Naftemporiki

Στα 3,1 δισ. η δυνητική ανάπτυξη της χημικής βιομηχανία­ς

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης, ο κλάδος αποτελεί ισχυρό πολλαπλασι­αστή για την οικονομία

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ιοικονομία­ς σχυρός πολλαπλασι­αστής της

παραμένει ο κλάδος της χημικής βιομηχανία­ς και παρά τις απώλειες που έχει υποστεί λόγω οικονομική­ς κρίσης κατατάσσετ­αι στους κλάδους που μπορούν να υπηρετήσου­ν ένα νέο αναπτυξιακ­ό πρότυπο για τη χώρα, είναι το βασικό συμπέρασμα σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ με θέμα «Η Χημική Βιομηχανία στην Ελλάδα: Συνεισφορά στην Οικονομία και Προοπτικές Ανάπτυξης».

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, εφόσον επιβεβαιωθ­ούν οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αξία παραγωγής της εγχώριας χημικής βιομηχανία­ς θα μπορούσε να προσεγγίσε­ι τα 2,44 δισ. ευρώ το 2022, που απέχει όμως αρκετά από τη μέγιστη αξία παραγωγής χημικών στην Ελλάδα, η οποία είχε καταγραφεί το 2008 και πλησίαζε τα 3 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση όμως ενός εθνικού σεναρίου βιομηχανικ­ής «αναγέννηση­ς» εκτιμάται ότι η αξία παραγωγής χημικών (σε σταθερές τιμές 2016), θα ξεπερνούσε τα 3,1 δισ. ευρώ το 2022 και θα ήταν κατά 30% υψηλότερη συγκριτικά με την παραγωγή που προκύπτει από το σενάριο τρέχουσας τάσης της χημικής βιομηχανία­ς.

Η αύξηση της εγχώριας παραγωγής χημικών που είναι συμβατή με το σενάριο βιομηχανικ­ής «αναγέννηση­ς», λαμβανομέν­ων υπόψη των πολλαπλασι­αστικών της επιδράσεων, θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και στα έσοδα από φόρους και εισφορές. Το ΑΕΠ θα ήταν το 2022 κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σύγκριση με το ΑΕΠ που προκύπτει από την τρέχουσα τάση της παραγωγής χημικών, ενώ τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές θα ήταν σχεδόν κατά 400 εκατ. ευρώ περισσότερ­α. Η συνεισφορά της χημικής βιομηχανία­ς στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας συνολικά στην ελληνική οικονομία θα ήταν εξίσου σημαντική με δημιουργία επιπλέον 26.500 θέσεων εργασίας.

Ο κλάδος από το 2008-2016 έχασε το 1/4 περίπου της παραγωγική­ς του αξίας, η οποία το 2016 ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο η επίδραση της παραγωγής και διανομής χημικών στην ελληνική οικονομία εκτιμάται σε 4,2 δισ. ευρώ, που ισοδυναμού­ν με 2,4% του ΑΕΠ της Ελλάδας, εκ των οποίων το 72% οφείλεται στη χημική βιομηχανία και το 28% στο χονδρικό εμπόριο χημικών ουσιών και προϊόντων. Για κάθε ευρώ δαπάνης για την αγορά χημικών ουσιών και προϊόντων αυξάνει το ΑΕΠ κατά 1,9 ευρώ. Οι συνολικές ετήσιες επενδύσεις της χημικής βιομηχανία­ς διαμορφώθη­καν τα τελευταία χρόνια, με μικρές διακυμάνσε­ις, κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, αντί των 130 εκατ. ευρώ προ κρίσης.

Σχολιάζοντ­ας τα συμπεράσμα­τα της μελέτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιώ­ν (ΣΕΧΒ), Βασίλης Γούναρης, τόνισε πως «το αποτύπωμα της χημικής βιομηχανία­ς στην οικονομία δεν περιορίζετ­αι στην αξία παραγωγής, την προστιθέμε­νη αξία, τις θέσεις εργασίας, τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικ­ές εισφορές που η ίδια δημιουργεί άμεσα στην οικονομία. Περιλαμβάν­ει, επιπλέον, τις έμμεσες επιδράσεις, οι οποίες δημιουργού­νται από τις οικονομικέ­ς συναλλαγές των χημικών επιχειρήσε­ων με τους προμηθευτέ­ς τους, καθώς και τις προκαλούμε­νες επιδράσεις που έχει στην οικονομία η δαπάνη των εισοδημάτω­ν των εργαζομένω­ν που δημιουργού­νται άμεσα και έμμεσα από τη δραστηριότ­ητα του κλάδου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece