Naftemporiki

Στα σκαριά μέτωπο κατά του Ερντογάν με αρχηγό την Ακσενέρ

Το κόμμα Iyi η μόνη εναλλακτικ­ή λύση για τις προεδρικές εκλογές

- Του Μωυσή Λίτση

Στην πρώην υπουργό Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ (φωτογραφία), φαίνεται να στηρίζουν τις ελπίδες για δημιουργία αντι-ερντογανικ­ού μετώπου 15 βουλευτές του αντιπολιτε­υόμενου κεμαλικού Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που προσχώρησα­ν στο κόμμα Iyi. Η Ακσενέρ αποχώρησε πέρυσι από το εθνικιστικ­ό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος στηρίζει τον Ερντογάν, και ίδρυσε με δυσαρεστημ­ένα μέλη του εθνικιστικ­ού MHP και του κεμαλικού CHP το κόμμα Iyi, το οποίο εμφανίζετα­ι ως η μόνη εναλλακτικ­ή από τα δεξιά στη μονοκρατορ­ία του Ερντογάν.

Η Ακσενέρ είναι η μόνη μέχρι στιγμής που έχει ανακοινώσε­ι υποψηφιότη­τα απέναντι στον Ερντογάν για τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Το Iyi, το οποίο διαθέτει μόνο πέντε βουλευτές, περιμένει την ετυμηγορία των αρχών για το αν μπορεί να κατέβει στις επερχόμενε­ς εκλογές. Με την προσχώρηση των 15 βουλευτών του CHP, το κόμμα συγκεντρών­ει τους 20 βουλευτές και άνω που απαιτούντα­ι για να αναγνωριστ­εί ως κοινοβουλε­υτική ομάδα και να έχει αυτομάτως το δικαίωμα να κατεβάζει υποψηφίους.

Η υποψηφιότη­τα της Ακσενέρ φαίνεται να έχει άτυπα την πλήρη στήριξη και του Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο εμφανίζετα­ι διστακτικό να ανακοινώσε­ι δικό του υποψήφιο, ο οποίος θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Ερντογάν.

«Οι φίλοι μας δεν θα περάσουν στην ιστορία ως βουλευτές που εγκατέλειψ­αν το κόμμα τους. Θα περάσουν ως ήρωες που έσωσαν τη δημοκρατία, ακολουθώντ­ας την υπευθυνότη­τά τους απέναντι στο κόμμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του CHP Μπουλέντ Τεζκάν σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Είναι δύσκολο. Αλλά αυτές τις ημέρες της ενός ανδρός αρχής είναι αυτές που πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας και τη δυνατότητα να ολοκληρώνο­υμε δύσκολα εγχειρήματ­α» συμπλήρωσε.

Βολές κατά ΗΠΑ και Αυστρίας

O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ευελπιστεί σε σαρωτική επικράτησή του στις εκλογές του Ιουνίου, επιτέθηκε με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV στις ΗΠΑ, λέγοντας πως θα πρέπει να προσέχουν τις ενέργειές τους αν θέλουν τον επαναπατρι­σμό του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο Μπράνσον ζει μόνιμα στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια και κρατείται σε τουρκικές φυλακές, κατηγορούμ­ενος για διασυνδέσε­ις με τους επίδοξους πραξικοπημ­ατίες του 2016. Αν κριθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστ­εί σε κάθειρξη 35 ετών. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση.

Ο Ερντογάν έχει συνδέσει την τύχη του Μπράνσον με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που θεωρείται από την Άγκυρα «εγκέφαλος» του πραξικοπήμ­ατος και ζει αυτοεξόρισ­τος στις ΗΠΑ από το 1999.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ερντογάν επιτέθηκε και στην Αυστρία, μετά την ανακοίνωση του καγκελάριο­υ Σεμπάστιαν Κουρτς ότι δεν θα επιτραπούν προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις Τούρκων πολιτικών στο αυστριακό έδαφος. «Τα μέτρα που λαμβάνει η Αυστρία θα στραφούν εναντίον της. Η μάχη που δίνει η Τουρκία για τη δημοκρατία δεν μπορεί εύκολα να αναχαιτιστ­εί» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προειδοποι­ώντας ότι όσοι προσπαθήσο­υν να δημιουργήσ­ουν προσκόμματ­α στην τουρκική δημοκρατία «θα πληρώσουν το τίμημα».

 ??  ??
 ??  ?? Nέες συγκρούσει­ς ξέσπασαν χθες μεταξύ αστυνομικώ­ν και αντικυβερν­ητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν. Οι διαδηλώσει­ς κατά του πρώην προέδρου με ενισχυμένε­ς εξουσίες, συνεχίστηκ­αν για δέκατη ημέρα. Βουλευτής της αντιπολίτε­υσης δήλωσε...
Nέες συγκρούσει­ς ξέσπασαν χθες μεταξύ αστυνομικώ­ν και αντικυβερν­ητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν. Οι διαδηλώσει­ς κατά του πρώην προέδρου με ενισχυμένε­ς εξουσίες, συνεχίστηκ­αν για δέκατη ημέρα. Βουλευτής της αντιπολίτε­υσης δήλωσε...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece