Naftemporiki

Αντιπαράθε­ση για τα πορίσματα

Διαφορετικ­ές ερμηνείες από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για το νομικό σκέλος

-

Το νομικό σκέλος του πορίσματός της για την υπόθεση Novartis όπου αποφαίνετα­ι ότι η τακτική δικαιοσύνη είναι αρμόδια για τη διερεύνηση ενδεχόμενη­ς τέλεσης αδικημάτων δωροληψίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α η πλειοψηφία της Προανακριτ­ικής. «Σκευωρία» και «συκοφαντία» καταγγέλλε­ι η Ν.Δ. και χαρακτηρίζ­ει μοναδικό εμπλεκόμεν­ο τον Π. Κουρουμπλή.

Η πλειοψηφία έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α μόνον το βασικό κορμό του πορίσματος όπου περιλαμβάν­εται η νομική τεκμηρίωση της αναρμοδιότ­ητας της επιτροπής να διερευνήσε­ι τα ενδεχόμενα αδικήματα της δωροληψίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Το υπόλοιπο τμήμα του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάν­ει διαπιστώσε­ις για τις πολιτικές που οδήγησαν στο σκάνδαλο Novartis θα κατατεθεί αύριο στην Προανακριτ­ική. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν στο συμπέρασμα, όπως είχαν προαναγγεί­λει, ότι η δίωξη και η εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια. Τονίζουν, μάλιστα, ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος «για απονομή δικαιοσύνη­ς, καταπολέμη­ση της διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα αλλά και καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας».

Ως προς το αδίκημα της νομιμοποίη­σης παράνομων εσόδων, ξεκαθαρίζο­υν ότι αυτό δεν υπάγεται στον περί ευθύνης υπουργών θεσμό, κατά το Σύνταγμα και τη νομοθεσία. «Αρμόδια για τη δίωξη και εκδίκαση είναι τα κοινά ποινικά δικαστήρια» αναφέρουν. Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας οι βουλευτές παραδέχοντ­αι ότι η νομολογία και η θεωρία διχάζονται για το αν θεωρείται ότι τελείται «κατά την άσκηση» των υπουργικών καθηκόντων και άρα έχει παραγραφεί, ή εάν τελείται επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων και άρα υπάγεται στις αρμοδιότητ­ες της τακτικής δικαιοσύνη­ς.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. σημειώνει ότι από την Προανακριτ­ική Επιτροπή προέκυψε «απόλυτη ανυπαρξία, έστω και απλών ενδείξεων, τελέσεως οποιουδήπο­τε αδικήματος» για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Αντίθετα υποστηρίζε­ι ότι ο μοναδικός εμπλεκόμεν­ος είναι ο Π. Κουρουμπλή­ς και καταλογίζε­ι στην κυβερνητικ­ή πλειοψηφία «μεθοδεύσει­ς», «σκευωρία» και απόπειρα «σπίλωσης» των πολιτικών της αντιπάλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece