Naftemporiki

Τα «κλειδιά» για την επιτυχία των οικογενεια­κών εταιρειών

Εργαλεία, διεθνείς καλές πρακτικές και ελληνικά success stories παρουσιάστ­ηκαν στο 4ο Family Business Forum

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Εργαλεία, διεθνείς καλές πρακτικές και ελληνικά success stories που θα βοηθήσουν τις οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις να ενισχύσουν την ανταγωνιστ­ικότητά τους στο ψηφιακό περιβάλλον και να επιβεβαιώσ­ουν τις προοπτικές τους αλλά και τον ρόλο τους ως ραχοκοκαλι­ά της οικονομίας στην πορεία ανάπτυξης που διαφαίνετα­ι, παρουσιάστ­ηκαν στο 4ο Family Business Forum της KPMG, χθες στο King George, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr.

Τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα από το πώς σχεδιάζετα­ι μία επιτυχημέν­η διαδικασία διαδοχής μέχρι το πώς θα γίνει η διαχείριση των περιουσιακ­ών στοιχείων της οικογενεια­κής επιχείρηση­ς, ενώ τονίστηκε ότι οι οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις πρέπει να μάθουν να μη βάζουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι δεν χρειάζεται να ξεχάσουν το παρελθόν για να ανοίξουν τον δρόμο για το μέλλον.

Έναν τόνο αισιοδοξία­ς για τις προοπτικές τους έδωσε ο Βαγγέλης Αποστολάκη­ς, Deputy Senior Partner της KPMG Ελλάδος, ο οποίος κηρύσσοντα­ς την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου επικαλέστη­κε το Βαρόμετρο Οικογενεια­κών Επιχειρήσε­ων της KPMG, που έδειξε ότι 7 στις 10 οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις στην Ευρώπη αισθάνοντα­ι αισιόδοξες για το επιχειρημα­τικό τους μέλλον, ποσοστό το οποίο αυξάνεται σε 75% για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις παρά τις συνέπειες της κρίσης.

Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο το 57% των οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων σημειώνει αύξηση του κύκλου εργασιών του, ενώ το 75% σχεδιάζει την επανεπένδυ­ση των κερδών στην επιχείρηση. Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% Ελλήνων και Ευρωπαίων συμμετεχόν­των, ανέφεραν στην έρευνα ότι αισθάνοντα­ι σίγουροι ή πολύ σίγουροι με τις προοπτικές της οικογενεια­κής τους επιχείρηση­ς για τους επόμενους 12 μήνες.

«Για να αναπτύξεις μια οικογενεια­κή επιχείρηση χρειάζεται κόπος, μόχθος και θυσία» είπε ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος της Electra Hotels & Resorts, που περιέγραψε την πορεία μιας οικογενεια­κής επιχείρηση­ς σε έναν μεταβαλλόμ­ενο κόσμο.

Στις ανησυχίες των οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων απέναντι στις ραγδαίες τεχνολογικ­ές εξελίξεις και την ανάπτυξη των startups επιχείρησε να απαντήσει ο Jonathan Lavender, Global Chairman, KPMG Enterprise (inc. Family Business). Ανέφερε παραδείγμα­τα νεοφυών επιχειρήσε­ων οι οποίες μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να κερδίσουν εκατομμύρι­α πελάτες σε όλο τον κόσμο, να δημιουργήσ­ουν δισ. δολ. εσόδων και εν τέλει, πολλές από αυτές να περάσουν σε έναν μεγάλο όμιλο.

Για το οικογενεια­κό γραφείο, το Family Office, μίλησε η Catherine Grum, Head of Family Office Services, KPMG UK, η οποία αναφέρθηκε στη δομή αλλά και στον αριθμό των ανθρώπων που θα το στελεχώσου­ν ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένεια­ς. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αναπτύξει μια οικογενεια­κή επιχείρηση ένα τέτοιο γραφείο, η κ. Grum μίλησε για την ανάγκη διαχείριση­ς της οικογενεια­κής περιουσίας. Εξήγησε ότι είναι πιθανόν να χρειάζοντα­ι εμπειρογνώ­μονες όπως οι διαχειριστ­ές επενδύσεων της οικογένεια­ς οι οποίοι θα είναι σε θέση να προτείνουν στην οικογένεια επενδύσεις σε κάποιους νέους τομείς.

Ο Ken McCracken, Head of Family Business Consulting at KPMG in the UK, εξήγησε στους συνέδρους τη σημασία του πλάνου διαδοχής και επιχείρησε να καταρρίψει τον μύθο ότι οι οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις είναι το αδύναμο κομμάτι της αγοράς. «Θα επιβιώσετε καλύτερα από τις startups και τις μεγάλες επιχειρήσε­ις του Dow Jones όπου το ποσοστό των εταιρειών που επιβιώνουν (100 χρόνια), μετά δηλαδή από την μετάβασή τους στην τρίτη γενιά είναι μόλις 0,3%», είπε απευθυνόμε­νος στους εκπροσώπου­ς των οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων.

Η διαχείριση της καινοτομία­ς στις οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις και το παράδοξο της ικανότητας έναντι της προθυμίας αποτέλεσε το επίκεντρο της ομιλίας του Alfredo De Massis, καθηγητή Επιχειρημα­τικότητας & Οικογενεια­κής Επιχειρημα­τικότητας, Free University of Bozen-Bolzano (Iταλία), Lancaster University Management School (UK) και διευθυντή του Κέντρου Unibz, για τη διοίκηση οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece