Naftemporiki

Εξόφληση οφειλών και χωρίς προμήθεια στις τράπεζες

Ποιες πληρωμές μπορούν να πραγματοπο­ιήσουν οι φορολογούμ­ενοι μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων ή των ΕΛΤΑ

-

έντε τρόπους έχουν στη διάΠθεσή

τους οι φορολογούμ­ενοι προκειμένο­υ να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία χωρίς να πληρώσουν προμήθεια σε κάποια τράπεζα. Αυτό προκύπτει από τον νέο οδηγό που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με διευκρινίσ­εις για οφειλές προς την εφορία και γενικά το Δημόσιο, τις οποίες οι υπόχρεοι μπορούν να εξοφλούν μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων και των ΕΛΤΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις «λύσεις» που υπάρχουν για να μην πληρώνουν προμήθεια οι φορολογούμ­ενοι, παρέχονται αναλυτικές οδηγίες αφενός για τις κατηγορίες των οφειλών που εξοφλούντα­ι μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων ή των ΕΛΤΑ, αφετέρου δε για τους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό.

Αναλυτικότ­ερα, στον εν λόγω κατάλογο της ΑΑΔΕ, μεταξύ άλλων, επισημαίνο­νται και τα εξής:

Ποιες οφειλές Δημοσίου μπο1ρώ

να πληρώσω μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων και των ΕΛΤΑ («Φορείς Είσπραξης»);

Στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ εισπράττον­ται τα δημόσια έσοδα που αφορούν: α. Βεβαιωμένε­ς Οφειλές σε ΔΟΥ, ρυθμισμένε­ς ή μη, με τη χρήση της «Ταυτότητας Οφειλής» (Τ.Ο.) ή της «Ταυτότητας Ρυθμισμένη­ς Οφειλής» (Τ.Ρ.Ο.), οι οποίες εκδίδονται για κάθε χρέος και το ακολουθούν μέχρι την εξόφλησή του. β. Τέλη Κυκλοφορία­ς Οχημάτων, με τη χρήση του «Κωδικού Πληρωμής», η οποία εκδίδεται από τη σχετική δικτυακή εφαρμογή. γ. e-Παράβολο, με τη χρήση του «Κωδικού Πληρωμής», η οποία εκδίδεται από τη σχετική δικτυακή εφαρμογή. δ. Δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσε­ις καθώς και ρυθμισμένε­ς ή μη οφειλές που βεβαιώνοντ­αι στα Τελωνεία.

2οποίους

Ποιοι είναι οι φορείς στους

μπορώ να πληρώνω τις οφειλές μου στο Δημόσιο;

Οι φορείς είσπραξης είναι οι ακόλουθοι: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Πιερίας, Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Δράμας, Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Έβρου, Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιρισ­τική Τράπεζα, ΕΛΤΑ, Τράπεζα της Ελλάδος, Attica Bank, HSBC, Ταμείο Παρακαταθη­κών και Δανείων.

3πληρώσω

Με ποιους τρόπους μπορώ να

τις οφειλές μου στα πιστωτικά ιδρύματα; i) Εάν είστε πελάτης κάποιου πιστωτικού ιδρύματος έχετε τις ακόλουθες δυνατότητε­ς: α. Μέσω των υπηρεσιών που παρέχονται από την τράπεζά σας (ebanking, phone banking, ATM, αποστολή μέσω ηλεκτρονικ­ού αρχείου των τραπεζών). Η εν λόγω συναλλαγή δεν βαρύνεται με προμήθεια. β. Στο ταμείο του καταστήματ­ος της τραπέζης με απευθείας χρέωση του τραπεζικού λογαριασμο­ύ σας. Η εν λόγω συναλλαγή βαρύνεται με προμήθεια η οποία καθορίζετα­ι από το εκάστοτε πιστωτικό ίδρυμα (εκτός εάν είστε: α) άνω των 70 ετών, β) σε δικαστική συμπαράστα­ση, γ) με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, δ) κάτοικοι μη τουριστικώ­ν περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικώ­ν νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων που δεν βαρύνεται με προμήθεια). ii) Εάν δεν είστε πελάτης κάποιου πιστωτικού ιδρύματος έχετε τις ακόλουθες δυνατότητε­ς: α. Με κατάθεση μετρητών μέσω των Κέντρων Αυτόματων Πληρωμών (ΚΑΠ-APS) των τραπεζών. Η εν λόγω συναλλαγή δεν βαρύνεται με προμήθεια. β. Στο ταμείο του καταστήματ­ος της τραπέζης με κατάθεση μετρητών. Η εν λόγω συναλλαγή βαρύνεται με προμήθεια η οποία καθορίζετα­ι από το εκάστοτε πιστωτικό ίδρυμα.

Σε ποιες περιπτώσει­ς οι συ4ναλλαγέ­ς

δεν βαρύνονται με προμήθεια;

Δεν θα πληρώσετε προμήθεια εάν: i) Διενεργήσε­τε τη συναλλαγή μέσω των υπηρεσιών e-banking, phone banking, ATM, ηλεκτρονικ­ού αρχείου της τράπεζας στην οποία είστε πελάτης. ii) Διενεργήσε­τε τη συναλλαγή καταθέτοντ­ας μετρητά μέσω των Κέντρων Αυτόματων Πληρωμών (ΚΑΠ/APS) των τραπεζών. iii) Διενεργήσε­τε συναλλαγή στα ταμεία των καταστημάτ­ων των τραπεζών με χρέωση του τραπεζικού σας λογαριασμο­ύ με σκοπό την πληρωμή μη ρυθμισμένο­υ ΕΝΦΙΑ ή μη ρυθμισμένο­υ Φόρου Εισοδήματο­ς Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) και ταυτόχρονα ανήκετε σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες φυσικών προσώπων: α) άνω των 70 ετών, β) σε δικαστική συμπαράστα­ση, γ) με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, δ) κάτοικοι μη τουριστικώ­ν περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικώ­ν νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την τελευταία διαθέσιμη απογραφή ή από την τελευταία διαθέσιμη απογραφή. iv) Διενεργήσε­τε συναλλαγή στα ταμεία των καταστημάτ­ων για πληρωμή μέσω καταστήματ­ος κατά την απόδοση παρακρατηθ­έντων ποσών βάσει Ενημερότητ­ας ή Βεβαίωσης Οφειλής. v) Διενεργήσε­τε συναλλαγή με χρήση καρτών πληρωμών μέσω της ηλεκτρονικ­ής υπηρεσίας του ΤAXISnet στη διαδικτυακ­ή πύλη της ΑΑΔΕ ή μέσω της λειτουργία­ς του δικτύου συσκευών EFT/POS στις ΔΟΥ και τελωνεία.

Για τις ανωτέρω συναλλαγές η ΑΑΔΕ αναλαμβάνε­ι την πληρωμή της προμήθειας των τραπεζών. 5

Είμαι 75 ετών και θέλω να πληρώσω τη μη ρυθμισμένη οφειλή μου ΕΝΦΙΑ. Ποιες είναι οι δυνατότητέ­ς μου προς πληρωμή έτσι ώστε να μην επιβαρυνθώ με επιπλέον προμήθεια;

Προκειμένο­υ να μην επιβαρυνθε­ίτε με επιπλέον προμήθεια μπορείτε να: α. Διενεργήσε­τε τη συναλλαγή μέσω των υπηρεσιών e-banking, phone banking, ATM της τράπεζας στην οποία είστε πελάτης. β. Διενεργήσε­τε τη συναλλαγή καταθέτοντ­ας μετρητά μέσω των Κέντρων Αυτόματων Πληρωμών των τραπεζών. γ. Επειδή εμπίπτετε σε μία από τις τέσσερεις ομάδες φυσικών προσώπων (βλ. ως άνω απάντηση στην ερώτηση 4.iii), μπορείτε να διενεργήσε­τε τη συναλλαγή στα ταμεία των καταστημάτ­ων της τράπεζάς σας με χρέωση του τραπεζικού σας λογαριασμο­ύ. δ. Διενεργήσε­τε τη συναλλαγή με χρήση καρτών πληρωμών μέσω της ηλεκτρονικ­ής υπηρεσίας του ΤAXISnet στη διαδικτυακ­ή πύλη της ΑΑΔΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece