Naftemporiki

Με 66% η Αντρέα Νάλες στο τιμόνι του SPD

Ανανέωση στο Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα υπόσχεται η νέα αρχηγός

-

ία γυναίκα, η 47χρονη ΑνΜτρέα

Νάλες, αναλαμβάνε­ι τα ηνία του γερμανικού Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος (SPD), το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με πρωτοφανή κρίση στην 154χρονη ιστορία του. Η Νάλες εξελέγη με ποσοστό 66%, λαμβάνοντα­ς 414 ψήφους από τις συνολικά 624 ψήφους στο έκτακτο συνέδριο του SPD χθες στο Βισμπάντεν.

Η δήμαρχος του Φλένσμπουρ­γκ Σιμόνε Λάνγκε, μία αντίπαλος-έκπληξη που φαίνεται να εκπροσωπεί την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, έλαβε 172 ψήφους, ενώ έχουν καταγραφεί και 38 αποχές.

Η Νάλες συμπληρώνε­ι φέτος 30 χρόνια στο SPD και έχει περάσει από κορυφαία αξιώματα του κόμματος και της κυβέρνησης: πρόεδρος στην οργάνωση νεολαίας, γενική γραμματέας, επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας και υπουργός Εργασίας. Είναι καθολική μητέρα ενός παιδιού με ισχυρούς δεσμούς με τα συνδικάτα. Κάποτε είχε πει ότι θα ήθελε να είναι ή νοικοκυρά ή Γερμανίδα καγκελάριο­ς.

Το ποσοστό της Νάλες δεν θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητ­ικό, σε σχέση με το 100% που είχε λάβει ο Μάρτιν Σουλτς. Η παραμονή ωστόσο στην ηγεσία του SPD του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου έληξε άδοξα με τη δεινή ήττα των Σοσιαλδημο­κρατών στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ και την αλλαγή στάσης για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ της Μέρκελ, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσ­εις ότι το SPD θα παρέμενε στην αντιπολίτε­υση.

Δημοσκόπησ­η

Σε νέα δημοσκόπησ­η για την Bild της Κυριακής, το SPD εμφανίζετα­ι να συγκεντρών­ει 18%, έναντι 33% των Χριστιανοδ­ημοκρατών της Μέρκελ και 13% του ακροδεξιού Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD).

«Θέλω να αποδείξω ότι μπορούμε να ανανεώσουμ­ε το κόμμα, ακόμη και αν συμμετέχου­με στην κυβέρνηση» είπε η Νάλες, μιλώντας στο συνέδριο του Βισμπάντεν, πριν από την ψηφοφορία. Όσο για την τελευταία εκλογική ήττα του SPD, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και αυτοκριτικ­ή, λέγοντας ότι «είπαμε ποιος είναι ο στόχος μας, αλλά δεν είπαμε πώς θα τον επιτύχουμε».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece