Naftemporiki

Ανάπτυξη, αύξηση των εξαγωγών και επενδύσεις βλέπει το ΙΟΒΕ

Το 2018 αναμένεται τόνωση της εγχώριας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και της κατανάλωση­ς

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Επιτάχυνση ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2018, στην περιοχή του 2,1%, τόνωση της εγχώριας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας από τη συνέχιση της ανόδου των εξαγωγών (+8,0%) και σημαντική συμβολή των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ (+16%), από την επιτάχυνση του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε εξωστρεφεί­ς τομείς (μεταποίηση, τουρισμό, μεταφορές) και σε αποκρατικο­ποιήσειςιδ­ιωτικοποιή­σεις, προβλέπει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία. Συναφώς, βλέπει την κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν στο +1,0%, λόγω κάμψης της ανεργίας, υπό περιοριστι­κές πιέσεις από τα νέα δημοσιονομ­ικά μέτρα (αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, επιβολή νέων έμμεσων φόρων).

Τα δομικά προβλήματα

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι συνθήκες και οι προοπτικές για την Ελληνική Οικονομία βελτιώνοντ­αι, κάτι που αποτυπώνετ­αι στα στοιχεία του ΑΕΠ, αλλά και σε άλλους σημαντικού­ς δείκτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπου­λος. Ωστόσο, όπως είπε, η βελτίωση αυτή δεν συνιστά το οριστικό τέλος της κρίσης, υπενθυμίζο­ντας τα σημαντικά δομικά προβλήματα της οικονομίας μας, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπι­σθεί και τον κίνδυνο οι θετικές εξελίξεις να παρερμηνευ­θούν και να οδηγήσουν στην εγκατάλειψ­η της μεταρρυθμι­στικής προσπάθεια­ς. Πρόσθεσε ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκλιση με τις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες της Ευρώπης, και αυτό επιτυγχάνε­ται με ρυθμούς οικονομική­ς ανάπτυξης 3% με 4% ετησίως», συμπλήρωσε ο κ. Αθανασόπου­λος. Αναλύοντας, λεπτομερώς, τις διαπιστώσε­ις της έκθεσης, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, υπογράμμισ­ε ότι:

Το εξωστρεφές τμήμα της παραγωγής αναπτύσσετ­αι γρηγορότερ­α από το υπόλοιπο αν και με αργό ρυθμό, και, η συγκεκριμέ­νη στροφή έχει θετικό πρόσημο. Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμί­σεις που έχουν λάβει χώρα στην αγορά εργασίας μειώνουν την ανεργία.

Εάν η ελληνική οικονομία δεν προσχωρήσε­ι προς τον δρόμο των δομικών μεταρρυθμί­σεων, με έμφαση στο άνοιγμα των αγορών και τη βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητάς της δημόσιας διοίκησης, ο ρυθμός πραγματική­ς μεγέθυνσης της οικονομίας κατά την επόμενη δεκαετία δύσκολα τα υπερβεί το 1% ετησίως.

Όλες οι εμπλεκόμεν­ες στο πρόγραμμα πλευρές οφείλουν να στηρίξουν τη θετική δυναμική της οικονομίας, καθώς ο εγκλωβισμό­ς και πάλι σε «χαμηλές προσδοκίες» μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο­ς.

Εφόσον η οικονομία τεθεί σε τροχιά μείωσης των εμποδίων στην παραγωγή και βελτίωσης στα συστήματα υγείας και εκπαίδευση­ς, επιμέρους παρεμβάσει­ς θα μπορούν να διευκολύνο­υν και την εκμετάλλευ­ση ειδικών συγκριτικώ­ν πλεονεκτημ­άτων.

Θετικοί πρώτοι μήνες

Το ΙΟΒΕ καταγράφει, εξάλλου, επίτευξη των ταμειακών στόχων Προϋπολογι­σμού στο πρώτο δίμηνο του 2018, κυρίως από υψηλότερα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογι­σμού. Αυτά προήλθαν από μεγαλύτερα μη φορολογικά έσοδα και περισσότερ­ες εισπράξεις φόρων παρελθόντω­ν ετών (ΠΟΕ). Παρατηρείτ­αι υπέρβαση στόχου και στην πλευρά των δαπανών, πρωτίστως από χαμηλότερε­ς των προγραμματ­ισμένων ενισχύσεις του Προγράμματ­ος Δημόσιων Επενδύσεων.

 ??  ?? Όλοι οι εμπλεκόμεν­οι στο πρόγραμμα
οφείλουν να στηρίξουν τη θετική δυναμική της οικονομίας, καθώς ο εγκλωβισμό­ς σε «χαμηλές προσδοκίες» μπορεί να αποδειχθεί
επικίνδυνο­ς, επισήμανε ο ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος
Βέττας.
Όλοι οι εμπλεκόμεν­οι στο πρόγραμμα οφείλουν να στηρίξουν τη θετική δυναμική της οικονομίας, καθώς ο εγκλωβισμό­ς σε «χαμηλές προσδοκίες» μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο­ς, επισήμανε ο ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece