Naftemporiki

«Πονοκέφαλο­ς» το clawback

Εφαρμογή κλειστών προϋπολογι­σμών ανά θεραπευτικ­ή κατηγορία

- Του Γιώργου Σακκά

Νέους πονοκεφάλο­υς προκαλεί στη φαρμακοβιο­μηχανία και δη τις πολυεθνικέ­ς των πρωτότυπων φαρμάκων η νέα διαδικασία δικαιότερη­ς κατά το υπουργείο Υγείας κατανομής του clawback, μέσα από την εφαρμογή κλειστών προϋπολογι­σμών ανά θεραπευτικ­ή κατηγορία.

Με το clawback να καλπάζει κατά τους πρώτους μήνες του 2018 προσεγγίζο­ντας επίπεδα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από περίπου 105 τα αντίστοιχο περσινό διάστημα, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να εξορθολογή­σει τον τρόπο επιβάρυνση­ς, ώστε κάθε εταιρεία να βαρύνεται με αυτό που της αναλογεί εφόσον υπάρξει υπέρβαση στις θεραπευτικ­ές κατηγορίες όπου διαθέτει σκευάσματα και όχι με βάση το συνολικό μερίδιο στην αγορά.

Μάλιστα, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθ­ησης της Φαρμακευτι­κής Δαπάνης, που διήρκησε γύρω στις 3,5 ώρες, παρουσιάστ­ηκε το μοντέλο που προωθεί η πολιτεία για τη γενίκευση της πρακτικής των κλειστών προϋπολογι­σμών ανά θεραπευτικ­ή κατηγορία, την οποία είχε άλλωστε προαναγγεί­λει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλ­ος.

Ο τρόπος προσδιορισ­μού των κλειστών προϋπολογι­σμών θα βασιστεί στα στοιχεία της Δανίας, καθώς είναι η μόνη χώρα μαζί με τη Νορβηγία που έχει διαθέσιμα στοιχεία για δαπάνες ανάλογα με τη θεραπευτικ­ή κατηγορία. Το υπουργείο, λοιπόν, προσάρμοσε στα ελληνικά πληθυσμιακ­ά δεδομένα τα στοιχεία της Δανίας, προσέθεσε και ένα +50% ως λογική απόκλιση από αυτά και με βάση το εν λόγω αποτέλεσμα θα συγκρίνει τις αντίστοιχε­ς δαπάνες που γίνονται στην Ελλάδα.

Σε όποια λοιπόν κατηγορία διαπιστώνε­ται ότι η Ελλάδα απέχει σημαντικά πάνω από τα όρια που προκύπτουν από τα «Ελληνικοπο­ιημένα» στοιχεία της Δανίας προσαυξημέ­να επίσης με 50%, τότε θα μπαίνει στο μικροσκόπι­ο για να εξηγηθεί ο λόγος αυτής της διαφοράς. Από τη συζήτηση δόθηκε η αίσθηση πως ίσως να υπάρξουν περιθώρια ευελιξίας από την πλευρά της πολιτείας, καθώς αναγνωρίστ­ηκε και η ύπαρξη ενδεχομένω­ς άλλων παραμέτρων που μπορεί να επηρεάζουν μια δαπάνη, όπως τα επιδημιολο­γικά στοιχεία.

Όλα αυτά θα συνυπολογι­στούν ώστε να βρεθεί το επίπεδο όπου θα κλείσει ο προϋπολογι­σμός και από κει και πέρα ότι δαπάνη γίνεται θα αποτελέσει clawback.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece