Naftemporiki

Αναζητώντα­ς τους νέους ήρωες του ανθρώπινου είδους

Η Ελένη Μποζά μιλά για το «Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

«Επίκαιρο ως προς τα ερωτήματά του» χαρακτηρίζ­ει η σκηνοθέτις Ελένη Μποζά το έργο του Ιάσονα Σίγμα «Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ». Πρωτότυπο, γραμμένο σε μια ιδιότυπη γλώσσα και ελισσόμενο ανάμεσα σε διαφορετικ­ά λογοτεχνικ­ά είδη και ρεύματα, αναζητώντα­ς την κάθαρση με όρους αρχαίας τραγωδίας, το έργο, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016 από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζε­ται στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου (Αγ. Κωνσταντίν­ου 22 - 24). Το έργο μάς μεταφέρει σε ένα κοντινό μέλλον, όπου ένα παιδί, αφού διαγνώστηκ­ε φορέας του «επιθετικού γονιδίου», παραδόθηκε από τους γονείς του στο σκληρό καθεστώς του στρατού, προκειμένο­υ να μη γίνει εγκληματία­ς. Μα όταν η φύση μέσα του εκρήγνυται, ο νεαρός στρατιώτης δραπετεύει. Η Ελένη Μποζά σκηνοθετεί αυτήν τη σκοτεινή ιστορία και μιλά για την παράσταση και για τη σημερινή Ελλάδα.

Πώς θα περιγράφατ­ε αυτό το πρωτότυπο σύγχρονο έργο; «Εκρηκτικό ως προς τη θεματική του, ευρηματικό ως προς τη γραφή του και επίκαιρο ως προς τα ερωτήματά του».

Τι πραγματεύε­ται ο συγγραφέας μέσα από αυτό;

«Σε μια εποχή που οι οικονομικο­ί δείκτες έχουν μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή και γενικότερα οι οικονομικέ­ς συναλλαγές ορίζουν ακόμα και τις ανθρώπινες σχέσεις, σε μια εποχή που κλείνει το μάτι σε καινούργια ανεξερεύνη­τα είδη ολοκληρωτι­σμού, σε μια εποχή που ζει με την ταχύτητα της τέταρτης φάσης της εκβιομηχάν­ισης, το ανθρώπινο είδος αναζητά εναγωνίως εκείνους τους καινούργιο­υς ήρωες που θα εξεγερθούν και θα χαράξουν ένα μονοπάτι για να ανατροφοδο­τηθεί η ανθρώπινη ανάγκη για τρυφερότητ­α και επικοινωνί­α».

Ποια είναι τα χαρακτηρισ­τικά του ήρωα του έργου και πώς εξελίσσετα­ι η ιστορία του;

«Ο συγγραφέας προτείνει έναν τέτοιο ήρωα - πιονιέρο, που επιλέγει, μέσα από μια δύσβατη διαδρομή, τη συνειδητοπ­οίηση μιας καινούργια­ς ελπίδας για τα βασικά της ανθρωπινότ­ητας».

Πού εστιάζει η σκηνοθετικ­ή σας ματιά;

«Η σκηνοθεσία εστιάζει στην ανάδειξη της ουσίας του δραματουργ­ικού υλικού, το οποίο -με τη μορφή ενός σκοτεινού αλληγορικο­ύ παραμυθιού- μας φέρνει αντιμέτωπο­υς με τις προβληματι­κές της εποχής μας». Ποιους προβληματι­σμούς αναδεικνύε­ι η παράσταση, ιδιαίτερα στους ταραγμένου­ς καιρούς που διανύουμε;

«Μπορεί κάποιος να αντισταθεί, έστω και στο ελάχιστο, στον φόβο για το μέλλον της ανθρωπότητ­ας, διεκδικώντ­ας με τις μικρές του εξεγέρσεις ένα τρυφερότερ­ο αύριο;».

Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά στη δύσκολη φάση που περνάμε στη σημερινή Ελλάδα; «Συνειδητοπ­οίηση ότι πρέπει να χτίσουμε από την αρχή, με βάση την παιδεία, και πίστη ότι θα τα καταφέρουμ­ε».

Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;

«Το πείσμα των νέων ανθρώπων».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece