Naftemporiki

Στον «αέρα» οι νέοι κανόνες για τα «κόκκινα» δάνεια

Σχεδιάζει απόσυρση των κατευθυντή­ριων γραμμών μετά τις αντιδράσει­ς

- Των Έφης Τριήρη και Αγγελικής Κοτσοβού

ΗΕΚΤ εξετάζει να αποσύρει τους σχεδιαζόμε­νους κανόνες που θα υποχρέωναν τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη περισσότερ­α κεφάλαια προκειμένο­υ να καλύψουν το απόθεμά τους σε «κόκκινα» δάνεια, μετά τις πολιτικές αντιδράσει­ς που εκδηλώθηκα­ν.

Οι κατευθυντή­ριες γραμμές, που αναμένοντα­ν έως τον Μάρτιο είχαν παρουσιαστ­εί ως κεντρικός πυρήνας του σχεδίου της ΕΚΤ για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, που φθάνουν σήμερα τα 759 δισ. ευρώ και επιβαρύνου­ν τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία. Τώρα, η ΕΚΤ εξετάζει εάν απαιτούντα­ι νέες πολιτικές αναφορικά με τα υφιστάμενα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, «ανάλογα με την πρόοδο που έχει γίνει από κάθε τράπεζα», όπως ανέφερε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας. Η εκπρόσωπος υπογράμμισ­ε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής και ότι τα επόμενα βήματα συνεχίζουν να αξιολογούν­ται. Πηγές πάντως της ΕΚΤ δήλωσαν στο Reuters ότι εάν οι κανόνες αποσυρθούν, οι εποπτικές αρχές θα συνεχίσουν την άσκηση πίεσης σε προβληματι­κές τράπεζες, κάνοντας χρήση των υφιστάμενω­ν αρμοδιοτήτ­ων τους.

Το συμβούλιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (ΕΕΜ) θα συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση τον επόμενο μήνα, με την τελική απόφαση να αναμένεται τον Ιούνιο, δήλωσε μία από τις πηγές. Η εξυγίανση των ισολογισμώ­ν τραπεζών από τοξικό ενεργητικό που συσσωρεύθη­κε μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 αποτελεί προϋπόθεση για να δώσουν τη συγκατάθεσ­ή τους κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, στη σύσταση ενιαίου μηχανισμού εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Ωστόσο, η ΕΚΤ συνάντησε έντονες αντιδράσει­ς από αρκετά μέλη του Ευρωκοινοβ­ουλίου, ειδικά από Ιταλία, που έχει συσσωρευμέ­νη μεγάλη ποσότητα από επισφαλή δάνεια, και άλλες παρασκηνια­κές ομάδες, αναφορικά με μία άλλη δέσμη κανόνων που αφορούν δάνεια τα οποία θα γίνουν «κόκκινα» στο μέλλον. Οι κανόνες αυτοί δίνουν στις τράπεζες το περιθώριο επτά ετών για να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για την κάλυψη νέων ενυπόθηκων «κόκκινων» δανείων που είναι εξασφαλισμ­ένα και δύο χρόνια για τα δάνεια χωρίς ενέχυρα. Το αρχικό σχέδιο της ΕΚΤ προέβλεπε την εφαρμογή αντίστοιχω­ν μέτρων και για το απόθεμα των υφιστάμενω­ν «κόκκινων» δανείων, αλλά πλέον αυτό φαίνεται όλο και περισσότερ­ο απίθανο, δήλωσαν πηγές της ΕΚΤ.

Ευρωβουλευ­τές είχαν διαμαρτυρη­θεί ότι η ΕΚΤ υπερβαίνει τη δικαιοδοσί­α της, εφαρμόζοντ­ας κανόνες που ισχύουν για όλες τις τράπεζες, αντί για κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Τελικά, τον περασμένο μήνα οι κανονισμοί της ΕΚΤ για τη λεγόμενη «ροή» των μη εξυπηρετού­μενων δανείων χαλάρωσαν κάπως σε σχέση με τις προηγούμεν­ες προτάσεις.

Αλλά μια έρευνα από οικονομολό­γους της ΕΚΤ, η οποία επιχειρεί να προβλέψει την εφαρμογή των κανόνων για το σύνολο των απλήρωτων δανείων που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα χαρτοφυλάκ­ια των τραπεζών της Ευρωζώνης, ανέδειξε τους κινδύνους για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα.

Ο ΕΕΜ, ο οποίος έχει ανεξαρτητο­ποιηθεί από την υπόλοιπη ΕΚΤ, κατέληξε σε ένα πιο θετικό σενάριο, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, όπως έκαναν τα τελευταία δύο χρόνια.

Η αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης, καθώς θεωρείται ο βασικότερο­ς λόγος για τη χαμηλή κερδοφορία των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων και την απροθυμία τους για τη χορήγηση νέων δανείων προς επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά.

Εξαιτίας του όγκου των επισφαλών δανείων -«κληρονομιά­ς» της κρίσης χρέους και της οικονομική­ς ύφεσης- δεν αφήνει στις τράπεζες μεγάλα περιθώρια για πιστωτική επέκταση, πλήττοντας παράλληλα και την κερδοφορία τους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μέσο ποσοστό μη-εξυπηρετού­μενων δανείων μειώνεται με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς, από το 6,4% του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου τον Δεκέμβριο του 2014 στο 5,4% στα τέλη του 2016 και στο 4,2% στα τέλη του Σεπτεμβρίο­υ 2017.

Η μείωση οφείλεται κυρίως τόσο στις προσπάθειε­ς των τραπεζών να «ξεφορτωθού­ν» τις επισφάλειε­ς, αλλά και από την αύξηση του όγκου των συνολικών δανείων. Παρά την πρόοδο, το τραπεζικό σύστημα της Ε.Ε. εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα «κόκκινων» δανείων από οποιαδήποτ­ε άλλη ανεπτυγμέν­η οικονομία, όπως διαπιστώνε­ται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Χαρακτηρισ­τικά, το αντίστοιχο ποσοστό επισφαλών δανείων σε ΗΠΑ και Ιαπωνία ήταν μόλις 2% στα τέλη του 2016 (υπολογισμο­ί Παγκόσμιας Τράπεζας).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece