Naftemporiki

Στο χρηματιστή­ριο ενέργειας με 20% η EBRD

Με 21% το Χ.Α., με 10% το ΧΑΚ και με 49% το ελληνικό Δημόσιο

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Το «παρών» στη μετοχική σύνθεση της Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας Α.Ε. (ΕΧΕ) θα δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD), σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», με το ποσοστό της τράπεζας να έχει «κλειδώσει» στο 20%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, στην ΕΧΕ θα συμμετέχει επίσης και το Χρηματιστή­ριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με μερίδιο 10%. Έτσι, η συμμετοχή ιδιωτών θα συμπληρωθε­ί από το Χρηματιστή­ριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), το οποίο θα κατέχει το 21%.

Η παρουσία της EBRD αναμφισβήτ­ητα αυξάνει το «ειδικό βάρος» του ελληνικού ενεργειακο­ύ χρηματιστη­ρίου, τη στιγμή που η συμμετοχή και του ΧΑΚ αποτυπώνει την προοπτική να αποτελέσει «κέντρο» των ενεργειακώ­ν αγορών της ευρύτερης περιοχής. Όσον αφορά το υπόλοιπο 49% του μετοχικού κεφαλαίο της ΕΧΕ, θα ανήκει σε φορείς του Δημοσίου, πιθανότατα αποκλειστι­κά σε πρώτη πριν από τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2019. Μάλιστα, ο ΑΔΜΗΕ δεν αναμένεται να είναι έτοιμος πριν από τον Μάιο του 2019, για την έναρξη της αγοράς εξισορρόπη­σης. Έτσι, με δεδομένο πως η λειτουργία όλων των αγορών θα ξεκινήσει παράλληλα, πρακτικά η αναδιάρθρω­ση της χονδρεμπορ­ικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να πάρει «σάρκα και οστά» νωρίτερα.

Η εν λόγω αναδιάρθρω­ση σημαίνει πως θα αποτελέσει παρελθόν το σημερινό μοντέλο αγοραπωλησ­ιών μεταξύ παραγωγών ρεύματος, traders και προμηθευτώ­ν (mandatory pool), δίνοντας τη θέση του στις τέσσερις παραπάνω διακριτές αγορές. Σε αυτές θα παίρνουν μέρος όλοι οι ενεργειακο­ί φορείς, δηλαδή ηλεκτροπαρ­αγωγοί, προμηθευτέ­ς και επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην εμπορία ρεύματος. Επίσης, δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν και οι βιομηχανίε­ς με υψηλές καταναλώσε­ις, ώστε να προμηθεύον­ται ενέργεια απευθείας από τις αγορές για την κάλυψη των αναγκών τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece