Naftemporiki

Κλίμα ευφορίας σε Ευρώπη και Wall Street

Ώθηση έδωσαν τα θετικά εταιρικά αποτελέσμα­τα - Εξαίρεση η Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Μδιήρκεσε ία ημέρα (την Τετάρτη)

η ανασφάλεια που κυρίευσε τις αγορές από την άνοδο του αμερικανικ­ού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 3% για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, αφού χθες στα χρηματιστή­ρια επικράτησε μία γενική ευφορία, οδηγούμενη από την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμά­των σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην οποία το δ.σ. αποφάσισε να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική.

Στη Wall Street ο τεχνολογικ­ός κλάδος πήρε το αίμα του πίσω, καθώς τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσμα­τα των τεχνολογικ­ών εταιρειών έδωσαν ώθηση στις μετοχές τους και στον δείκτη Nasdaq όπου διαπραγματ­εύονται, συμπαρασύρ­οντας και τους Dow Jones και S&P 500 σε κέρδη.

Στην Ευρώπη ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς οδήγησε χθες τα χρηματιστή­ρια, με τις μετοχές του κλάδου να ενισχύοντα­ι μετά την ανακοίνωση της Κίνας πως θα μειώσει μέχρι και 50% τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτω­ν. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,94%, κάνοντας ένα ισχυρό ριμπάουντ μετά την απώλεια της Τετάρτης, που ήταν η μεγαλύτερη σε διάστημα ενός μηνός, με τη μετοχή ωστόσο της Lufthansa να καταγράφει ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες 5,31% μετά την ανακοίνωση απογοητευτ­ικών αποτελεσμά­των. Αρνητικός πρωταγωνισ­τής ήταν και η μετοχή της Deutsche Bank, που επίσης ανακοίνωσε απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα, παρ’ όλα αυτά ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτ­η έκλεινε με κέρδη 0,63%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,57%, πιο ψηλά έκλεισε στο Παρίσι ο CAC 40 (+0,74%), τα μεγαλύτερα κέρδη 0,93% για άλλη μία συνεδρίαση παρουσίασε στο Μιλάνο ο FTSE MIB.

Στην Ασία τα χρηματιστή­ρια της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ αποτέλεσαν εξαίρεση στο αισιόδοξο κλίμα που επικράτησε στις αγορές χθες. Ο τεχνολογικ­ός κλάδος άσκησε έντονες πιέσεις, καθώς ZTE και Huawei (η δεύτερη για πιθανές παραβιάσει­ς στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν) βρίσκονται στο στόχαστρο των ΗΠΑ, οδηγώντας τον δείκτη Shanghai της Κίνας σε απώλειες 1,38% και τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σε υποχώρηση 1,06%.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei κατέγραφε άνοδο 0,47%, στη Σεούλ ο KOSPI έκλεισε με σημαντικά κέρδη 1,10%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece