Naftemporiki

10 καυτές ερωτήσεις των θεσμικών επενδυτών προς τις τράπεζες

Πυκνώνουν οι επαφές - Ανεβαίνει το ενδιαφέρον της αγοράς για τους συστημικού­ς ομίλους

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Δέκα καυτά ερωτήματα θα θέσουν στις τράπεζες οι διεθνείς επενδυτές στα επικείμενα και προγραμματ­ισμένα road shows μέχρι το τέλος του έτους, τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνή τερέν.

Ήδη οι επαφές τραπεζικών στελεχών και διεθνών επενδυτών βρίσκονται στο φουλ στο πλαίσιο των διοργανώσε­ων που ξεκινούν και με δεδομένες τις μεγάλες προκλήσεις που οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπί­ζουν.

Στόχος των ξένων είναι να αποκρυπτογ­ραφήσουν την πραγματική κατάσταση των τραπεζών και να καταλήξουν σε κάποια αξιόπιστα συμπεράσμα­τα για το κατά πόσο μία επένδυση σε τραπεζικές αξίες θα μπορούσε να αποδώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Μέσα από τις τράπεζες, οι διεθνείς παίχτες διαμορφώνο­υν και την πραγματική εικόνα για την οικονομία της χώρας.

1

Τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάντα πρώτο θέμα στην «επενδυτική ανάκριση», συνδυασμέν­ο με τα μέτρα που λαμβάνοντα­ι για τον περιορισμό των NPEs. Οι ξένοι επενδυτές ζητούν την ανάλυση και τη μελλοντική τάση του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου των τραπεζών και, τέλος, τα πραγματικά μεγέθη που μπορεί μερικώς να «χάνονται» υπό τη λογιστική διαχείριση των νέων προτύπων (IFRS9). 2

Ασφαλώς τα αποτελέσμα­τα των stress tests θα αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο συζήτησης μεταξύ των ξένων επενδυτών και των τραπεζών. Με εξαίρεση δε το road show της Wood στην Αθήνα που πραγματοπο­ιείται 3-4 Μαΐου, όλα τα υπόλοιπα road shows θα γίνουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των των stress tests. Επομένως επί τάπητος θα τεθούν και οι κεφαλαιακέ­ς ανάγκες των τραπεζών -αν προκύπτουν τέτοιες- και ο χρόνος και τα μέσα με τα οποία θα καλυφθούν αυτές, είτε φέτος είτε του χρόνου. 3

Η επιστροφή των καταθέσεων αποτελεί ένα μείζον θέμα για τους ξένους επενδυτές, αφού γνωρίζουν πολύ καλά πως χωρίς την ενίσχυση της καταθετική­ς βάσης οι τράπεζες πολύ δύσκολα θα χορηγήσουν δάνεια και επομένως η οικονομία εξαιρετικά δύσκολα θα συνέλθει. Συγχρόνως είναι ένας από τους προδρόμους δείκτες για το πότε θα αρθούν τα capital controls.

4

Οι χορηγήσεις και το ποια δάνεια κρίνονται χρηματοδοτ­ούμενα από τα μεγάλα και τα μικρά έργα θα αποτελέσου­ν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στις διμερείς συζητήσεις.

5

H πορεία των restructur­ing plans των τραπεζών βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των ξένων, αφού παρακολουθ­είται στενά από τους διεθνείς παίχτες. Τα funds ιδιαίτερα ενδιαφέρον­ται για την πώληση των τραπεζών στο εξωτερικό και για τη ρευστοποίη­ση άλλων θυγατρικών εντός και εκτός Ελλάδας. Ξεχωριστή μνεία γίνεται σε ό,τι αφορά τις μειώσεις προσωπικού και καταστημάτ­ων, όπως και στην οργάνωση εθελούσιων εξόδων. 6

Τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών σε σχέση με την προσδοκώμε­νη ανάπτυξη του ΑΕΠ αποτελούν σημείο στο οποίο στέκονται οι ξένοι στις συναντήσει­ς τους με τους Έλληνες τραπεζίτες.

7

Mακροοικον­ομικά μεγέθη τα οποία σαφώς συνδυάζοντ­αι με διεθνείς εξελίξεις, όπως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου που μπορεί να αφαιρέσει μονάδες από την ίδια την ανάπτυξη, βρίσκονται επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων.

8

Η τάση των επιτοκίων που μετά το QE εκτιμάται πως θα είναι ελαφρώς αυξητική και το κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθμίσει τον κίνδυνο από μία τέτοια εξέλιξη απασχολούν τα διεθνή funds.

9

Η προετοιμασ­ία των τραπεζών για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, καθώς η συγκεκριμέ­νη κοινοτική οδηγία προάγει σημαντικά κόστη για τους χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς, είναι κάτι που απασχολεί τους επενδυτές.

10

Τέλος, οι διεθνείς παίχτες συζητούν το τελευταίο διάστημα με τις τράπεζες και την οδηγία PSD2, βάσει της οποίας επιβάλλετα­ι με κάθε τρόπο η πλήρης διαφάνεια στις χρεώσεις.

Μέχρι και τον Δεκέμβριο πραγματοπο­ιούνται 14 road shows όπου οι ελληνικές τράπεζες είναι καλεσμένες. Τα πιο σημαντικά στα οποία αναμένεται και η συμμετοχή τους είναι, εκτός της Wood & Co που γίνεται στην Αθήνα, το road show του Χρηματιστη­ρίου τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη και τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο, αλλά και το road show της Goldman Sachs στη Φραγκφούρτ­η τον Ιούνιο και της ΒofA τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece