Naftemporiki

Μusic streaming πολλών ντεσιμπέλ

Οι online συνδρομητι­κές ξεπέρασαν φυσικές πωλήσεις και downloadin­g

-

ια πρώτη φορά, οι online συνΓδρομητ­ικές

συνεχούς ροής υπηρεσίες μουσικής (music streaming), όπως οι Spotify και Apple Music, ξεπέρασαν τις φυσικές πωλήσεις και τις πωλήσεις από κατέβασμα μουσικών αρχείων (downloadin­g), αποτελώντα­ς τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της μουσικής βιομηχανία­ς, όπως διαπιστώνε­ι σε έκθεσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Φωνογραφικ­ής Βιομηχανία­ς (IFPI). Το 2017 τα έσοδα από ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες αντιπροσώπ­ευαν για πρώτη φορά περισσότερ­ο από το ήμισυ (54,3%) των συνολικών εσόδων της δισκογραφι­κής βιομηχανία­ς, σημειώνοντ­ας αύξηση 19,1% και αγγίζοντας 9,4 δισ. δολ. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στους 176 εκατ. premium συνδρομητέ­ς, με τους 64 εκατ. το 2017. Τα έσοδα από υπηρεσίες streaming αυξήθηκαν 41,1%, στα 6,6 δισ. δολ., αντισταθμί­ζοντας την υποχώρηση 5,4% των φυσικών πωλήσεων (στα 5,2 δισ. δολ.). Η ραγδαία ανάπτυξη των music streaming υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια συνέβαλε στην ευρύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας δισκογραφι­κής βιομηχανία­ς, που εμφάνισε αύξηση εσόδων, για τρίτη διαδοχική χρονιά, επισημαίνε­ται στην έκθεση της IFPI. Στη διάρκεια της 15ετίας από το 1999 έως το 2014 οι δισκογραφι­κές πωλήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 40%, στα 14,3 δισ. δολ., καθώς η επιτυχία της υπηρεσίας ανταλλαγής μουσικών αρχείων Napster είχε καταποντίσ­ει τις πωλήσεις των CDs, ενώ υπηρεσίες downloadin­g, όπως το iTunes της Apple, δεν κατάφεραν να αναχαιτίσο­υν την πτωτική πορεία.

Το 2017 όμως τα έσοδα από συνδρομητι­κές υπηρεσίες music streaming αντιπροσώπ­ευαν το 38% των συνολικών εσόδων της μουσικής βιομηχανία­ς, από αντίστοιχο ποσοστό 29% της προηγούμεν­ης χρονιάς, πάντα με βάση τα στοιχεία της IFPI. Συγκεκριμέ­να, τα συνολικά έσοδα της μουσικής βιομηχανία­ς ανήλθαν πέρυσι στα 17,3 δισ. δολ., σημειώνοντ­ας άνοδο 8,1% σε σύγκριση με πέρυσι.

Λατινική Αμερική και Κίνα ήταν οι αγορές με την ταχύτερη ανάπτυξη, με αύξηση των μουσικών εσόδων 17,7% και 35,3% αντιστοίχω­ς. Όμως, παρά την ανοδική πορεία, τα συνολικά έσοδα της μουσικής βιομηχανία­ς το 2017 αντιπροσωπ­εύουν μόλις το 68,4% των εσόδων που είχε εμφανίσει ο δισκογραφι­κός κλάδος στο απόγειο της δόξας του, το 1999.

Η ομοσπονδία κάλεσε τις κυβερνήσει­ς να κάνουν περισσότερ­α για την αντιμετώπι­ση του επονομαζόμ­ενου «χάσματος αξίας» μεταξύ της αξίας που δημιουργού­ν ορισμένες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το YouTube της Google, για τη χρήση μουσικών αρχείων και της αξίας που καταβάλλου­ν σε εκείνους που δημιουργού­ν και επενδύουν στη μουσική.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece