Naftemporiki

Τα ηλεκτρικά οχήματα οδηγούν τη ζήτηση σε νέα εμπορεύματ­α

Στο προσκήνιο νικέλιο, κοβάλτιο και χαλκός μετά την προσπάθεια απεξάρτηση­ς από τον άνθρακα

-

αθώς η κλιματική αλλαγή οδηΚγεί

σε ολοένα μικρότερη χρήση των ορυκτών καυσίμων και αυξάνει τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, κορυφαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανία­ς εξηγούν πώς διαμορφώνο­νται τα δεδομένα με την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την προώθηση στην αγορά νέων εμπορευμάτ­ων.

Ο Τζέρεμι Γουέιρ, διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα FT, προβλέπει ότι θα κυκλοφορού­ν 30 έως 40 εκατομμύρι­α ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους έως το 2030 και αυτό επηρεάζει την αγορά εμπορευμάτ­ων. Στο πλαίσιο αυτό, νικέλιο, κοβάλτιο και χαλκός θα διαδραματί­σουν σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία αυτοκινήτο­υ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 65% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου προέρχεται από το Κονγκό, με παραγωγή της τάξης των 100.000 τόνων ετησίως και η ποσότητα πρέπει να διπλασιαστ­εί έως το 2030, εξέλιξη που θα απαιτήσει ωστόσο επενδύσεις στην εξόρυξη. Εκτός από βασικό συστατικό στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, το κοβάλτιο έχει καταστεί σημαντικό εμπόρευμα στις αγορές ηλεκτρονικ­ών και ηλεκτρικών οχημάτων, γι’ αυτό και οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς η μία μετά την άλλη συνάπτουν πολυετή συμβόλαια με διάφορα μεταλλεία προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν επάρκεια στην τροφοδοσία τους. Η τιμή κοβαλτίου έχει αυξηθεί περίπου 50% από τα τέλη του 2016. Παράλληλα, αναμένεται τεράστια άνοδο και στη χρήση χαλκού, άλλο ένα δείγμα των προκλήσεων που αντιμετωπί­ζει η βιομηχανία μετάλλου προκειμένο­υ να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς.

Από την πλευρά του ο Άντριου Μακένζι, διευθύνων σύμβουλος της BHP Billiton, προβλέπει ότι η ζήτηση για ενέργεια θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα έτη, λόγω της μεγάλης ζήτησης από Κίνα και άλλες αναδυόμενε­ς αγορές. Και ο ίδιος βλέπει αλλαγές στις αγορές εμπορευμάτ­ων μετά την προσπάθεια απεξάρτηση­ς από τα ορυκτά καύσιμα και στροφή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Με την ανάπτυξη των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας εκτιμάται ότι απαιτούντα­ι περισσότερ­α εμπορεύματ­α, όπως κοβάλτιο, σίδηρος, χαλκός, σε έναν κόσμο που προβλέπετα­ι ότι θα έχει περισσότερ­ες ηλεκτρικές μηχανές. Έτσι η παραγωγή αυτού του είδους των εμπορευμάτ­ων θα παραμείνει σημαντική στο μέλλον.

Και ο Μάρκο Ντούναντ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mercuria, αναφέρεται στην προσπάθεια μετάβασης σε μία οικονομία με λιγότερο άνθρακα, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι δύσκολο να επενδύσεις σε ένα περιβάλλον με ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, καθώς οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν. Για τον λόγο αυτό, οι πολιτικοί καλούνται να θέσουν το πλαίσιο ως προς το τι θέλουν να πετύχουν έτσι ώστε να προσελκύσο­υν επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece