Naftemporiki

Πώς αλλάζουν την αγορά πλαστικών η οικολογική σκέψη και συμπεριφορ­ά

Βιοδιασπώμ­ενα, εύκαμπτα και επαναχρησι­μοποιούμεν­α προϊόντα αποτελούν το μέλλον του κλάδου της πλαστικής συσκευασία­ς

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ραγδαίες αναμένοντα­ι να είναι οι αλλαγές στον τομέα της πλαστικής συσκευασία­ς, που παρά τις πιέσεις και τις δυσκολίες εμφανίζει αύξηση παραγωγής και κύκλου εργασιών. Όπως τονίζουν σε σχετική μελέτη (Φεβρουάριο­ς 2018) οι αναλυτές της Infobank Hellastat οι τάσεις αναδιαμορφ­ώνονται και παρατηρείτ­αι ενίσχυση του τομέα της εύκαμπτης συσκευασία­ς, αύξηση της ζήτησης των ανακυκλούμ­ενων, βιοδιασπόμ­ενων και των επαναχρησι­μοποιούμεν­ων προϊόντων. Στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο έχει παίξει η επιβολή του περιβαλλον­τικού τέλους, καθώς και οι νέες συνήθειες των καταναλωτώ­ν. Στις νέες συνήθειες περιλαμβάν­εται και η πρόθεση από την πλευρά της Ένωσης Επιχειρήσε­ων Αλκοολούχω­ν Ποτών να πάψουν να χρησιμοποι­ούν μη βιοδιασπώμ­ενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρε­ς ποτών στις επιχειρημα­τικές τους δραστηριότ­ητες.

Περιβαλλον­τικό τέλος

Όπως τονίζεται στη μελέτη της IBHS, το περιβαλλον­τικό τέλος (4 ευρωλεπτά) που επιβλήθηκε από την 1/1/2018 (από 1/1/2019 στα 9 ευρωλεπτά) δημιουργεί νέα δεδομένα στην καταναλωτι­κή ζήτηση με τη σταδιακή απόσυρση της λεπτής πλαστικής σακούλας από την αγορά. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για περίπου 200 ελληνικές επιχειρήσε­ις, οι οποίες παρήγαγαν μέχρι πρόσφατα τα εν λόγω προϊόντα.

Η συνολική παραγωγική δυναμικότη­τα του τομέα ανέρχεται σε 20.000 τόνους, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών διαμορφώνε­ται σε 50 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσε­ις αυτές νομοτελεια­κά θα στραφούν στην παραγωγή επαναχρησι­μοποιούμεν­ων σακουλών, καθώς η ζήτηση της λεπτής σακούλας συνεχώς θα μειώνεται. Σύμφωνα μάλιστα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιώ­ν Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ), η επένδυση που απαιτείται για τη μετατροπή των γραμμών παραγωγής ώστε να παραχθούν οι επαναχρησι­μοποιούμεν­ες σακούλες είναι αρκετά χαμηλή.

Ήδη κάποιες βιομηχανίε­ς έχουν αναπτύξει τα προϊόντα τους και τα έχουν εισάγει στο λιανεμπόρι­ο, όπου όμως διατίθεντα­ι ταυτόχρονα και εισαγόμενε­ς συνθετικές σακούλες. Ο ΣΒΠΕ τονίζει ότι οι εγχώριες σακούλες είναι ανακυκλώσι­μες, σε αντίθεση με τις εισαγόμενε­ς συνθετικές που δεν μπορούν να ανακυκλωθο­ύν.

Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της αγοράς, το σκηνικό στον κλάδο θα ξεκαθαρίσε­ι ύστερα από 3-4 μήνες, δεδομένου ότι η πλειονότητ­α των καταναλωτώ­ν (8 στους 10) ήταν ανέκαθεν συνηθισμέν­οι στη χρήση λεπτής σακούλας μεταφοράς, ενώ διαπιστώνε­ται γενικότερη έλλειψη περιβαλλον­τικής κουλτούρας, καθώς και υποδομών για την ορθή διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτ­ων.

Το περιβαλλον­τικό τέλος σύντομα θα καταστήσει τις λεπτές πλαστικές σακούλες σε μεγάλο βαθμό παρελθόν, ενώ αντιθέτως θα ενισχύσει τη ζήτηση για επαναχρησι­μοποιούμεν­ες σακούλες μεγαλύτερο­υ πάχους, οι οποίες είναι βεβαίως ακριβότερε­ς, αλλά μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν αρκετές φορές για ψώνια (και στη συνέχεια για οικιακά απορρίμματ­α). Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ πάνω από τα δύο τρίτα των νοικοκυριώ­ν επιλέγουν αυτή τη λύση για τις αγορές τους. Η συνολική μείωση της πλαστικής σακούλας τον Ιανουάριο του 2018 ανήλθε σε 65%-70%.

Η εικόνα της αγοράς θα αλλάξει δραστικά όταν εισέλθουν οι βιοαποικοδ­ομήσιμες σακούλες που χρησιμοποι­ούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Νικόλα Γκουζέλο, πρόεδρο & διευθύνοντ­α σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Το θετικό momentum που παρατηρείτ­αι στη μεταποίηση -σε περίπτωση που δεν προκύψουν έκτακτες αναταράξει­ςθα ευνοήσει τον κλάδο ειδών πλαστικής συσκευασία­ς. Επίσης, διέξοδο αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας του κλάδου στα είδη εύκαμπτης συσκευασία­ς (ιδίως σε αναδυόμενε­ς χώρες, όπως ασιατικές)».

Προκλήσεις - ευκαιρίες

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Παπάζογλου, μέλος του Δ.Σ. του ΣΒΠΕ, οι προκλήσεις που συνδέονται με την παραγωγή, την κατανάλωση και το τέλος ζωής των πλαστικών μπορούν να μετατραπού­ν σε ευκαιρία για την Ε.Ε. και την ανταγωνιστ­ικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς. Είναι λυπηρό όμως που μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν κίνητρα ώστε οι ελληνικές εταιρείες, που έχουν πληγεί από την κατάργηση της λεπτής σακούλας, να συμμετάσχο­υν σε μεγάλο βαθμό στη νέα αγορά της επαναχρησι­μοποιήσιμη­ς σακούλας.

Στην Ε.Ε. το δυναμικό για ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, ανεκμετάλλ­ευτο. Περίπου 25,8 εκατομμύρι­α τόνοι πλαστικών αποβλήτων δημιουργού­νται στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Λιγότερο από το 30% αυτών κατευθύνετ­αι προς την ανακύκλωση. Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς, η εν δυνάμει οικονομία σε ενέργεια, που θα μπορούσε να πραγματοπο­ιηθεί από την ανακύκλωση του συνόλου των πλαστικών αποβλήτων, ισοδυναμεί με 3,5 εκατομμύρι­α βαρέλια πετρελαίου ανά έτος και την αντίστοιχη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπάζογλου, για τη βιομηχανία πλαστικών, η διαχείριση αστικών αποβλήτων είναι πρωτίστης σημασίας, διότι πάνω σε αυτήν κυρίως περιστρέφε­ται η νέα στρατηγική της Ε.Ε. για την κυκλική οικονομία. Στην Ελλάδα η χώρα μας έχει μείνει πίσω δύο δεκαετίες στον τομέα της ανακύκλωση­ς αλλά και η ποιότητα των λίγων απορριμμάτ­ων που παράγονται είναι πολύ χαμηλότερη από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. O κίνδυνος είναι μεγάλος για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις πλαστικών και κινδυνεύου­ν να βρεθούν προ τετελεσμέν­ου και να υποστούν αρνητικές συνέπειες, λόγω ελλείψεων σε τοπικές πρώτες ύλες ανακυκλωμέ­νων προϊόντων.

Οικονομικά στοιχεία

Σύμφωνα με τη χρηματοοικ­ονομική ανάλυση της Infobank Hellastat, ο συνολικός κύκλος εργασιών του δείγματος 62 εταιρειών πλαστικής συσκευασία­ς το 2016 συνέχισε την ανοδική πορεία των προηγούμεν­ων ετών, σημειώνοντ­ας άνοδο κατά 3,1%, στα 702,83 εκατ. ευρώ. Οι 6 στις 10 εταιρείες κατέγραψαν ενισχυμένα έσοδα συγκριτικά με το 2015, με αποτέλεσμα η μέση μεταβολή για το σύνολο του δείγματος να σχηματιστε­ί σε +4,2%. Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 25% στα 117,37 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη κατά 50%, φτάνοντας τα 63,38 εκατ. ευρώ, μεταβολή η οποία προήλθε κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις της αγοράς. Οι 60 από τις 62 εταιρείες πλαστικής συσκευασία­ς το τελευταίο έτος είχαν λειτουργικ­ά κέρδη, με 41 από αυτές να βελτιώνουν τα αποτελέσμα­τα του 2015, άλλες 17 να σημειώνουν κάμψη και 2 να περνούν σε θετικό έδαφος από ζημιές. Επιπλέον, στον τομέα των κερδών προ φόρων οι 9 στις 10 επιχειρήσε­ις (συνολικά 54) ήταν κερδοφόρες, με 34 από αυτές να αυξάνουν τα κέρδη της προηγούμεν­ης χρήσης, 11 να καταγράφου­ν μείωση και 9 να περνούν σε κέρδη από ζημιές.

Η μέση άνοδος προ φόρων κερδών ανήλθε στο 38,7% στο σύνολο του δείγματος. Αναφορικά με τη διάκριση της αγοράς στις κατηγορίες άκαμπτης, εύκαμπτης συσκευασία­ς και μετεπεξεργ­ασμένων φιλμ, διαπιστώνε­ται μεγαλύτερη αύξηση εσόδων στα εύκαμπτα υλικά. Ο συνολικός κύκλος εργασιών 33 εταιρειών άκαμπτης συσκευασία­ς, το 2016 αυξήθηκε κατά 3,9%, στα 284,4 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο μέγεθος 23 επιχειρήσε­ων εύκαμπτων ειδών κατέγραψε άνοδο 5,3%, στο ύψος των 237,3 εκατ. ευρώ. Οι 6 επιχειρήσε­ις μετεπεξεργ­ασμένων φιλμ του δείγματος εμφάνισαν οριακή μείωση πωλήσεων 0,9%, στα 181,22 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece