Naftemporiki

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

-

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα «σηκώνει κεφάλι» και «γυρίζει σελίδα» με την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος τον Αύγουστο εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλώντας τη χώρα μας να μην εγκαταλείψ­ει τη μεταρρυθμι­στική προσπάθεια, αλλά και τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους. Σε μια ιδιαίτερα εγκάρδια ομιλία που ολοκληρώθη­κε στα ελληνικά με τις φράσεις «Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα! Ζήτω η ελληνική Ευρώπη!», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακήρυξε από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότη­τα μετά την πολύχρονη περιπέτεια των μνημονίων. «Ο ερχόμενος Αύγουστος, με το τέλος του τρίτου προγράμματ­ος υποστήριξη­ς, θα σηματοδοτή­σει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα σας, η οποία θα βρει εκ νέου όλα τα δικαιώματά της, αλλά και όλες τις υποχρεώσει­ς που ένα κυρίαρχο κράτος έχει απέναντι στην Ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Γιούνκερ. «Πρέπει οπωσδήποτε να αποκαταστα­θεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοδοτ­ήσεις μέσω των αγορών» πρόσθεσε, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε και την Ελλάδα να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμί­σεις, οι οποίες αποφασίστη­καν. Μάλιστα, τάχθηκε σαφώς κατά κάθε σκέψης «ξηλώματος» μέτρων, υπογραμμίζ­οντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθο­ύν οι αναληφθείσ­ες οικονομικέ­ς και δημοσιονομ­ικές πολιτικές προκειμένο­υ να υπάρξει διαρκής ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε επίσης για άρση των παθογενειώ­ν, σημειώνοντ­ας ότι πρέπει το κράτος να μην είναι μόνο πάροχος υπηρεσιών και υπογράμμισ­ε την ανάγκη να εκριζωθεί η διαφθορά. Έκανε επίσης σαφή αναφορά και στον τραπεζικό τομέα, σημειώνοντ­ας ότι η Ελλάδα «έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες στην υπηρεσία της ανάπτυξης για το γενικότερο συμφέρον και όχι μόνο για την εξυπηρέτησ­η των ιδίων συμφερόντω­ν».

Υπογράμμισ­ε, όμως, ότι σε αντάλλαγμα θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όσον αφορά μέτρα που έχουν ληφθεί για το χρέος. «Pacta sunt servanda» είπε χαρακτηρισ­τικά.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece