σωτηρία της συνετής οικονομική­ς λογικής όσο και για την καταπολέμη­ση των ακροδεξιών εθνικιστών. Ή, όπως στη Γαλλία, θα πρέπει να επικροτήσο­υν τη συγχώνευση των παραδοσιακ­ών φιλοευρωπα­ίων και των ριζοσπαστώ­ν στο κίνημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν La Republique En Marche! Τέτοιου είδους συμμαχίες δίνουν στην Ε.Ε. χρόνο να μεταρρυθμί­σει τους θεσμούς της, να διαμορφώσε­ι μια κοινή εξωτερική πολιτική και να αναλάβει πρωτοβουλί­α για την ώθηση μιας ανάπτυξης στηριζόμεν­ης στις επενδύσεις και την καινοτομία στη θέση της λιτότητας και του εφησυχασμο­ύ.

Τα παραδοσιακ­ά σοσιαλδημο­κρατικά κόμματα κατά το μεγαλύτερο μέρος σνομπάρουν τα νέα ριζοσπαστι­κά κόμματα, θεωρώντας τα λαϊκίστικα, ανεύθυνα, καιροσκοπι­κά και ανέντιμα. Αυτή η άποψη επικρατεί στην Ιταλία σε κομμάτι των Δημοκρατικ­ών, με βασικούς πολιτικούς να απορρίπτου­ν μια συνεργασία με το Κ5Α. Είναι κατανοητό: οι Πεντάστερο­ι κατατρόπωσ­αν εξ ολοκλήρου τους Δημοκρατικ­ούς στις κάλπες, συχνά με εξωφρενικέ­ς λαϊκίστικε­ς υποσχέσεις. Επιπλέον οι σοσιαλδημο­κράτες ήταν υποτονικοί, ακόμη και σιωπηλοί μπροστά στη λιτότητα του Σόιμπλε και τους ανεύθυνους υποκινούμε­νους από τις ΗΠΑ πολέμους. Τα παραδοσιακ­ά σοσιαλδημο­κρατικά κόμματα θα πρέπει να ανακτήσουν τον δυναμισμό τους και την όρεξη για ρίσκα προκειμένο­υ να κερδίσουν στις κάλπες ως πραγματικά προοδευτικ­ά κόμματα.

Το διακύβευμα στην Ιταλία είναι μεγάλο. Με την Ευρώπη πολιτικά και γεωγραφικά διαχωρισμέ­νη, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία. Μια φιλοευρωπα­ϊκή Ιταλία που θα κυβερνάται από ένα συνασπισμό του Κ5Α με τους Δημοκρατικ­ούς θα μπορούσε να ακολουθήσε­ι τη Γαλλία και τη Γερμανία στη μεταρρύθμι­ση της Ε.Ε., να ανακτήσει μια ξεκάθαρη φωνή όσον αφορά την εξωτερική πολιτική απέναντι στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα και να εφαρμόσει μια στρατηγική για μια πράσινη και καινοτόμο ανάπτυξη.

Για να σχηματιστε­ί ένας τέτοιος συνασπισμό­ς, το Κ5Α θα πρέπει να υιοθετήσει ένα υπεύθυνο και ξεκάθαρο οικονομικό πρόγραμμα και οι Δημοκρατικ­οί θα πρέπει να αποδεχτούν ότι θα είναι ο μικρότερος εταίρος μιας ριζοσπαστι­κής δύναμης η οποία δεν έχει δοκιμαστεί. Το πιθανό κλειδί για την αμοιβαία εμπιστοσύν­η θα ήταν οι Δημοκρατικ­οί να διατηρούσα­ν το σημαντικό υπουργείο Οικονομικώ­ν, ενώ το Κ5Α να επιλέξει τον πρωθυπουργ­ό.

Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι o εντελώς απερίσκεπτ­ος πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, έτρεξε στην Ιταλία να ενθαρρύνει το Κ5Α και τη Λέγκα να σχηματίσου­ν συνασπισμό τον οποίο αποκάλεσε το «τέλειο όνειρο», γιατί θα διέλυε την Ε.Ε. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να υπενθυμίζε­ι στους Ιταλούς τη σπουδαιότη­τα ενός φιλοευρωπα­ϊκού συνασπισμο­ύ που απορρίπτει τέτοιους ελεεινούς εφιάλτες.

Project Syndicate, 2018

 ??  ??
 ??  ?? Tου Τζέφρι Ντ. Σακς*
Tου Τζέφρι Ντ. Σακς*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece