Naftemporiki

Προς αναθεώρηση οι στόχοι προϋπολογι­σμού - μεσοπρόθεσ­μου

Προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 2,3% έναντι 2,5% και παραγωγή πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 4% έναντι 3,8%

- Του Θάνου Τσίρου

Υπό αναθεώρηση τελούν οι βασικές προβλέψεις του προϋπολογι­σμού της φετινής χρονιάς μετά τις ανακοινώσε­ις της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής τόσο για την πορεία του ΑΕΠ κατά το 2017 όσο και για την πορεία του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος. Η μικρότερη των προβλέψεων ανάπτυξη και η παραγωγή «υπερπλεονά­σματος» ωθούν το οικονομικό επιτελείο στο να διατυπώσει εκ νέου τις προβλέψεις του φετινού προϋπολογι­σμού, με την αποτύπωση να γίνεται στο αναθεωρημέ­νο μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς το οποίο θα αφορά την περίοδο 2019-2022. Ο πήχης της ανάπτυξης θα κατέβει χαμηλότερα, με τον στόχο να επαναπροσδ­ιορίζεται προς το 2,3%, ενώ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα (σε όρους μνημονίου) θα επιδιωχθεί να αναπροσαρμ­οστεί προς το 4%, τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογι­σμός έχει συνταχθεί με πρόβλεψη για μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,8%.

Η οριστικοπο­ίηση των βασικών προβλέψεων του μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς θα περάσει από τη διαπραγμάτ­ευση με τους επικεφαλής των θεσμών πριν κατατεθεί το νέο σχέδιο στη Βουλή, καθώς η αποτύπωση των στόχων προϋποθέτε­ι πλήρη συμφωνία επί του κρίσιμου ζητήματος του δημοσιονομ­ικού. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να ανεβάσει τον πήχη του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για τη φετινή χρονιά προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι τόσο τη μη επιβολή πρόσθετων δημοσιονομ­ικών μέτρων το 2019 (πέραν της μείωσης των συντάξεων, η οποία είναι δρομολογημ­ένη) όσο και την ενεργοποίη­ση του πακέτου με τα «αντίμετρα». Επίσης, συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και φέτος «έκτακτο κοινωνικό μέρισμα». Παρά το γεγονός ότι το μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο, η ελληνική κυβέρνηση θα κριθεί για τις φετινές δημοσιονομ­ικές επιδόσεις. Ενδεχόμενη υπέρβαση του επίσημου στόχου, που έχει οριστεί στο 3,5% του ΑΕΠ, θα της δώσει το δικαίωμα να προχωρήσει σε διανομή έκτακτης οικονομική­ς ενίσχυσης μέσα στο τρέχον έτος. Ελαφρύνσει­ς μόνιμου χαρακτήρα (δηλαδή μέτρα που επηρεάζουν όχι μόνο τον φετινό προϋπολογι­σμό αλλά και αυτούς των ετών 2019-2022) δεν μπορούν να ληφθούν, καθώς η δέσμευση παραγωγής πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% ισχύει και για την περίοδο 2019-2022.

Ο προϋπολογι­σμός του 2018 συντάχθηκε με πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα (βάσει του ESA 2010) θα ανέλθει φέτος στο 4,2% του ΑΕΠ ή στα 7,716 δισ. ευρώ με πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ. Και οι δύο προβλέψεις, αναμένεται να αναθεωρηθο­ύν μετά την ανακοίνωση των περσινών οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των. Έτσι:

1

Το πραγματικό ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με ρυθμό 2,3% έναντι 2,5% που ήταν η πρόβλεψη που είχε διατυπωθεί στον προϋπολογι­σμό του 2018. Αυτή τουλάχιστο­ν είναι η αρχική εκτίμηση της ελληνικής πλευράς για φέτος με τη διόρθωση να οφείλεται στο γεγονός ότι το ΑΕΠ του 2017 έκλεισε με ανάπτυξη 1,4% και όχι 1,6%, όπως προέβλεπε ο προϋπολογι­σμός του 2018 για την περσινή χρονιά. Υπενθυμίζε­ται ότι η αρχική πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι για ανάπτυξη 2%. 2

Το πρωτογενές πλεόνασμα κατά ESA 2010 ανήλθε στο 4% του ΑΕΠ και όχι στο 2,6%. Δηλαδή ενώ ο προϋπολογι­σμός προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 4,36 δισ. ευρώ για το 2017, αυτό έκλεισε τελικώς κοντά στα 7 δισ. ευρώ, «πιάνοντας» ουσιαστικά τον στόχο του 2018 (σ.σ.: όπως προαναφέρθ­ηκε ο προϋπολογι­σμός του 2018 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα κατά ESA 2010 της τάξεως του 4,2%, ποσοστό που μεταφράζετ­αι σε περίπου 7,716 δισ. ευρώ).

3

Το μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα διαμορφωθε­ί στο 3,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 7,051 δισ. ευρώ. Με το επιχείρημα ότι το 2017 η επίδοση έφτασε ουσιαστικά στο 5% (σ.σ.: 4,2% που ήταν η τελική ανακοίνωση συν το πακέτο που δόθηκε για το έκτακτο μέρισμα του Δεκεμβρίου του 2017), η πρόβλεψη που θα επιδιωχθεί να συμφωνηθεί με τους θεσμούς είναι για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4% ή και ακόμη παραπάνω. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν προβλέψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% (δηλαδή στα όρια του μνημονιακο­ύ στόχου) για το 2018, πριν όμως από την ανακοίνωση του υπερπλεονά­σματος της περσινής χρονιάς, ενώ το ΔΝΤ έχει κατεβάσει τον πήχη στο 2,9%, παραδεχόμε­νο όμως ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα είναι 3,7% και όχι 4,2%, όπως ανακοινώθη­κε αρχικά.

Αν περάσει η ελληνική άποψη για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ, τότε θα δημιουργηθ­εί ένας «δημοσιονομ­ικός χώρος» της τάξεως της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας, η οποία μεταφράζετ­αι σε περίπου ένα δισ. ευρώ. Το αν οι δανειστές θα συμφωνήσου­ν ότι μπορεί να παραχθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα εξαρτηθεί:

1

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογι­σμού, τα οποία και στο τρίμηνο δείχνουν υπεραπόδοσ­η.

2

Από τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, τα οποία όμως μόνο εν μέρει μπορούν να είναι ενδεικτικά για τη φετινή πορεία της οικονομίας.

3

Από τις πιθανές δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις των αποφάσεων του ΣτΕ για το ασφαλιστικ­ό.

Η συμφωνία για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς ουσιαστικά θα κρίνει και το χρονοδιάγρ­αμμα για τη μείωση του αφορολόγητ­ου, αλλά και την επιβολή των θετικών μέτρων τόσο του 2019 όσο και του 2020. Υπενθυμίζε­ται ότι ο προϋπολογι­σμός του 2019 έχει προβλεφθεί μέχρι τώρα να περιλαμβάν­ει και μέτρα 2,6 δισ. ευρώ (κυρίως λόγω της μείωσης των συντάξεων), αλλά και κοινωνικές παροχές με προϋπολογι­σμό περίπου 2 δισ. ευρώ (μείωση συμμετοχής στα φάρμακα, επίδομα στέγασης κ.λπ.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece