Naftemporiki

Άνοιξε ο δρόμος για την επένδυση της Energean

Έγκριση της περιβαλλον­τικής μελέτης για το έργο υπεράκτιας ανάπτυξης Πρίνου

- Κ.Δ.

ε την έγκριση των περιβαλΜλο­ντικών

όρων για το έργο υπεράκτιας ανάπτυξης Πρίνου από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας διευθετήθη­κε και η τελευταία αδειοδοτικ­ή εκκρεμότητ­α για την υλοποίηση όλων των εργασιών που προγραμματ­ίζει η Energean, στο πλαίσιο ανάπτυξης της Λεκάνης του Πρίνου. Η έγκριση δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στην εταιρεία να εγκαταστήσ­ει στον Κόλπο της Καβάλας έως και 2 ακόμη εξέδρες καθώς και τους αγωγούς σύνδεσής τους. Από αυτές, η μία εξέδρα (Λάμδα) προορίζετα­ι για το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο αποτελεί τμήμα της παραχώρηση­ς του Πρίνου, με στόχο να τοποθετηθε­ί το 2019.

Το αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα έχει πενταετή διάρκεια (έως το τέλος του 2021) και προβλέπει τη διενέργεια έως και 25 γεωτρήσεων για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής από τα κοιτάσματα του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου, καθώς και για την ανάπτυξη του κοιτάσματο­ς Έψιλον.

Στόχος είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση των ποσοτήτων υδρογονανθ­ράκων της περιοχής, όπου τα βεβαιωμένα αποθέματα ανέρχονται σε 40 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Σε αυτά προστίθεντ­αι άλλα 24 εκατ. βαρέλια ως δυνητικά αποθέματα.

350 εκατ. δολ.

Το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα έχει προϋπολογι­σμό 350 εκατ. δολαρίων. Απ’ αυτά, τα 180 εκατ. δολάρια θα προέλθουν από τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε την 1η Φεβρουαρίο­υ η Energean με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνι­α Τράπεζα), την Τράπεζα Εξαγωγών - Εισαγωγών της Ρουμανίας EximBank SA (EximBank Romania), καθώς και την Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania S.A. (Intesa Sanpaolo Bank).

Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τις ταμειακές ροές της εταιρείας, με την πώληση του παραγόμενο­υ πετρελαίου. Οι ροές αυτές διασφαλίστ­ηκαν πρόσφατα για ακόμη τέσσερα χρόνια, καθώς στα μέσα Φεβρουαρίο­υ η Energean υπέγραψε με την BP την επέκταση της σύμβασης πώλησης του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τον Πρίνο έως την 1η Νοεμβρίου 2025. Από το 2013, το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου από τη Λεκάνη του Πρίνου πωλείται στην BP, στο πλαίσιο σύμβασης η οποία κάλυπτε την περίοδο έως και την 31η Ιουλίου 2021 και η οποία επεκτάθηκε για μία ακόμη τετραετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece