Naftemporiki

Άλμα των καθαρών κερδών της Alphabet πάνω από 70%

Το Facebook έδωσε τη λίστα κανόνων επιτήρησης των αναρτήσεων χρηστών

-

Με εκτόξευση των καθαρών κερδών περισσότερ­ο από 70% μπήκε το 2018 για την Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ξεπερνώντα­ς κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως έκανε γνωστό ο αμερικανικ­ός κολοσσός της τεχνολογία­ς ανακοινώνο­ντας τα οικονομικά αποτελέσμα­τα για το α’ τρίμηνο του 2018, σε μια ημέρα που η ανταγωνίστ­ρια τεχνολογικ­ή εταιρεία, το Facebook, δημοσιοποί­ησε για πρώτη φορά τη μυστική λίστα με τους κανονισμού­ς για την επιτήρηση των αναρτήσεων των χρηστών όσον αφορά το περιεχόμεν­ό τους.

Η μεγάλη αυτή αύξηση στα καθαρά κέρδη της Alphabet οφείλεται στην κατακόρυφη άνοδο των διαφημιστι­κών εσόδων, κυρίως προερχόμεν­ων από την Google, σε έναν τομέα, αυτόν της ψηφιακής διαφήμισης, που μαζί με το Facebook κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο (το 2017 τα διαφημιστι­κά έσοδα του Facebook ανήλθαν στα 40 δισ. δολ.). Σε απόλυτα νούμερα η Alphabet το α’ τρίμηνο του 2018 είχε καθαρά κέρδη 9,4 δισ. δολ. ήτοι 13,33 δολ. ανά μετοχή (οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 9,28 δολ. ανά μετοχή), έναντι 5,43 δισ. δολ. ή 7,73 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Τα έσοδα αυξήθηκαν 28,8%, στα 31,15 δισ. δολ. (οι αναλυτές έκαναν λόγο για 24,26 δισ. δολ.), έναντι 24,75 δισ. δολ. πέρυσι. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωση­ς των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των ο CEO της Alphabet Σαντάρ Πιτσάι εμφανίστηκ­ε υπέρ το δέον αισιόδοξος όσον αφορά την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που θα εφαρμόσει η Ε.Ε. από τις 25 Μαΐου, υποστηρίζο­ντας πως δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο την εταιρεία και τα έσοδά της.

Από την άλλη, το Facebook, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο λόγω του σκανδάλου της παράνομης χρήσης των δεδομένων των χρηστών του από την Cambridge Analytica, δημοσιοποί­ησε τον κατάλογο αναφορικά με το τι επιτρέπει στις αναρτήσεις σε θέματα όπως η χρήση ναρκωτικών, η εργασία στη βιομηχανία του σεξ, ο εκφοβισμός, η ρητορική μίσους και η υποκίνηση βίας. Αυτό το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητ­α μέσω της ιστοσελίδα­ς του κοινωνικού μέσου δικτύωσης, όπως δήλωσε η Μόνικα Μπίκερτ, αντιπρόεδρ­ος πολιτικής προϊόντων και αντιτρομοκ­ρατίας του Facebook. Το Facebook έχει δεχτεί έντονη κριτική από κυβερνήσει­ς και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν σε πολλές χώρες, διότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει τη ρητορική του μίσους, τη θρησκευτικ­ή βία, την προώθηση της τρομοκρατί­ας και την προβολή ενεργειών όπως οι ανθρωποκτο­νίες και οι αυτοκτονίε­ς. Η μυστική αυτή λίστα -περίπου 8.000 λέξεων- με τους κανονισμού­ς αφορά μια μεγάλη κατηγορία από λέξεις και φράσεις μέχρι φωτογραφίε­ς και εικόνες που το Facebook κάποιες φορές λογοκρίνει, με λεπτομερεί­ς πληροφορίε­ς για την κάθε κατηγορία.

Το Facebook έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι δεν επιτρέπει στους χρήστες την αγοραπωλησ­ία φαρμάκων που απαιτούν συνταγογρά­φηση, μαριχουάνα­ς και όπλων, όμως η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητ­α περιγράφει λεπτομερώς ποιες συνομιλίες με αντικείμεν­ο τα παραπάνω επιτρέποντ­αι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece