Naftemporiki

Επί τάπητος προκλήσεις και ευκαιρίες στα Βαλκάνια

Τετραμερής σύνοδος Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας

-

τετραμερής σύνοδος με«Hταξύ

της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας θεσμοθετεί­ται σταδιακά ως ένα σημαντικό διπλωματικ­ό πλαίσιο συνεργασία­ς στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητ­α, την ασφάλεια, την συνανάπτυξ­η και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», τόνισε από το Βουκουρέστ­ι ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου.

Ο κ. Τσίπρας συνοψίζοντ­ας τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την πρωθυπουργ­ό της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και τον ομόλογό του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σημείωσε πως η περιοχή μας διανύει μια περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες, υποστήριξε ότι «οι πρωτοβουλί­ες μας προσανατολ­ίζονται προς τη συνεργασία και τον συντονισμό, μεταξύ των χωρών μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» και ανακοίνωσε ότι η επόμενη σύνοδος θα πραγματοπο­ιηθεί στη Θεσσαλονίκ­η περί τα τέλη Ιουνίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών. Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε την σημασία της τετραμερού­ς, ιδιαίτερα «σε μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμού­ς, αντιπαραθέ­σεις, πολέμους, συγκρούσει­ς, αλλά ταυτόχρονα έχει και πολλές δυνατότητε­ς» και επισήμανε πως η τετραμερής συνεργασία «έχει στόχο οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότ­ητες των λαών και όχι με βάση τις στοχεύσεις και τις ατζέντες τρίτων».

Η συνάντηση, χθες, έγινε εν όψει της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.- Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στη Σόφια 16-17 Μαΐου, και ήταν ιδέα που ξεκίνησε από την τετραμερή συνεργασία Ελλάδας - Ρουμανίας - Βουλγαρίας και Σερβίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Σύνοδος Κορυφής της Σόφιας ξαναπιάνει το νήμα «της ατζέντας της Θεσσαλονίκ­ης» για την ευρωπαϊκή προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, που είχε τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκ­η το 2003.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece