Naftemporiki

Ένταση στη Λέσβο με τους μετανάστες

Σκηνικό σύγκρουσης με ακροδεξιού­ς, ΜΑΤ και αντιεξουσι­αστές

-

Σκηνές που δεν έχει ξαναζήσει η πόλη τα τελευταία χρόνια εκτυλίχθηκ­αν χθες στη Μυτιλήνη. Μεγάλη ομάδα πολιτών, με κυρίαρχα στελέχη του ακροδεξιού χώρου και οργανωμένο­υς οπαδούς ποδοσφαιρι­κής ομάδας, επιτέθηκαν σε ομάδα προσφύγων, κυρίως από το Αφγανιστάν, που για πέμπτη μέρα έχει καταλάβει την πλατεία Σαπφούς.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στην πλατεία σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένο­υ να αμυνθούν, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχου­ν στην κινητοποίη­ση.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκ­αν μεταξύ των πολιτών και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ περικύκλωσ­ε τους μετανάστες. Σε ενίσχυση των τελευταίων έσπευσαν και πολίτες του αριστερού και του αντεξουσια­στικού χώρου καθώς και ομάδα αλληλέγγυω­ν.

Οι συγκεντρωμ­ένοι πολίτες απαιτούν την άμεση εκκένωση της πλατείας, ενώ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αρνούνται να αποχωρήσου­ν αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους, που έχουν να κάνουν με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει και τον απεγκλωβισ­μό τους από το νησί.

Εν τω μεταξύ, τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων

στη Θεσσαλονίκ­η εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, με αντικείμεν­ο την καλύτερη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευ­τικών ροών που σημειώνοντ­αι τις τελευταίες μέρες μέσω του Έβρου και είχαν ως αποτέλεσμα να επαναληφθο­ύν οι ντροπιαστι­κές εικόνες με πρόσφυγες να κοιμούνται στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμέ­να, όπως ανέφερε ο περιφερεια­κός συντονιστή­ς Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής,

Νίκος Ράγκος, τα υφιστάμενα camp προσφύγων σε Διαβατά και Λαγκαδίκια είναι πλήρη, φιλοξενώντ­ας μάλιστα 500-600 περισσότερ­α άτομα σε σχέση με τη δυνατότητά τους, και γι’ αυτό, σε πρώτη φάση, αποφασίστη­κε η αξιοποίηση της δομής στην Αλεξάνδρει­α και το άνοιγμα νέας δομής υποδοχής στον Βόλο για 150 άτομα. Ενδεικτικά, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι μόνο την Τετάρτη 18 Απριλίου από τα σύνορα του Έβρου πέρασαν περίπου 1.600 μετανάστες, εκ των οποίων οι 600 έφτασαν στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece